EO

Kies ik pneumatisch of elektrisch?

21 augustus 2018 om 11:50 uur

Molen De Heidebloem in Erica gebruikt een elektrische aandrijving voor zijn maalkoppel

Pneumatisch of elektrisch, wanneer kies je wat? De rol van de functie bepaalt de keuze. Roy Bours van Festo vertelt over de keuzemogelijkheden en wat erbij komt kijken.

 

"Wij adviseren aan de hand van de functie van de aandrijving en de gestelde eisen, over welke aandrijving het beste is in een bepaalde situatie. Er komt namelijk nog wel iets meer bij kijken dan alleen welke beweging er gevraagd is. Is de gevraagde beweging roterend, moet dat in stappen of van a naar b, moet een beweging gecontroleerd versnellen en afremmen, moet er iets uit of van een baan worden geduwd, of gegrepen worden. Bij iedere functie spelen bepaalde aspecten die maken dat of het ene of het andere type aandrijving een beter resultaat geeft."

 

Bours: "Elektrische aandrijvingen zijn heel precies in de beweging en snel en makkelijk te regelen. Pneumatisch is vaak in klein formaat al heel krachtig, krachtiger dan elektrisch. En helemaal bij draaibewegingen, door de specifieke overbrenging is met een compacte bouwvorm een hoog koppel te krijgen. En dan is er ook nog servopneumatiek, een tussenvorm."

 

Criteria

Er zijn dus verschillende criteria die bepalend zijn. Het aantal posities van de beweging, de herhalingsnauwkeurigheid, hoe nauwkeurig moet er terug op de positie worden geregeld, de gevraagde kracht, de compacte bouwvorm en eenvoud van het systeem, om er maar een paar te noemen. En natuurlijk spelen ook de kosten een belangrijke rol. "Wij kunnen technologieonafhankelijk adviseren. Het enige dat telt is de oplossing voor de klant. Laatst hadden we een klant met een machine die buizen op maat afsnijdt. Dat werd voorheen gedaan met een pneumatische tweestandencilinder. Nu moest die machine worden aangepast van twee verschillende afmetingen naar zeven verschillende. De klant had zelf verwacht dat servopneumatisch een goede oplossing zou bieden, maar kostentechnisch bleek elektrisch hier veel interessanter. Voor zijn applicatie kon hij uit de voeten met de lichtste motoren, gebaseerd op stappenmotortechnologie."

 

Explosieveilig en reinigbaar

Een ander onderdeel dat een rol speelt, is dat toepassingen in explosiegevaarlijke omgevingen veel eenvoudiger te realiseren zijn met een pneumatische of een servopneumatische oplossing. Dat kan ook elektrisch, maar lucht is al snel interessanter. En tot slot hygiëne en reinigbaarheid, ook dat zijn overwegingen die meespelen, vertelt Bours. "Perslucht zit aan de binnenkant en je drukt iets naar buiten. Daardoor raakt de binnenkant niet snel vervuild en kan dat zelfs in hele vuile omgevingen een goede oplossing zijn, maar ook in procesomgevingen vindt het hierdoor veel toepassingen. Lineaire aandrijvingen kunnen zelfs in cleanroomtoepassingen heel goed worden ingezet."

 

Kijk voor meer informatie op: www.festo.com/highlights

 

White papers

whitepapersDownload hier white papers over het thema Aandrijven, regelen en besturen

 

 

 

Heeft uw machine het benauwd?

In deze whitepaper bespreekt Festo het belang van de filtratie van perslucht, zowel vanaf de compressor als bij het punt waarop de lucht de componenten van de applicatie in gaat.

Download de whitepaper van Festo

 

Draadloos Mobiel Besturingspaneel: TUV gecertificeerd 10.1" panel met OPC/UA en safety functies

Is een draadloze HMI een goede keuze voor mijn applicatie? We leggen u uit wat de specifieke voordelen zijn van een draadloos multi-touch bedieningspaneel en waar u rekening mee moet houden bij het koppelen van een HMI aan een machine.
Download de whitepaper van SigmaControl

 

Het eDrive systeem: een eenvoudige oplossing voor het testen van hybride aandrijvingen

Deze white paper behandelt alle variabelen die van belang zijn voor het meten en testen van hybride voertuigen en laat zien dat het eDrive systeem een geschikte  oplossing is; zelfs voor de meest complexe testbanken voor hybride aandrijvingen.

Download de white paper van HBM

 

Hoe machines en installaties worden voorbereid op verbinding met het IoT

De industriële-automatiseringswereld is versmolten met de eerste generatie IT-technologie. Dit was een voorwaarde voor de volgende stap naar Industrie 4.0: het netwerk van intelligente componenten in het Internet of Things.

 Download de white paper van Eaton 

  

13 veel voorkomende oorzaken van motorstoringen

Deze white paper laat zien hoe de 13 meest voorkomende oorzaken van het defect raken van de isolatie van wikkelingen en van lagers van tevoren kunnen worden vastgesteld.

Download de white paper van Fluke

  

Machineautomatiseringsconcepten die innovatie voor een gedigitaliseerde productie mogelijk maken

Om de uitdagingen van de gedigitaliseerde industriële toekomst het hoofd te kunnen bieden, automatiseren we machines met volledig schaalbare en naadloos herbruikbare technologieën.

Download de white paper van Omron

 

Push-In Plus-techniek

Bij het bouwen van een besturingspaneel is het aanbrengen van de bedrading bijna altijd een tijdrovende en kostbare klus. Met de gepatenteerde ‘Push-in Plus' techniek van Omron wordt die bedradingstijd met 60% gereduceerd.  

Download de white paper van Omron

 

Inspectiesystemen voor producttraceerbaarheid

De mogelijkheid om individuele producten in de toeleveringsketen naar de consument te traceren, wordt steeds belangrijker voor producenten van voedingsmiddelen, dranken, tabak en farmaceutische producten, geassocieerde machinebouwers en engineeringbedrijven. Het doel is om de immense markt van namaakproducten te bestrijden en/of te voldoen aan de vraag naar informatie door consumenten (van ‘boer tot bord').

Download de white paper van Omron

 

Van werkvloer tot directieniveau

Voor producenten zijn er steeds meer redenen om besturingssystemen voor afzonderlijke productielijnen en -apparatuur te integreren. De technologische ‘magie' om dit te realiseren is sneller, eenvoudiger en intelligenter dan ooit.

Download de white paper van Omron

   

Kosten verlagen door elektrische problemen en motorproblemen in fabrieken op te lossen

Simpele storingen kunnen hele productielijnen stilleggen. Zelfs het simpelweg vervangen van een zekering kan een half uur duren. Alleen al productieverlies kan in sommige industrieën wel 1000 euro per minuut kosten, en ergens anders kan een storing in zelfs een relatief klein onderdeel betekenen dat een hele partij tijdens de productie verloren gaat. 

Download de  white paper van Fluke

  

IXM: sneller uitrollen  van netwerken

De nieuwste trend in moderne industriële omgevingen is de snelle inzet en flexibiliteit van een netwerktopologie. het opwaarderen van de firmware en het instellen van de configuratie is een uitdagende taak, voor zowel IT'ers als system integrators. Advantech introduceert de eerste serie switches om het uitrollen en configureren van netwerken sneller en efficiënter te maken.

Download de white paper van Advantech

  

Selectie van proportionele regelventielen

Proportionele ventielen bieden een prijsgustige en compacte oplossing voor het regelen van flow of druk bij relatief lage flow-snelheden. Er zijn veel verschillende ontwerpen en stijlen voor uiteenlopende drukken en stroomsnelheden, met elektrische of elektropneumatische aansturing. Bij het kiezen van het juiste ventiel voor een toepassing is het belangrijk om de vereisten voor die toepassing De white paper leidt je door de belangrijkste overwegingen die van toepassing zijn voor de selectie van proportionele ventielen, om zo een weloverwogen keuze te kunnen maken.

Download de white paper van Asco

 

Motoren beveiligen voor de IE3 revolutie

Wat de ErP betekent voor schakel- en beveiligingssystemen en elektromotoren (white paper van Eaton)