EO

Nederland scoort enorm laag met resultaten duurzame energie in Europa

21 mei 2019 om 14:09 uur

Biomassa heeft verreweg het grootste aandeel in de hernieuwbare energievoorziening.

Vanuit de Europese Unie zijn er een aantal regels opgesteld omtrent het benutten van duurzame energie. Echter, is gebleken dat veel landen niet voldoen aan de gewenste resultaten. Uit een onderzoek van het Centraal Bureau van Statistiek is gebleken dat Nederland het slecht doet ten opzichte van andere Europese landen. Zo heeft Nederland in 2017 slechts 6,6% energie gebruikt vanuit een hernieuwbare bron. De verwachtingen zijn dat Nederland in 2020 minimaal 14% aan opgewekte energie uit hernieuwbare bronnen moet gebruiken. Of men dit gaat halen, dat is nog maar de vraag.

 

Door Sam Hofmeijer, Lequal

 

Wat wordt verstaan onder hernieuwbare bronnen?

Hernieuwbare bronnen is een algemeen begrip. Over het algemeen wordt hiermee bedoeld de energie die opgewekt wordt uit bronnen as biomassa, waterkracht, wind en zon. Het is dus de kunst om meer aandacht te schenken aan het verkrijgen van energie door zonnepanelen en windmolens. Uit recente onderzoeken is gebleken dat het grootste gedeelte van de hernieuwbare energie bestaat uit biomassa, maar liefst 4,08%. Vervolgens op de tweede plek staat windenergie met een percentage van 1,65%. Zonne-energie staat op een derde plek met 0,42%.

 

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat er nog veel meer te winnen valt op het gebied van zonne-energie. Om deze reden is het steeds populairder om hier gebruik van te maken. Helaas zijn er geen subsidies mogelijk op zonne-energie, maar wel is het mogelijk om een gedeelte belasting terug te vragen voor particulieren. Dit maakt het enigszins aantrekkelijk om ook zonnepanelen te installeren op jouw woning. Naast een belastingvoordeel is het natuurlijk aantrekkelijk voor particulieren om minder periodieke kosten te betalen.

 

Wie is dan de koploper met hernieuwbare energie?

Het is natuurlijk ook wel interessant om te weten wie dan de koploper is als het gaat om duurzame energie. Op dit moment is dat Zweden. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat dit land maar liefst 54,5% herbruikbare energie heeft gebruik in 2017. Daarnaast zijn landen als Denemarken en Oostenrijk ook erg goed bezig. Ze behaalde in 2017 maar liefst een percentage van 30% als het gaat om hernieuwbare energie. Indien Nederland vergeleken wordt met bovenstaande landen scoren wij enorm slecht. Olahsen van Greenpeace vindt de cijfers van Nederland dan ook verontrustend een geeft aan dat Nederland echt meer aandacht moet schenken aan windmolens en zonne-energie oplossingen.

 

 

Kan ik een steentje bijdragen aan de resultaten van Nederland?

Over het algemeen kun je wel een kleine bijdrage aan het behalen van betere resultaten. Hierbij is het aan te raden om te kijken naar groene stroom die gebruikt wordt vanuit duurzame oplossing. Vergelijk energie online en kom achter diverse aanbieders die hiervan gebruik maken. Als je tevens de energieleveranciers met elkaar vergelijkt, dan vind je uiteindelijk ook de goedkoopste energieleverancier . Mocht je hierbij hulp nodig hebben, dan is het aan te raden om met een vergelijk website contact op te nemen. Hierbij weet je zeker dat een specialist met jou kijkt naar een leverancier die duurzaamheid voorop stelt.

 

 

White papers

whitepapersDownload hier white papers over het thema Aandrijven, regelen en besturen

 

 

 

Strategische keuze: een PLC of embedded controller

In deze whotepaper legt Engineering Spirit uit wanneer het beter is om voor een PLC te kiezen en wanneer voor een embedded controller.
Download de whitepaper van Engineering Spirit 

 

Heeft uw machine het benauwd?

In deze whitepaper bespreekt Festo het belang van de filtratie van perslucht, zowel vanaf de compressor als bij het punt waarop de lucht de componenten van de applicatie in gaat.

