EO

De groeiende mogelijkheden van 3D printers

25 maart 2021 om 11:38 uur

Je kunt ook 3D printen met maanstof

Hoewel de 3D printer heel wat jaren terug nog heel ver weg leek is het hedendaags niet meer weg te denken binnen verschillende industrieën.

 

Door: Team Lequal

 

Binnen vrijwel elke tak van sport biedt een professionele 3D printer veel mogelijkheden. Van kunst tot het printen van organische materialen, de mogelijkheden van een 3D printer zijn eindeloos. Het enige wat je echt nodig hebt is geduld, een kunstobject is natuurlijk niet in een paar minuten geprint. Welke printer jij nodig hebt ligt aan jouw project. Hieronder lees je welke 5 manieren er zijn en welke mogelijkheden ze bieden.

Fused Deposition Modeling

De meest bekende variant 3D printer is de Fused Deposition Modeling printer. Deze printers maken gebruik van een spuitmond die laagjes kunststof aanbrengt. Door deze stapeling ontstaat er een voorwerp. De te gebruikte filament soorten kunnen variëren. Favoriet zijn Polylactic Acid (PLA) en Acrylonitrile Butadiene Styrene (ABS). Deze beide materialen kunnen als draad gekocht worden en zijn gemakkelijk te gebruiken voor het printen van simpele constructies en objecten.

Selective Laser Sintering

Waarbij de printer hierboven gebruik maakt van kunststof draden om te printen werkt een Selective Laser Sintering printer met poeder. Dit poeder, ook wel granulaat genoemd, wordt door een laser bewerkt totdat er in laagjes een object met vaste vorm ontstaat. Het geprinte object heeft een bijna steen achtige structuur. Deze vorm van printen is wat duurder dan de Fused Deposition Modeling printer maar ook veel breder inzetbaar.

Stereolithografie

Printers die stereolithografie toepassen werken niet met kunstof of poeder maar met bijvoorbeeld hars. Het maakt vooral gebruik van materialen die gevoelig zijn voor licht en zich hierdoor aanpassen. Deze materialen, fotopolymeren genoemd, worden bestraald met licht waardoor ze verharden en zo in de juiste vorm gebracht kunnen worden. Vooral voor complexe bouwwerken is stereolithografie zeer interessant.

Laminated Object Manufacturing

Een Laminated Object Manufacturing printer lijkt qua techniek veel op de Selective Laser Sintering printer. Echter werkt deze met plakkerige laminaat in plaats met poeder. Deze kleverige laminaat lagen worden op elkaar gestapeld. Nadat er een ruwe vorm is gemaakt bewerkt de machine deze met een scherp mes. Dit mes zorgt ervoor dat jouw object er uit komt te zien zoals jij dat wilt. Omdat dit mes scherp moet blijven voor het beste effect is het verstandig zo nu en dan nieuwe 3D printer onderdelen hiervoor aan te schaffen.

 

Inktjet-technologie

3D printers met inktjet-technologie onderscheiden zich zeer goed. Ze kunnen namelijk meteen in kleur printen waar ander printers (tot nu toe) maar in één kleur kunnen printen. Daarnaast is de kwaliteit van de geprinte objecten zeer hoog. Ook deze techniek lijkt veel op de Selective Laser Sintering printer, door het gebruik van poeder. Het poeder wordt wel op een andere manier gebruikt. Dit poeder wordt versmolten en aan elkaar gelijmd.
 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden