EO

Concurrent kopieert uw foto’s (of andersom): zit er auteursrecht op simpele foto’s?

09 september 2018 om 10:29 uur

Zelfs van deze prachtige foto van de stad Cordoba vraagt de adviseur van het Europese hof zich af of er auteursrecht op rust

Als engineer die een prachtig product heeft ontwikkeld wil u graag reclamemateriaal maken en instructiemateriaal met foto’s enzovoorts. U heeft een hele dag ingeruimd voor het maken van de foto’s. Die foto’s zet u op uw site. Wat nou als iemand besluit uw producten tweedehands te gaan verkopen (dat mag) maar met behulp van de foto’s die hij van uw site heeft gekopieerd?

 

Zoals we al eerder schreven: een zuivere productfoto is niet auteursrechtelijk beschermd. Tussen juristen is echter vaak voorwerp van discussie hoe het zit met "gewone foto's", dus geen productfoto's maar eenvoudige recht-toe-recht-aan kiekjes die iedereen kan maken. Wat nou als die van uw site worden gekopieerd? Of andersom: als u of een van uw medewerkers  zonder stil te staan bij de gevolgen een "gewone foto" heeft gekopieerd naar uw site?

 

Gewone foto's: auteursrecht?

Veel "juridisch geharrewar" over ‘simpele' foto's of productfoto's zie je als concurrentie een rol speelt. Zo ook in een recente rechtszaak, waar de bron van de gekopieerde foto's de site van de concurrent was, en de "dader" de webdesigner (als u een webdesigner heeft kan dit dus ook u overkomen, al weet u van niets). De concurrent was zacht gezegd niet blij mee met de kopieeractie. Auteursrechtinbreuk! De foto's kwamen terug op de sites van maar liefst twee klanten van de webdesigner, en de trotse designer had ook op zijn eigen site een linkje naar die twee sites gezet (en op de site van de designer kwam in het portfolio ook een foto verkleind terug). Klant nummer één had al mogen aftikken bij de kantonrechter, klant nummer twee was ook gedagvaard maar failliet gegaan voor er uitspraak kwam. Helaas had de webdesigner niet de vraag aan de orde gesteld of er überhaupt auteursrecht op (waarschijnlijk deze) simpele foto's van dakkapellen zat. Wij hebben dat in eerdere en lopende zaken wel gedaan. Eerder wist ons kantoor al een zaak te winnen over de eenvoudige foto die u hier ziet: niets auteursrecht, dit is gewoon een recht-toe-recht-aan weergave (kopie) van de werkelijkheid. Wij (en natuurlijk de rechter die de uitspraak wees) maakten daarmee een flinke discussie los, op juristenfora maar ook in de krant.

 

Steun vanuit onverdachte hoek

We krijgen echter (onbewuste) steun vanuit onverwachte en onverdachte hoek, en wel van de adviseur van het Europese hof. Zelfs van de prachtige foto van de stad Cordoba die u hier ziet vraagt de adviseur van het Europese hof zich af of er auteursrecht op rust (alinea 53-58). Het gaat er immers niet om of het onderwerp van de foto creatief en oorspronkelijk is, maar of de foto dat is. Als de webdesigner of zijn klanten zich bij ons hadden gemeld, hadden we hen goedkoper kunnen helpen. De adviseur zegt echter nog meer interessante dingen: als er sprake is van een beschermde foto, dan is er in dit geval (een online werkstukje van een scholiere) geen inbreuk. Enkele elementen die bij dat oordeel een rol spelen: iedereen kon al gratis de foto op internet bekijken op een plek waar die mocht staan van de rechthebbende, en er stond geen enkele waarschuwing bij. Laten dat nu net twee onderwerpen zijn die we altijd aanroeren indien we in dit soort kwesties voor een cliënt een verweer schrijven.

 

Op dit moment voeren wij een hogerberoepsprocedure over een foto die wat eenvoud betreft, lijkt op de hiervoor besproken ‘Cordobafoto': mooi uitzicht, maar iedereen maakt deze foto op deze manier, dus hoezo auteursrecht?

 

Moraal van dit verhaal

Eerst moet worden vastgesteld of een foto beschermenswaardig is. Als dat zo is en iemand heeft hem zonder toestemming gebruikt, behoort hij de gevolgen te dragen. Maar dat dient dan op een redelijke manier te gebeuren. Over dit soort vragen kunt u ons bellen op 013-5821987 voor een gratis beoordeling van uw positie en een 'offer you can't refuse' voor het geval uw positie actie vereist.

 

Lees-verder-tips:

 

Mr. Hub Dohmen

Dohmen advocaten

twitter: http://twitter.com/hdohmen

LinkedIn: http://nl.linkedin.com/in/hubdohmen

i: http://www.dohmenadvocaten.nl/

 

 

Product van de maand

RSS
Encoder WDGR - de incrementele redundantie

Het hoeft niet altijd SIL te zijn ... de incrementele redundante encoder WDGR.

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden