EO

Op zoek naar een goede vacuümpomp?

06 december 2018 om 15:43 uur

Op zoek naar een goede vacuümpomp?

U wilt een ruimte vacumeren en bent op zoek naar een vacuümpomp. Om te bepalen wat voor pomp u nodig heeft, zijn er een aantal vragen die gesteld worden:

 

• wat de grootte van de vacuümkamer is;
• wat de gewenste einddruk is;
• welke pompsnelheid er wordt verwacht;
• wat het type gas is dat wordt verpompt;
• of olie schadelijk is voor het proces;
• de locatie van de pomp;
• de gebruiksomstandigheden.
Elke pomp heeft zijn eigen voor- en nadelen.

 

Oliegesmeerde rotary vane pomp

Als eerste de meest bekende versie, de oliegesmeerde rotary vane pomp. Deze pomp is het best te omschrijven als een betrouwbaar werkpaard. Voordeel van deze pomp is de lage einddruk die kan worden behaald en de goede prijs/kwaliteit verhouding.


Nadelen zijn er vooral voor de gebruikers, omdat er oliedampen vrij kunnen komen en de pomp veel warmte afgeeft. Bovendien moet de olie ook regelmatig worden ververst.


Tot slot bestaat er bij deze pompen een kans dat de olie terugslaat en het systeem vervuilt. Als dit geen probleem is dan kan de olie-gesmeerde rotary vane pomp een goede keuze zijn. Is dit echter wel een probleem, of staat de pomp in een ruimte waar continu mensen aanwezig en aan het werk zijn, dan is de scroll pomp wellicht een betere optie.

 

Scroll pomp

De scroll pomp is een droge pomp en daarmee ook olievrij. Er komen geen oliedampen vanaf en de pomp zelf wordt ook een stuk minder warm. Bijkomend voordeel voor gebruikers in dezelfde ruimte is dat deze pomp een stuk stiller is dan de olie-gesmeerde variant. Bovendien is er bij calamiteiten geen olie-terugslag in de kamer mogelijk.


Een nadeel betreft met name de tipseals, die elke twee á drie jaar moeten worden vervangen.

 

Multiroots pomp

Tot slot bestaat er ook nog de multiroots pomp. Deze pomp is ook vrij van olie en stil in gebruik en daarnaast ook het meest energie- en milieu vriendelijk. Omdat deze pomp contactloos werkt vindt er ook geen slijtage van de tipseals plaats, waardoor de servicefrequentie zeer laag ligt.


Nadeel van deze pomp is wel de hoge prijs. Bovendien, als er iets kapot gaat in de multiroots pomp, dan is ook direct de hele pomp kapot en is deze niet zelf te servicen.

 

Welke pomp past bij mij?

De verschillende soorten pompen zijn hierboven beschreven, maar welke pomp past nu bij uw bedrijf?
Doorgaans past de multiroots pomp het beste bij de industrie, waarbij de investeringskosten weliswaar hoog liggen, maar de meerkosten door de lage service frequentie snel kunnen worden terugverdiend. Bovendien is dit de meest energie-vriendelijke versie.


Olie-gesmeerde pompen en scroll pompen verschillen met name in de gebruiksomstandigheden. Belangrijk hierbij is ook de mogelijkheid van olievervuiling voor het proces. De olie-gesmeerde pomp is doorgaans wat goedkoper in de aanschaf, maar kan op den duur wel redelijk wat servicekosten met zich mee brengen.


Bij de scroll pomp moeten vaak alleen de sealtips vervangen worden. Daarmee is de scroll-pomp wellicht ook de meest ‘idiot-proof' pomp, waarbij verkeerd gebruik niet direct dramatische gevolgen heeft.


De daadwerkelijke keuze kunt u het beste afstemmen aan de hand van een gesprek met een vacuümspecialist.

 

Deze blog is gesponsord

 

White papers

whitepapersDownload hier white papers over het thema Aandrijven, regelen en besturen

 

 

 

Strategische keuze: een PLC of embedded controller

In deze whotepaper legt Engineering Spirit uit wanneer het beter is om voor een PLC te kiezen en wanneer voor een embedded controller.
Download de whitepaper van Engineering Spirit 

 

Heeft uw machine het benauwd?

In deze whitepaper bespreekt Festo het belang van de filtratie van perslucht, zowel vanaf de compressor als bij het punt waarop de lucht de componenten van de applicatie in gaat.

Download de whitepaper van Festo

 

Draadloos Mobiel Besturingspaneel: TUV gecertificeerd 10.1" panel met OPC/UA en safety functies

Is een draadloze HMI een goede keuze voor mijn applicatie? We leggen u uit wat de specifieke voordelen zijn van een draadloos multi-touch bedieningspaneel en waar u rekening mee moet houden bij het koppelen van een HMI aan een machine.
Download de whitepaper van SigmaControl

 

Het eDrive systeem: een eenvoudige oplossing voor het testen van hybride aandrijvingen

Deze white paper behandelt alle variabelen die van belang zijn voor het meten en testen van hybride voertuigen en laat zien dat het eDrive systeem een geschikte  oplossing is; zelfs voor de meest complexe testbanken voor hybride aandrijvingen.

Download de white paper van HBM

 

Hoe machines en installaties worden voorbereid op verbinding met het IoT

De industriële-automatiseringswereld is versmolten met de eerste generatie IT-technologie. Dit was een voorwaarde voor de volgende stap naar Industrie 4.0: het netwerk van intelligente componenten in het Internet of Things.

 Download de white paper van Eaton 

  

13 veel voorkomende oorzaken van motorstoringen

Deze white paper laat zien hoe de 13 meest voorkomende oorzaken van het defect raken van de isolatie van wikkelingen en van lagers van tevoren kunnen worden vastgesteld.

Download de white paper van Fluke

  

Machineautomatiseringsconcepten die innovatie voor een gedigitaliseerde productie mogelijk maken

Om de uitdagingen van de gedigitaliseerde industriële toekomst het hoofd te kunnen bieden, automatiseren we machines met volledig schaalbare en naadloos herbruikbare technologieën.

Download de white paper van Omron

 

Push-In Plus-techniek

Bij het bouwen van een besturingspaneel is het aanbrengen van de bedrading bijna altijd een tijdrovende en kostbare klus. Met de gepatenteerde ‘Push-in Plus' techniek van Omron wordt die bedradingstijd met 60% gereduceerd.  

Download de white paper van Omron

 

Inspectiesystemen voor producttraceerbaarheid

De mogelijkheid om individuele producten in de toeleveringsketen naar de consument te traceren, wordt steeds belangrijker voor producenten van voedingsmiddelen, dranken, tabak en farmaceutische producten, geassocieerde machinebouwers en engineeringbedrijven. Het doel is om de immense markt van namaakproducten te bestrijden en/of te voldoen aan de vraag naar informatie door consumenten (van ‘boer tot bord').

Download de white paper van Omron

 

Van werkvloer tot directieniveau

Voor producenten zijn er steeds meer redenen om besturingssystemen voor afzonderlijke productielijnen en -apparatuur te integreren. De technologische ‘magie' om dit te realiseren is sneller, eenvoudiger en intelligenter dan ooit.

Download de white paper van Omron

   

Kosten verlagen door elektrische problemen en motorproblemen in fabrieken op te lossen

Simpele storingen kunnen hele productielijnen stilleggen. Zelfs het simpelweg vervangen van een zekering kan een half uur duren. Alleen al productieverlies kan in sommige industrieën wel 1000 euro per minuut kosten, en ergens anders kan een storing in zelfs een relatief klein onderdeel betekenen dat een hele partij tijdens de productie verloren gaat. 

Download de  white paper van Fluke

  

IXM: sneller uitrollen  van netwerken

De nieuwste trend in moderne industriële omgevingen is de snelle inzet en flexibiliteit van een netwerktopologie. het opwaarderen van de firmware en het instellen van de configuratie is een uitdagende taak, voor zowel IT'ers als system integrators. Advantech introduceert de eerste serie switches om het uitrollen en configureren van netwerken sneller en efficiënter te maken.

Download de white paper van Advantech

  

Selectie van proportionele regelventielen

Proportionele ventielen bieden een prijsgustige en compacte oplossing voor het regelen van flow of druk bij relatief lage flow-snelheden. Er zijn veel verschillende ontwerpen en stijlen voor uiteenlopende drukken en stroomsnelheden, met elektrische of elektropneumatische aansturing. Bij het kiezen van het juiste ventiel voor een toepassing is het belangrijk om de vereisten voor die toepassing De white paper leidt je door de belangrijkste overwegingen die van toepassing zijn voor de selectie van proportionele ventielen, om zo een weloverwogen keuze te kunnen maken.

Download de white paper van Asco

 

Motoren beveiligen voor de IE3 revolutie

Wat de ErP betekent voor schakel- en beveiligingssystemen en elektromotoren (white paper van Eaton)