Expositie over circulair NL ontwerp tijdens klimaattop San Francisco

Handtassen gemaakt van de maag van een koe en palmbladeren verwerkt tot een soort leer. Trendy sneakers met een zool van gerecyclede kauwgom en spijkerbroeken die je kunt leasen. Op 13 en 14 september is de tentoonstelling ‘Clean Revolution: Dutch Design for a Better World’ te zien in winkelcentrum Westfield in San Francisco. Een 40-tal Nederlandse ontwerpers presenteert producten, projecten en concepten die bijdragen aan een circulaire economie.

De expositie is samengesteld door Yksi Connect en vormt een onderdeel van de Nederlandse deelname aan de Global Climate Action Summit die plaatsvindt van 12-14 september in San Francisco. De opening zal worden verricht door Stientje van Velthoven, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat.

‘Breng de ambitie naar het volgende niveau’ is de slogan van de Global Climate Action Summit in San Francisco, het vervolg op de grote klimaatconferentie in Parijs in 2015. Ook ontwerpers kunnen en moeten daarbij een actieve rol spelen. Met concepten, producten en diensten die niet alleen functioneel, nuttig, esthetisch verantwoord en gebruikersgericht zijn, maar ook duurzaam. En die helpen om een circulaire economie tot stand te brengen.

po

De tentoonstelling toont voorbeelden van Nederlandse ontwerpers die deze uitdaging aangaan. Door minimaal gebruik te maken van materialen, producten te maken die langer meegaan of de uiteindelijke hoeveelheid afval te reduceren, waar mogelijk tot nul. Bijvoorbeeld door afval weer als grondstof te gebruiken voor nieuwe producten en daarmee de cirkel te sluiten. Dat alles met de typische kenmerken van Dutch Design: minimalistisch, experimenteel, innovatief, onconventioneel en met een gevoel voor humor.

Vies, lelijk, waardeloos

Een van de thema’s van de tentoonstelling is ‘Afval bestaat niet’, met voorbeelden van hoe vrijwel elk product, restmateriaal of overblijfsel kan worden hergebruikt. Een ander thema is ‘Vies, Lelijk, Waardeloos’. Designers kunnen laten zien dat ondergewaardeerde en alledaagse materialen en restanten die we meestal weggooien toch waardevol zijn en consumenten verleiden deze te gebruiken. Opnieuw meerwaarde creëren – niet alleen economisch, maar ook esthetisch en emotioneel – is daarbij een van de grootste uitdagingen voor ontwerpers.

ti De natuur kan hun beste leraar zijn. Die biedt niet alleen veel nuttige en hernieuwbare grondstoffen en materialen, maar laat ook allerlei voorbeelden zien van prachtig ontwerp en briljante engineering. Uiteindelijk is de natuur het beste voorbeeld van een zichzelf herstellend en in stand houdend, circulair systeem.

Het bereiken van een duurzame wereld hoeft niet noodzakelijkerwijs ten koste te gaan van onze levensstandaard of de kwaliteit van leven. Een circulaire economie vereist op de eerste plaats een andere manier van denken. En biedt nieuwe uitdagingen en nieuwe kansen. Dit is de belangrijkste boodschap van de tentoonstelling ‘Clean Revolution’, die eind oktober tijdens de Dutch Design Week ook in Eindhoven te zien zal zijn bij Yksi Expo.

De tentoonstelling ‘Clean Revolution’ is samengesteld door Yksi Connect (Eindhoven), in samenwerking met Studio Mixtura en Walter van Hulst. Het is een geheel vernieuwde versie van de expositie over duurzaam ontwerp die Yksi Connect toonde tijdens de klimaatconferentie in Parijs in 2015.

Met dank aan het consulaat-generaal van het Koninkrijk der Nederlanden San Francisco, KLM en Westfield San Francisco Centre.