Data-opslag in het mkb: server of NAS?

Geplaatst op 13 februari 2020 om 15:38 uur In het informatietijdperk willen we data snel en makkelijk kunnen delen. Vooral voor het midden- en kleinbedrijf (mkb) is dit lastig. Kleine ondernemers hebben niet altijd het kapitaal beschikbaar voor kostbare hardware en opslagruimte of duurbetaalde technici om deze te onderhouden. Toch is toegankelijkheid hier net zo nodig als in een grote onderneming.

Door Sven Pannewitz, reichelt elektronik


Om informatie in je onderneming eenvoudig toegankelijk te maken, heb je bij het opslaan van data de keuze uit twee mogelijkheden: op een server of op een NAS (Network Attached Storage). Voor elk van deze opties zijn goede redenen te bedenken. Een server is een centrale computer die alle andere computers in het netwerk beheert. Op deze hoofdserver kunnen vaak meerdere servers draaien, zoals een webserver, een DHCP-server en een fileserver. Zo kan met één krachtige computer van alles geregeld worden, als bestanden delen, gebruikers onderhouden en veel meer. Een NAS is een opslagmedium dat op het netwerk aangesloten is en gebruikmaakt van het TCP/IP-protocol voor online dataoverdracht. Dataopslag vindt plaats door een centrale map in de cloud bij te werken en de mappen te synchroniseren van iedereen die toegang heeft.

 

Wat is het verschil?

Een server is een cruciaal onderdeel van de IT-infrastructuur van je organisatie, moet 24-7 beschikbaar zijn, een hoge betrouwbaarheid hebben en tegen zware belastingen zijn opgewassen. Servers zijn daarom veel krachtiger en bieden meer functionaliteit, aangezien een gebruiker software van derden erop kan installeren. Ze geven een gebruiker meer controle over de bronnen van het netwerk, maar vereisen ook meer beheer en onderhoud, waarvoor veelal deskundig IT-personeel nodig is. Servers zijn geweldig voor het delen van bestanden en bieden allerlei functies als toegangscontrole en beveiligingsopties. Bij deze functionaliteit en beveiliging komen wel hogere kosten kijken, voor zowel hardware als eventuele softwarelicenties.


Een NAS biedt niet de functionaliteit van een server, maar heeft voor kleine ondernemers zeker zijn voordelen. Moderne NAS-systemen kunnen meer dan enkel storage aanbieden en zijn in feite ook volwaardige servers. Een NAS is eigenlijk een persoonlijke cloud. Het is een server die zowel van binnen als buiten je netwerk is te benaderen en die uitstekend geschikt is om binnen je organisatie data op een centrale plek op te slaan en voor iedereen toegankelijk te maken. Daarbij is een NAS eenvoudiger in gebruik en vraagt deze minder onderhoud, wat een aantrekkelijk gegeven is voor een klein bedrijf dat niet de luxe heeft van een eigen IT-professional.


Een andere reden waarom de aanschaf van een NAS aantrekkelijk kan zijn voor een kleine onderneming, zijn de kosten. Omdat een NAS voor het opslaan en delen van bestanden veelal gebruikmaakt van standaardapps, hoeft de hardware niet zo krachtig te zijn als van een server en heb je ook geen (of minder) softwarelicenties nodig. Bovendien gebruikt een NAS bij lange na niet zoveel elektriciteit als een server, wat eveneens geld bespaart.

 

Gebruik je NAS als server

Ben je eigenaar van een kleine onderneming en op zoek naar een goede en eenvoudig te installeren oplossing voor het delen van bestanden zonder veel geld uit te geven? Overweeg dan zeker de aanschaf van een NAS-oplossing. Je kunt ook een NAS kopen voor het uitvoeren van programma's die normaal gesproken alleen op een server staan. Bijvoorbeeld een mailserver, FTP-server of een downloadapplicatie. Voor een paar euro per gebruiker heb je al de beschikking over een professionele e-mailservice, cloudopslag en bestanddeling en een professionele agenda die iedereen helpt op de hoogte te blijven.

 
© Engineersonline.nl