Download de whitepaper van Festo

 

Draadloos Mobiel Besturingspaneel: TUV gecertificeerd 10.1" panel met OPC/UA en safety functies

Is een draadloze HMI een goede keuze voor mijn applicatie? We leggen u uit wat de specifieke voordelen zijn van een draadloos multi-touch bedieningspaneel en waar u rekening mee moet houden bij het koppelen van een HMI aan een machine.
Download de whitepaper van SigmaControl

 

Het eDrive systeem: een eenvoudige oplossing voor het testen van hybride aandrijvingen

Deze white paper behandelt alle variabelen die van belang zijn voor het meten en testen van hybride voertuigen en laat zien dat het eDrive systeem een geschikte  oplossing is; zelfs voor de meest complexe testbanken voor hybride aandrijvingen.

Download de white paper van HBM

 

Hoe machines en installaties worden voorbereid op verbinding met het IoT

De industriële-automatiseringswereld is versmolten met de eerste generatie IT-technologie. Dit was een voorwaarde voor de volgende stap naar Industrie 4.0: het netwerk van intelligente componenten in het Internet of Things.

 Download de white paper van Eaton 

  

13 veel voorkomende oorzaken van motorstoringen

Deze white paper laat zien hoe de 13 meest voorkomende oorzaken van het defect raken van de isolatie van wikkelingen en van lagers van tevoren kunnen worden vastgesteld.

Download de white paper van Fluke

  

Machineautomatiseringsconcepten die innovatie voor een gedigitaliseerde productie mogelijk maken

Om de uitdagingen van de gedigitaliseerde industriële toekomst het hoofd te kunnen bieden, automatiseren we machines met volledig schaalbare en naadloos herbruikbare technologieën.

Download de white paper van Omron

 

Push-In Plus-techniek

Bij het bouwen van een besturingspaneel is het aanbrengen van de bedrading bijna altijd een tijdrovende en kostbare klus. Met de gepatenteerde ‘Push-in Plus' techniek van Omron wordt die bedradingstijd met 60% gereduceerd.  

Download de white paper van Omron

 

Inspectiesystemen voor producttraceerbaarheid

De mogelijkheid om individuele producten in de toeleveringsketen naar de consument te traceren, wordt steeds belangrijker voor producenten van voedingsmiddelen, dranken, tabak en farmaceutische producten, geassocieerde machinebouwers en engineeringbedrijven. Het doel is om de immense markt van namaakproducten te bestrijden en/of te voldoen aan de vraag naar informatie door consumenten (van ‘boer tot bord').

Download de white paper van Omron

 

Van werkvloer tot directieniveau

Voor producenten zijn er steeds meer redenen om besturingssystemen voor afzonderlijke productielijnen en -apparatuur te integreren. De technologische ‘magie' om dit te realiseren is sneller, eenvoudiger en intelligenter dan ooit.

Download de white paper van Omron

   

Kosten verlagen door elektrische problemen en motorproblemen in fabrieken op te lossen

Simpele storingen kunnen hele productielijnen stilleggen. Zelfs het simpelweg vervangen van een zekering kan een half uur duren. Alleen al productieverlies kan in sommige industrieën wel 1000 euro per minuut kosten, en ergens anders kan een storing in zelfs een relatief klein onderdeel betekenen dat een hele partij tijdens de productie verloren gaat. 

Download de  white paper van Fluke

  

IXM: sneller uitrollen  van netwerken

De nieuwste trend in moderne industriële omgevingen is de snelle inzet en flexibiliteit van een netwerktopologie. het opwaarderen van de firmware en het instellen van de configuratie is een uitdagende taak, voor zowel IT'ers als system integrators. Advantech introduceert de eerste serie switches om het uitrollen en configureren van netwerken sneller en efficiënter te maken.

Download de white paper van Advantech

  

Selectie van proportionele regelventielen

Proportionele ventielen bieden een prijsgustige en compacte oplossing voor het regelen van flow of druk bij relatief lage flow-snelheden. Er zijn veel verschillende ontwerpen en stijlen voor uiteenlopende drukken en stroomsnelheden, met elektrische of elektropneumatische aansturing. Bij het kiezen van het juiste ventiel voor een toepassing is het belangrijk om de vereisten voor die toepassing De white paper leidt je door de belangrijkste overwegingen die van toepassing zijn voor de selectie van proportionele ventielen, om zo een weloverwogen keuze te kunnen maken.

Download de white paper van Asco

 

Motoren beveiligen voor de IE3 revolutie

Wat de ErP betekent voor schakel- en beveiligingssystemen en elektromotoren (white paper van Eaton)