In de binnenstad van Eindhoven vindt de komende drie maanden een proef plaats waarbij via parkeergarageventilatie fijnstof en roet uit de stadslucht gereinigd wordt en schone lucht de stad in wordt geblazen. Nooit eerder werd wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het op grote schaal reinigen van stadslucht.
Het klinkt nogal logisch, maar toch wordt het nog nauwelijks gedaan: de lucht in parkeergarages filteren voordat deze naar buiten stroomt. Een doorrekening van de TU/e toonde vorig jaar echter wel aan dat het effect op de luchtkwaliteit groot kan zijn.
In de proef die binnenkort van start gaat, worden dertig door ENS Urban ontwikkelde luchtzuiveringsinstallaties geplaatst naast de uitgang van de ondergrondse parkeergarage op het Stadhuisplein. Een uitgebreid netwerk van hoogwaardige meetapparatuur zal in een groot gebied rondom het Stadhuisplein gedurende vier maanden de concentraties fijnstof meten. Daarnaast worden weergegevens verzameld, waaronder windrichting en -snelheid, om de luchtbeweging in kaart te brengen.
Longen van de stad
De reden om de lucht juist op het Stadhuisplein te zuiveren is omdat het een windluwe plek is, waar relatief veel luchtvervuiling ophoopt door langzaam rijdend autoverkeer. "Dankzij onze innovatieve luchtzuiveringstechnologie is de kwaliteit van de lucht die de parkeergarage verlaat aanzienlijk beter dan de lucht die de parkeergarage in gaat. Zo fungeren parkeergarages als ‘longen van de stad’ en leveren ze een positieve bijdrage aan de luchtkwaliteit van de stad", zegt Roel Gijsbers van milieu-innovatiebedrijf ENS Urban, dat het concept ooit bedacht.