Nederland scoort enorm laag met resultaten duurzame energie in Europa

Geplaatst op 21 mei 2019 om 14:09 uur Vanuit de Europese Unie zijn er een aantal regels opgesteld omtrent het benutten van duurzame energie. Echter, is gebleken dat veel landen niet voldoen aan de gewenste resultaten. Uit een onderzoek van het Centraal Bureau van Statistiek is gebleken dat Nederland het slecht doet ten opzichte van andere Europese landen. Zo heeft Nederland in 2017 slechts 6,6% energie gebruikt vanuit een hernieuwbare bron. De verwachtingen zijn dat Nederland in 2020 minimaal 14% aan opgewekte energie uit hernieuwbare bronnen moet gebruiken. Of men dit gaat halen, dat is nog maar de vraag.

Door Sam Hofmeijer, Lequal

 

Wat wordt verstaan onder hernieuwbare bronnen?

Hernieuwbare bronnen is een algemeen begrip. Over het algemeen wordt hiermee bedoeld de energie die opgewekt wordt uit bronnen as biomassa, waterkracht, wind en zon. Het is dus de kunst om meer aandacht te schenken aan het verkrijgen van energie door zonnepanelen en windmolens. Uit recente onderzoeken is gebleken dat het grootste gedeelte van de hernieuwbare energie bestaat uit biomassa, maar liefst 4,08%. Vervolgens op de tweede plek staat windenergie met een percentage van 1,65%. Zonne-energie staat op een derde plek met 0,42%.

 

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat er nog veel meer te winnen valt op het gebied van zonne-energie. Om deze reden is het steeds populairder om hier gebruik van te maken. Helaas zijn er geen subsidies mogelijk op zonne-energie, maar wel is het mogelijk om een gedeelte belasting terug te vragen voor particulieren. Dit maakt het enigszins aantrekkelijk om ook zonnepanelen te installeren op jouw woning. Naast een belastingvoordeel is het natuurlijk aantrekkelijk voor particulieren om minder periodieke kosten te betalen.

 

Wie is dan de koploper met hernieuwbare energie?

Het is natuurlijk ook wel interessant om te weten wie dan de koploper is als het gaat om duurzame energie. Op dit moment is dat Zweden. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat dit land maar liefst 54,5% herbruikbare energie heeft gebruik in 2017. Daarnaast zijn landen als Denemarken en Oostenrijk ook erg goed bezig. Ze behaalde in 2017 maar liefst een percentage van 30% als het gaat om hernieuwbare energie. Indien Nederland vergeleken wordt met bovenstaande landen scoren wij enorm slecht. Olahsen van Greenpeace vindt de cijfers van Nederland dan ook verontrustend een geeft aan dat Nederland echt meer aandacht moet schenken aan windmolens en zonne-energie oplossingen.

 

 

Kan ik een steentje bijdragen aan de resultaten van Nederland?

Over het algemeen kun je wel een kleine bijdrage aan het behalen van betere resultaten. Hierbij is het aan te raden om te kijken naar groene stroom die gebruikt wordt vanuit duurzame oplossing. Vergelijk energie online en kom achter diverse aanbieders die hiervan gebruik maken. Als je tevens de energieleveranciers met elkaar vergelijkt, dan vind je uiteindelijk ook de goedkoopste energieleverancier . Mocht je hierbij hulp nodig hebben, dan is het aan te raden om met een vergelijk website contact op te nemen. Hierbij weet je zeker dat een specialist met jou kijkt naar een leverancier die duurzaamheid voorop stelt.

 

 
© Engineersonline.nl