EO

Specialisaties in de techniek: welke mogelijkheden zijn er?

30 september 2020 om 14:52 uur

Specialisaties in de techniek: welke mogelijkheden zijn er?

Er zijn allerlei specialisaties in de techniek te onderscheiden. Techniek beslaat namelijk een breed werkveld, variërend van bouwkunde tot werktuigbouwkunde. Of van civiele techniek tot elektrotechniek. Er zijn wat dat betreft volop mogelijkheden voor specialisaties in de techniek door middel van het volgen van een gerichte opleiding. Maak hier kennis met een aantal opleidingen voor uitgelichte specialisaties in het brede werkveld van de techniek.

 

Door Ralf Botermans, Team Lequal

 

Opleiding bouwkunde met specialisatie in architectuur

Een van de mogelijkheden die betrekking heeft op een specialisatie in de techniek is het volgen van een architect opleiding . De Nederlandse bouwsector is dynamisch en de vraag naar bijvoorbeeld woningen neemt alleen maar toe. Dat biedt mogelijkheden voor professionals in deze sector. NCOI is een onderwijsinstelling die in dat kader verschillende opleidingen biedt, zoals op het gebied van architectuur en bouwkunde. De architectuur is een specialisatie in de techniek. Hierbij ligt de focus op de combinatie van bouwkundige kennis in relatie tot creatieve vaardigheden en esthetische vormgeving. De bouwsector biedt ook mogelijkheden als het om de specialisatie in bouwkunde gaat. Er zijn daarvoor verschillende mogelijkheden op uiteenlopende onderwijsniveaus beschikbaar. Bijvoorbeeld met een HBO opleiding bouwkunde of met een MBO vakopleiding bouwkunde en constructietechniek. Er zijn voor bouwkundig ingenieurs uiteenlopende functies beschikbaar, variërend van constructeur tot projectontwikkelaar en van werkvoorbereider tot bouwfysisch adviseur.

 

Opleiding engineering

Binnen de techniek is engineering een specialisatie die eveneens volop mogelijkheden biedt. In dit werkveld ligt de focus op een combinatie van elektrotechniek, chemie en werktuigbouwkunde. Het is mogelijk om met deze opleiding onder meer aan de slag te gaan in de regeltechniek of procestechniek. Voorbeelden van functies zijn procestechnoloog, energie-expert en milieudeskundige. De opleiding in de richting engineering is breed van opzet en legt de focus op verschillende onderdelen. Bijvoorbeeld op het technisch tekenen en het opdoen van kennis over duurzaamheid. Verder komt tijdens de opleiding het krijgen van inzicht in fabrieksprocessen eveneens aan de orde. Ook is er aandacht voor bedrijfsprocessen, communicatie en management. Er zijn binnen deze techniek meerdere specialisaties te onderscheiden. Bijvoorbeeld in de richting van technische bedrijfskunde net als commerciële engineering en mechatronica. Zo is er ook een opleiding te volgen in de richting van logistics engineering. Hierin ligt de focus op het efficiënt invullen van transport van goederen of vervoer van mensen. De specialisaties in de techniek zijn zo divers dat er allerlei mogelijkheden zijn om een opleiding te volgen en aan het werk te gaan.
 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Güdel Benelux
Güdel Benelux

Lineaire aandrijf componenten en oplossingen

Orfa Visser BV
Orfa Visser BV

Gespecialiseerd in Forceren, Dieptrekken, Flenswalsen, Lassen en Apparatenbouw.

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Alle vacatures

 

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden