EO

Drie dagen elektronicafeest in Utrecht

25 april 2019 om 11:07 uur

Drie dagen elektronicafeest in Utrecht

Op dinsdag 14 mei is het weer zover. Dan begint de Electronics & Applications, een garantie voor drie dagen elektronicafeest. De organisatie slaagt er ook deze editie weer in om een mooi lezingenprogramma neer te zetten en diverse projecten op touw te zetten. In het oog springt de ‘beste soldeerder van de Benelux’-competitie waar elke beursdag professionele soldeerders met elkaar de strijd aangaan om binnen een uur zo netjes mogelijk componenten en connectoren op een printplaatje te solderen.

 

Ik zelf heb voor het laatst een soldeerbout in mijn handen gehad toen ik in de eerste klas van de middelbare school bij ‘handvaardigheid' een spinnenweb in elkaar moest solderen. Met de organisatie van de soldeerwedstrijd is het tientallen jaren onderdrukte trauma van deze opdracht weer in alle heftigheid naar voren gekomen (bedankt FHI!): iedere keer als ik een verbinding vastsoldeerde, ging er ergens anders minstens een weer los. Ik geloof dat ik er een ‘3' voor kreeg en het scheelde niet veel of ik was op ‘handvaardigheid' blijven zitten, ondanks mijn toen nog goed fl orerende wiskundeknobbel.


Wat betreft het solderen ben ik niet zozeer benieuwd naar het technische resultaat, als wel naar de winnaar. Wie zal dat zijn? Een ontwerper in de klassieke zin van het woord, die ook thuis regelmatig de bout ter hand neemt? Of een productiemedewerker (m/v) die fl uitend zo'n printje in elkaar jast. Is het iemand die nu voor het eerst eens meedoet? Of een professionele wedstrijddeelnemer die de hele wereld afreist om een zoveelste soldeerstation te bemachtigen? We zullen het zien, we zullen het beleven.


Minder traumatisch is het conferentieprogramma, al zal menigeen hier wel enige keuzestress ervaren. Want kijk je -zoals ik- met open vizier naar dit lezingenaanbod, dan zou je overal wel naar toe willen gaan. Niet zozeer omdat je er concreet voor je werk wat aan hebt, maar vooral omdat het leuk is om een (hopelijk goed verteld) verhaal aan te horen, dat je horizon verlegt. Niet per se in je specialistische, nauwe vakgebiedje, maar vooral in het aanpalende, zo rijke elektronica-universum. Kennis opdoen over 3D-printen van elektronica is superinspirerend, ook al zit je voor je werk de hele dag een beetje naar een scoop te loeren.


Ik raad je dan ook aan om op 14, 15 en/of 16 mei eens lekker ‘out-of-the-box' te gaan op het feest. Weg met die focus; maak ook eens ergens anders wat los. Soldeer je eigen beursspinnenweb!

 

Richard Bezemer, hoofdredacteur Elektro-Data

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden