Duurzamer worden en kosten verlagen

Geplaatst op 21 april 2020 om 11:06 uur Ben je op zoek naar mogelijkheden om je onderneming duurzamer te maken? Hieronder zet Bongosolar verschillende mogelijkheden op een rijtje.

Door Bongosolar

 

Kies bijvoorbeeld voor zonnepanelen op het dak van je bedrijfspand. Of laat medewerkers de computerschermen aan het eind van de werkdag volledig uitschakelen, in plaats van deze in hun slaapstand te laten staan! Het zijn simpele voorbeelden waarmee je het energieverbruik en daarmee de uitstoot van CO2 vermindert. Welke maatregelen heb jij tot nu toe genomen om je onderneming duurzamer in te richten, om daarmee een kostenreductie te realiseren?

 

Wek je eigen groene stroom op met zonnepanelen

Het dak van een bedrijfspand biedt vaak alle ruimte voor een groot aantal zonnepanelen. Gemiddeld genomen levert een zonnepaneel een opbrengst op van 225 tot 250 kWh zonnestroom per jaar. Bepaal op basis van deze informatie hoeveel zonnepanelen jij nodig hebt om volledig zelfvoorzienend te worden als bedrijf. Zonnepanelen kopen is niet alleen interessant om je kosten te reduceren en milieubewuster te werken. Denk ook aan het feit, dat deze kosten (incl. de betaalde belasting) aftrekbaar zijn. Evenals dat je in sommige gevallen in aanmerking komt voor een subsidie bij verduurzamende veranderingen aan je bedrijfspand.

 

Analyseer en optimaliseer processen in je organisatie

Naast de mogelijkheid om fysieke verbeteringen door te voeren binnen of aan je bedrijfspand, kun je kritisch kijken naar processen. Zijn er mogelijkheden om deze processen efficiënter te laten verlopen? Hoe ga je bijvoorbeeld om met de afval die voortkomt uit productiewerkzaamheden? Valt dit afval te recyclen, of wordt het niet meer gebruikt? Een moderne oplossing om afval tegen te gaan in het productieproces is het gebruik van een 3D printer. Hiermee print je alleen onderdelen die gebruikt zullen worden. Het levert niet alleen een kostenbesparing op, maar verkleint ook het risico op vertragingen. Onderdelen worden vaak uit Azië geïmporteerd.

 

Verander het gedrag van medewerkers

Een derde oplossing om je organisatie duurzamer te maken, zit in het gedrag van medewerkers. Op welke manier kunnen medewerkers milieubewuster te werk gaan? Laat hen bijvoorbeeld hun eigen koffiemok meenemen, of kies bewust voor bekers die gerecycled kunnen worden. Ook het volledig uitschakelen van beeldschermen is een vorm van een gedragsverandering, die jouw bedrijf duurzamer maakt. Een derde optie is het aanbieden van cursussen. Op deze manier worden medewerkers breder inzetbaar. Een andere vorm van duurzaamheid, die zeker voor een besparing in de kosten kan leiden!

 
© Engineersonline.nl