EO

Tweefase dompelkoeling voor datacenter-efficiency

29 augustus 2018 om 09:24 uur

Tweefase dompelkoeling voor datacenter-efficiency

Datacenters zijn belangrijker dan ooit. Ze genereren gigantische hoeveelheden warmte en verbruiken alleen al om de servers koel te houden veel elektriciteit. Dat kan slimmer met dompelkoeling. En dan wel tweefase dompelkoeling.

 

Deze expertblog is gesponsord door 3M

 

Dompelkoeling is een methode waarbij elektronica direct wordt ondergedompeld in een niet-geleidende vloeistof. Dit maakt koeling voor dataservers eenvoudiger, bespaart ruimte, en kan tot wel 97% aan energiekosten besparen.

 

Tweefase dompelkoeling (two fase immersion cooling - 2PIC) is ontwikkeld door Allied Control, een technologiebedrijf dat is overgenomen door BitFury. Bij deze technologie wordt gebruik gemaakt van 3M Novec Technische Vloeistof . Deze vloeistof heeft een kookpunt van 61°C. Naarmate de servers die hierin zijn ondergebracht warmte genereren stijgt de temperatuur van de vloeistof, totdat het kookpunt is bereikt en de vloeistof verdampt. De damp wordt opgevangen in watergekoelde spoelen, waarin hij wordt gekoeld en omgezet in vloeistof. Deze wordt vervolgens teruggepompt naar de baden waarin de IT-apparatuur is geplaatst. Met deze koeltechnologie kan tot 95% koelenergie bespaard worden met een minimaal vloeistofverlies. De vloeistof tasten bovendien de ozonlaag niet aan.

 

pic 

De toekomst van 2PIC

In de private sector heeft het tijdperk van cloud computing geleid tot een groeiende behoefte aan krachtigere datacenters in tal van sectoren. Door de stijgende energiekosten wordt de efficiëntie van datacenters een belangrijk onderdeel van het financiële succes. Voor de openbare sector gaf president Barack Obama op 19 maart 2015 de opdracht dat in de VS alle bestaande datacenters van de overheid tegen 2025 een PUE (Power Usage Effectiveness - oftewel, de effectiviteit van stroomverbruik) zouden halen van <1,5 en alle nieuwe zouden werken tussen 1,2 en 1,42. De oplossing voor een hogere efficiëntie van de datacenters in de publieke en private sector kan liggen in meer geavanceerde koelsystemen. Zoals in de systemen van BitFury is aangetoond, kan het gebruik van 2PIC met een Novec technische vloeistof de PUE snel een fors verlagen tot optimale waarden en de kosten verlagen die verbonden zijn aan de benodigde vloeroppervlakte. Misschien wel het allerbelangrijkste is tot slot dat een 2PIC-systeem organisaties met krachtigere hardwareconfiguraties kan helpen voorsprong te nemen in een toekomst waarin rekenkracht op zich een vorm van valuta is (denk aan Bitcoin).

 

Kennis: IE Motoren

ie4Het realiseren van concrete energiebesparing en CO2-reductie door het toepassen van efficiënte aandrijfsystemen is een hot topic. Elektromotoren bepalen nu circa 69% van het elektriciteitsgebruik in de industrie. Door inzet van efficiënte elektrische aandrijfsystemen wordt geschat, dat het energieverbruik met 20 tot 30 procent kan worden verlaagd. Om dit te realiseren zijn op Europees niveau richtlijnen in werking getreden. De richtlijn voor energiezuinige elektromotoren (LOT 11) is al sinds 16 juni 2011 van kracht. Hiermee werd een eerste stap gezet naar een hoger efficiency-niveau voor IE motoren. Sinds januari 2015 is de EU- richtlijn verder aangescherpt en per januari 2017 volgt de volgende stap. 

 

White papers

whitepapersDownload hier white papers over het thema Aandrijven, regelen en besturen

 

 

 

Het eDrive systeem: een eenvoudige oplossing voor het testen van hybride aandrijvingen

Deze white paper behandelt alle variabelen die van belang zijn voor het meten en testen van hybride voertuigen en laat zien dat het eDrive systeem een geschikte  oplossing is; zelfs voor de meest complexe testbanken voor hybride aandrijvingen.

Download de white paper van HBM

 

Hoe machines en installaties worden voorbereid op verbinding met het IoT

De industriële-automatiseringswereld is versmolten met de eerste generatie IT-technologie. Dit was een voorwaarde voor de volgende stap naar Industrie 4.0: het netwerk van intelligente componenten in het Internet of Things.

 Download de white paper van Eaton 

  

13 veel voorkomende oorzaken van motorstoringen

Deze white paper laat zien hoe de 13 meest voorkomende oorzaken van het defect raken van de isolatie van wikkelingen en van lagers van tevoren kunnen worden vastgesteld.

Download de white paper van Fluke

  

Machineautomatiseringsconcepten die innovatie voor een gedigitaliseerde productie mogelijk maken

Om de uitdagingen van de gedigitaliseerde industriële toekomst het hoofd te kunnen bieden, automatiseren we machines met volledig schaalbare en naadloos herbruikbare technologieën.

Download de white paper van Omron

 

Push-In Plus-techniek

Bij het bouwen van een besturingspaneel is het aanbrengen van de bedrading bijna altijd een tijdrovende en kostbare klus. Met de gepatenteerde ‘Push-in Plus' techniek van Omron wordt die bedradingstijd met 60% gereduceerd.  

Download de white paper van Omron

 

Inspectiesystemen voor producttraceerbaarheid

De mogelijkheid om individuele producten in de toeleveringsketen naar de consument te traceren, wordt steeds belangrijker voor producenten van voedingsmiddelen, dranken, tabak en farmaceutische producten, geassocieerde machinebouwers en engineeringbedrijven. Het doel is om de immense markt van namaakproducten te bestrijden en/of te voldoen aan de vraag naar informatie door consumenten (van ‘boer tot bord').

Download de white paper van Omron

 

Van werkvloer tot directieniveau

Voor producenten zijn er steeds meer redenen om besturingssystemen voor afzonderlijke productielijnen en -apparatuur te integreren. De technologische ‘magie' om dit te realiseren is sneller, eenvoudiger en intelligenter dan ooit.

Download de white paper van Omron

   

Kosten verlagen door elektrische problemen en motorproblemen in fabrieken op te lossen

Simpele storingen kunnen hele productielijnen stilleggen. Zelfs het simpelweg vervangen van een zekering kan een half uur duren. Alleen al productieverlies kan in sommige industrieën wel 1000 euro per minuut kosten, en ergens anders kan een storing in zelfs een relatief klein onderdeel betekenen dat een hele partij tijdens de productie verloren gaat. 

Download de  white paper van Fluke

  

IXM: sneller uitrollen  van netwerken

De nieuwste trend in moderne industriële omgevingen is de snelle inzet en flexibiliteit van een netwerktopologie. het opwaarderen van de firmware en het instellen van de configuratie is een uitdagende taak, voor zowel IT'ers als system integrators. Advantech introduceert de eerste serie switches om het uitrollen en configureren van netwerken sneller en efficiënter te maken.

Download de white paper van Advantech

  

Selectie van proportionele regelventielen

Proportionele ventielen bieden een prijsgustige en compacte oplossing voor het regelen van flow of druk bij relatief lage flow-snelheden. Er zijn veel verschillende ontwerpen en stijlen voor uiteenlopende drukken en stroomsnelheden, met elektrische of elektropneumatische aansturing. Bij het kiezen van het juiste ventiel voor een toepassing is het belangrijk om de vereisten voor die toepassing De white paper leidt je door de belangrijkste overwegingen die van toepassing zijn voor de selectie van proportionele ventielen, om zo een weloverwogen keuze te kunnen maken.

Download de white paper van Asco

 

Motoren beveiligen voor de IE3 revolutie

Wat de ErP betekent voor schakel- en beveiligingssystemen en elektromotoren (white paper van Eaton)