Boerenverstand

Geplaatst op 01 maart 2014 om 00:45 uur "Veiligheid komt toch altijd als laatste." Of woorden van gelijke strekking. Ik hoorde ze gisteren. Ik zeg niet waar. Ik zeg niet van wie ze kwamen. Maar in elk geval kwamen ze van iemand die als fabrikant/leverancier van componenten voor machinebeveiliging, volgens mij zeker recht van spreken heeft.

Je vraagt je af hoe een eindgebruiker van een machine dan nog moet kunnen beoordelen of een machine veilig is. Want eenvoudig is het allerminst en de regelgeving laat als ik het goed begrijp toch ook nog wel te wensen over. Je kunt bijvoorbeeld een besturinkje maken en dat moet veilig te gebruiken zijn als je het sec op de markt wilt brengen. Maar dat hoeft dan weer niet als het ‘weggemoffeld' zit in een groter geheel, dat als machine op de markt wordt gebracht.

Dan gaat het ineens om gevaren die aan het gebruik van die machine kleven. En niet om de componenten die zelf niet direct dat gevaar opleveren. Maar als die niet goed functioneren kunnen ze wel (mede)verantwoordelijk zijn voor het optreden van dat gevaar. Of dat het gevaar niet tijdig wordt opgemerkt. Natuurlijk is een machine vaak een complex geheel. Maar juist dan lijkt mij dat je er voor moet zorgen dat de verschillende onderdelen/componenten van zichzelf al deugen.

 

Toch is de eindgebruiker aan zet. Het is niet alleen maar een kwestie van boerenverstand, maar logisch nadenken kan je wel op weg helpen. Je moet weten wat een fabrikant je moet kunnen vertellen en welk ‘bewijsmateriaal' er overhandigd moet worden. Dat betekent dus wel dat niets je ontslaat van je eigen verantwoordelijkheid.

 

Robin Zander

 
© Engineersonline.nl