EO

Data-opslag in het mkb: server of NAS?

13 februari 2020 om 15:38 uur

Sven Pannewitz

In het informatietijdperk willen we data snel en makkelijk kunnen delen. Vooral voor het midden- en kleinbedrijf (mkb) is dit lastig. Kleine ondernemers hebben niet altijd het kapitaal beschikbaar voor kostbare hardware en opslagruimte of duurbetaalde technici om deze te onderhouden. Toch is toegankelijkheid hier net zo nodig als in een grote onderneming.

 

Door Sven Pannewitz, reichelt elektronik


Om informatie in je onderneming eenvoudig toegankelijk te maken, heb je bij het opslaan van data de keuze uit twee mogelijkheden: op een server of op een NAS (Network Attached Storage). Voor elk van deze opties zijn goede redenen te bedenken. Een server is een centrale computer die alle andere computers in het netwerk beheert. Op deze hoofdserver kunnen vaak meerdere servers draaien, zoals een webserver, een DHCP-server en een fileserver. Zo kan met één krachtige computer van alles geregeld worden, als bestanden delen, gebruikers onderhouden en veel meer. Een NAS is een opslagmedium dat op het netwerk aangesloten is en gebruikmaakt van het TCP/IP-protocol voor online dataoverdracht. Dataopslag vindt plaats door een centrale map in de cloud bij te werken en de mappen te synchroniseren van iedereen die toegang heeft.

 

Wat is het verschil?

Een server is een cruciaal onderdeel van de IT-infrastructuur van je organisatie, moet 24-7 beschikbaar zijn, een hoge betrouwbaarheid hebben en tegen zware belastingen zijn opgewassen. Servers zijn daarom veel krachtiger en bieden meer functionaliteit, aangezien een gebruiker software van derden erop kan installeren. Ze geven een gebruiker meer controle over de bronnen van het netwerk, maar vereisen ook meer beheer en onderhoud, waarvoor veelal deskundig IT-personeel nodig is. Servers zijn geweldig voor het delen van bestanden en bieden allerlei functies als toegangscontrole en beveiligingsopties. Bij deze functionaliteit en beveiliging komen wel hogere kosten kijken, voor zowel hardware als eventuele softwarelicenties.


Een NAS biedt niet de functionaliteit van een server, maar heeft voor kleine ondernemers zeker zijn voordelen. Moderne NAS-systemen kunnen meer dan enkel storage aanbieden en zijn in feite ook volwaardige servers. Een NAS is eigenlijk een persoonlijke cloud. Het is een server die zowel van binnen als buiten je netwerk is te benaderen en die uitstekend geschikt is om binnen je organisatie data op een centrale plek op te slaan en voor iedereen toegankelijk te maken. Daarbij is een NAS eenvoudiger in gebruik en vraagt deze minder onderhoud, wat een aantrekkelijk gegeven is voor een klein bedrijf dat niet de luxe heeft van een eigen IT-professional.


Een andere reden waarom de aanschaf van een NAS aantrekkelijk kan zijn voor een kleine onderneming, zijn de kosten. Omdat een NAS voor het opslaan en delen van bestanden veelal gebruikmaakt van standaardapps, hoeft de hardware niet zo krachtig te zijn als van een server en heb je ook geen (of minder) softwarelicenties nodig. Bovendien gebruikt een NAS bij lange na niet zoveel elektriciteit als een server, wat eveneens geld bespaart.

 

Gebruik je NAS als server

Ben je eigenaar van een kleine onderneming en op zoek naar een goede en eenvoudig te installeren oplossing voor het delen van bestanden zonder veel geld uit te geven? Overweeg dan zeker de aanschaf van een NAS-oplossing. Je kunt ook een NAS kopen voor het uitvoeren van programma's die normaal gesproken alleen op een server staan. Bijvoorbeeld een mailserver, FTP-server of een downloadapplicatie. Voor een paar euro per gebruiker heb je al de beschikking over een professionele e-mailservice, cloudopslag en bestanddeling en een professionele agenda die iedereen helpt op de hoogte te blijven.

 

White papers

whitepapersDownload hier white papers over het thema Aandrijven, regelen en besturen

 

 

 

Strategische keuze: een PLC of embedded controller

In deze whotepaper legt Engineering Spirit uit wanneer het beter is om voor een PLC te kiezen en wanneer voor een embedded controller.
Download de whitepaper van Engineering Spirit 

 

Heeft uw machine het benauwd?

In deze whitepaper bespreekt Festo het belang van de filtratie van perslucht, zowel vanaf de compressor als bij het punt waarop de lucht de componenten van de applicatie in gaat.

Download de whitepaper van Festo

 

Draadloos Mobiel Besturingspaneel: TUV gecertificeerd 10.1" panel met OPC/UA en safety functies

Is een draadloze HMI een goede keuze voor mijn applicatie? We leggen u uit wat de specifieke voordelen zijn van een draadloos multi-touch bedieningspaneel en waar u rekening mee moet houden bij het koppelen van een HMI aan een machine.
Download de whitepaper van SigmaControl

 

Het eDrive systeem: een eenvoudige oplossing voor het testen van hybride aandrijvingen

Deze white paper behandelt alle variabelen die van belang zijn voor het meten en testen van hybride voertuigen en laat zien dat het eDrive systeem een geschikte  oplossing is; zelfs voor de meest complexe testbanken voor hybride aandrijvingen.

Download de white paper van HBM

 

Hoe machines en installaties worden voorbereid op verbinding met het IoT

De industriële-automatiseringswereld is versmolten met de eerste generatie IT-technologie. Dit was een voorwaarde voor de volgende stap naar Industrie 4.0: het netwerk van intelligente componenten in het Internet of Things.

 Download de white paper van Eaton 

  

13 veel voorkomende oorzaken van motorstoringen

Deze white paper laat zien hoe de 13 meest voorkomende oorzaken van het defect raken van de isolatie van wikkelingen en van lagers van tevoren kunnen worden vastgesteld.

Download de white paper van Fluke

  

Machineautomatiseringsconcepten die innovatie voor een gedigitaliseerde productie mogelijk maken

Om de uitdagingen van de gedigitaliseerde industriële toekomst het hoofd te kunnen bieden, automatiseren we machines met volledig schaalbare en naadloos herbruikbare technologieën.

Download de white paper van Omron

 

Push-In Plus-techniek

Bij het bouwen van een besturingspaneel is het aanbrengen van de bedrading bijna altijd een tijdrovende en kostbare klus. Met de gepatenteerde ‘Push-in Plus' techniek van Omron wordt die bedradingstijd met 60% gereduceerd.  

Download de white paper van Omron

 

Inspectiesystemen voor producttraceerbaarheid

De mogelijkheid om individuele producten in de toeleveringsketen naar de consument te traceren, wordt steeds belangrijker voor producenten van voedingsmiddelen, dranken, tabak en farmaceutische producten, geassocieerde machinebouwers en engineeringbedrijven. Het doel is om de immense markt van namaakproducten te bestrijden en/of te voldoen aan de vraag naar informatie door consumenten (van ‘boer tot bord').

Download de white paper van Omron

 

Van werkvloer tot directieniveau

Voor producenten zijn er steeds meer redenen om besturingssystemen voor afzonderlijke productielijnen en -apparatuur te integreren. De technologische ‘magie' om dit te realiseren is sneller, eenvoudiger en intelligenter dan ooit.

Download de white paper van Omron

   

Kosten verlagen door elektrische problemen en motorproblemen in fabrieken op te lossen

Simpele storingen kunnen hele productielijnen stilleggen. Zelfs het simpelweg vervangen van een zekering kan een half uur duren. Alleen al productieverlies kan in sommige industrieën wel 1000 euro per minuut kosten, en ergens anders kan een storing in zelfs een relatief klein onderdeel betekenen dat een hele partij tijdens de productie verloren gaat. 

Download de  white paper van Fluke

  

IXM: sneller uitrollen  van netwerken

De nieuwste trend in moderne industriële omgevingen is de snelle inzet en flexibiliteit van een netwerktopologie. het opwaarderen van de firmware en het instellen van de configuratie is een uitdagende taak, voor zowel IT'ers als system integrators. Advantech introduceert de eerste serie switches om het uitrollen en configureren van netwerken sneller en efficiënter te maken.

Download de white paper van Advantech

  

Selectie van proportionele regelventielen

Proportionele ventielen bieden een prijsgustige en compacte oplossing voor het regelen van flow of druk bij relatief lage flow-snelheden. Er zijn veel verschillende ontwerpen en stijlen voor uiteenlopende drukken en stroomsnelheden, met elektrische of elektropneumatische aansturing. Bij het kiezen van het juiste ventiel voor een toepassing is het belangrijk om de vereisten voor die toepassing De white paper leidt je door de belangrijkste overwegingen die van toepassing zijn voor de selectie van proportionele ventielen, om zo een weloverwogen keuze te kunnen maken.

Download de white paper van Asco

 

Motoren beveiligen voor de IE3 revolutie

Wat de ErP betekent voor schakel- en beveiligingssystemen en elektromotoren (white paper van Eaton)