EO

“Veiligheidsvoorschriften worden bewust massaal genegeerd”

05 juni 2018 om 14:47 uur

“Veiligheidsvoorschriften worden bewust massaal genegeerd”

Manutan heeft recent een veiligheidsonderzoek* uitgevoerd onder medewerkers op de werkvloer in de fabriek en de werkplaats. Daaruit blijkt dat 47% van de ondervraagden zich niet altijd aan de veiligheidsregels houdt. 39% geeft zelfs aan de voorschriften bewust te negeren. