EO

Niveaumeter van elobau helpt bij precisie en registratie bij gewasbescherming

22 oktober 2019 om 13:21 uur

Foto: H.S.S.

Niveaumeters worden in diverse branches gebruikt om de voorraad in tanks te meten. Denk bijvoorbeeld aan de levensmiddelen- en drankindustrie. Maar ook bij gewasbescherming is het essentieel: de elobau niveaumeter vervult hier alweer een aantal jaar een belangrijke rol.

 

Door Lilian Vermeer, in opdracht van elobau

 

We gaan eens op locatie kijken hoe zo'n niveaumeter werkt bij gewasbescherming. We zijn bij de firma Hol & zoon in Meteren, een dorpje in de Betuwe. Het bedrijf levert zeer geavanceerde fruitgewasbeschermingsinstallaties over de hele wereld.

 

Hol Spraying Systems

Het bedrijf dat overgrootvader H. Hol in 1933 begon als smidse groeide geleidelijk uit tot landbouwmachinereparateur. Kleinzoon en achterkleinzoon Hol begonnen een aparte tak van landbouwmachines. "Zo'n tien jaar geleden zijn we begonnen met de ontwikkeling van gewasbeschermingsmachines voor de fruitteelt," zegt achterkleinzoon Hendrik Hol. "We leggen ons vooral toe op boomgaardspuiten die tussen de rijen fruitbomen door kunnen rijden. Ze kunnen één tot drie rijen tegelijk bespuiten. De installaties worden door een trekker voortgetrokken." In 2010 is het een apart zelfstandig bedrijf geworden onder de naam Hol Spraying Systems (H.S.S.). Het bedrijf groeit zo hard dat het volgend jaar (2020) naar een nieuwe locatie verhuist.

r

Boomgaardspuit, Hendrik Hol directeur van H.S.S.. Foto's Bart Driessen

 

Makkelijke bediening van de installatie

De spuitinstallatie bestaat uit een tank waarin een digitale niveaumeter van elobau hangt die is aangesloten op een PLC of PCB. De vloeistof bestaat vaak uit 98% water en 2% toevoeging in poedervorm. De niveaustaaf detecteert het vloeistofniveau en de temperatuur in de tank. De gegevens worden doorgegeven aan de HSS Controlbox met een speciaal ontworpen touchscreen die in de tractor opgehangen kan worden. Zo is vanuit de bestuurdersstoel in één opslag te zien hoe het staat met de besproeiing.


Zoals: zit er nog voldoende vloeistof in de tank zit en hoeveel is er totaal gesproeid? "Dat is tegenwoordig heel belangrijk want je moet vanwege wet- en regelgeving een administratie bijhouden hoeveel chemicaliën er op het land gesproeid zijn. En dat kan heel gemakkelijk met dit systeem", zegt Hol. Een bijzondere optie op de installatie met de PCB is een GPS-sturing. Elke boom heeft een GPS-positie en alleen als er een boom staat gaat de installatie sproeien. Als er geen bladeren gedetecteerd worden, stopt het sproeisysteem. Vooral als je hele grote gewaspercelen hebt (zoals in Canada, Nieuw-Zeeland) is dit een interessante optie.

 

Niveaumeter naar wens samen te stellen

Om het niveau van vloeistoffen te meten in tanks wordt in de niveaumeter gebruik gemaakt van reedcontacttechnologie met draaibare programmeerbare kop. Het is een holle RVS-staaf waarin zich een lang gerekte printplaat (PCB) bevindt, met hierop bijvoorbeeld om de 10 mm reedcontacten. De lengte van de staaf is naar wens van de klant leverbaar. Aan de buitenkant van de staaf bevindt zich een kunststof vlotter die met het niveau van de vloeistof op en neer beweegt. Deze vlotter is voorzien van een magneet, en zal bij het op- en neer bewegen van de vloeistof de reedkontakten ‘maken' of ‘verbreken' en zodoende een verandering van het analoge 4-20mA meetsignaal veroorzaken. Dit analoge meetsignaal wordt in de PLC (of PCB) omgezet naar de tankinhoud die op het scherm aan de operator wordt getoond. De elobau niveaumeters zijn naar wens samen te stellen op basis van procesaansluiting, lengte van het meetgebied, rasterafstand (afstand tussen de reedkontakten), vlottermateriaal, aansluitvorm met bijvoorbeeld AMP stekker, M12 of vaste kabel.

eloElobau niveaumeter en HSS Controlbox touchscreen. Foto's: Bart Driessen

 

Beste prijs-kwaliteitverhouding

In het verleden heeft Hol Spraying Systems andere technieken toegepast voor niveaumeting zoals druksensoren en ultrasoon, maar uiteindelijk hebben ze voor de elobau niveaumeter gekozen. Hol: "We hebben de prijs/kwaliteit van diverse meters vergeleken en die van elobau kwam er als beste uit. In 2012 introduceerden we digitale meting van het vloeistofniveau en we hebben de meters van elobau nu zo'n drie jaar." Hol is zeer tevreden met de meter. Hij is behoorlijk nauwkeurig: de afwijking is tot zo'n 5 liter. Vòòr de introductie van de digitale meting gebeurde dit met doorzichtige slangen en kon de afwijking oplopen tot zo'n 30 à 40 liter! Tevens zijn ze eenvoudig te monteren.


Inmiddels heeft HSS overal in de wereld klanten en worden de fruitgewasbeschermingsinstallaties met de elobau niveaumeters van Amerika tot aan Nieuw-Zeeland gebruikt.

 

White papers

whitepapersDownload hier white papers over het thema Aandrijven, regelen en besturen

 

 

 

Heeft uw machine het benauwd?

In deze whitepaper bespreekt Festo het belang van de filtratie van perslucht, zowel vanaf de compressor als bij het punt waarop de lucht de componenten van de applicatie in gaat.

Download de whitepaper van Festo

 

Draadloos Mobiel Besturingspaneel: TUV gecertificeerd 10.1" panel met OPC/UA en safety functies

Is een draadloze HMI een goede keuze voor mijn applicatie? We leggen u uit wat de specifieke voordelen zijn van een draadloos multi-touch bedieningspaneel en waar u rekening mee moet houden bij het koppelen van een HMI aan een machine.
Download de whitepaper van SigmaControl

 

Het eDrive systeem: een eenvoudige oplossing voor het testen van hybride aandrijvingen

Deze white paper behandelt alle variabelen die van belang zijn voor het meten en testen van hybride voertuigen en laat zien dat het eDrive systeem een geschikte  oplossing is; zelfs voor de meest complexe testbanken voor hybride aandrijvingen.

Download de white paper van HBM

 

Hoe machines en installaties worden voorbereid op verbinding met het IoT

De industriële-automatiseringswereld is versmolten met de eerste generatie IT-technologie. Dit was een voorwaarde voor de volgende stap naar Industrie 4.0: het netwerk van intelligente componenten in het Internet of Things.

 Download de white paper van Eaton 

  

13 veel voorkomende oorzaken van motorstoringen

Deze white paper laat zien hoe de 13 meest voorkomende oorzaken van het defect raken van de isolatie van wikkelingen en van lagers van tevoren kunnen worden vastgesteld.

Download de white paper van Fluke

  

Machineautomatiseringsconcepten die innovatie voor een gedigitaliseerde productie mogelijk maken

Om de uitdagingen van de gedigitaliseerde industriële toekomst het hoofd te kunnen bieden, automatiseren we machines met volledig schaalbare en naadloos herbruikbare technologieën.

Download de white paper van Omron

 

Push-In Plus-techniek

Bij het bouwen van een besturingspaneel is het aanbrengen van de bedrading bijna altijd een tijdrovende en kostbare klus. Met de gepatenteerde ‘Push-in Plus' techniek van Omron wordt die bedradingstijd met 60% gereduceerd.  

Download de white paper van Omron

 

Inspectiesystemen voor producttraceerbaarheid

De mogelijkheid om individuele producten in de toeleveringsketen naar de consument te traceren, wordt steeds belangrijker voor producenten van voedingsmiddelen, dranken, tabak en farmaceutische producten, geassocieerde machinebouwers en engineeringbedrijven. Het doel is om de immense markt van namaakproducten te bestrijden en/of te voldoen aan de vraag naar informatie door consumenten (van ‘boer tot bord').

Download de white paper van Omron

 

Van werkvloer tot directieniveau

Voor producenten zijn er steeds meer redenen om besturingssystemen voor afzonderlijke productielijnen en -apparatuur te integreren. De technologische ‘magie' om dit te realiseren is sneller, eenvoudiger en intelligenter dan ooit.

Download de white paper van Omron

   

Kosten verlagen door elektrische problemen en motorproblemen in fabrieken op te lossen

Simpele storingen kunnen hele productielijnen stilleggen. Zelfs het simpelweg vervangen van een zekering kan een half uur duren. Alleen al productieverlies kan in sommige industrieën wel 1000 euro per minuut kosten, en ergens anders kan een storing in zelfs een relatief klein onderdeel betekenen dat een hele partij tijdens de productie verloren gaat. 

Download de  white paper van Fluke

  

IXM: sneller uitrollen  van netwerken

De nieuwste trend in moderne industriële omgevingen is de snelle inzet en flexibiliteit van een netwerktopologie. het opwaarderen van de firmware en het instellen van de configuratie is een uitdagende taak, voor zowel IT'ers als system integrators. Advantech introduceert de eerste serie switches om het uitrollen en configureren van netwerken sneller en efficiënter te maken.

Download de white paper van Advantech

  

Selectie van proportionele regelventielen

Proportionele ventielen bieden een prijsgustige en compacte oplossing voor het regelen van flow of druk bij relatief lage flow-snelheden. Er zijn veel verschillende ontwerpen en stijlen voor uiteenlopende drukken en stroomsnelheden, met elektrische of elektropneumatische aansturing. Bij het kiezen van het juiste ventiel voor een toepassing is het belangrijk om de vereisten voor die toepassing De white paper leidt je door de belangrijkste overwegingen die van toepassing zijn voor de selectie van proportionele ventielen, om zo een weloverwogen keuze te kunnen maken.

Download de white paper van Asco

 

Motoren beveiligen voor de IE3 revolutie

Wat de ErP betekent voor schakel- en beveiligingssystemen en elektromotoren (white paper van Eaton)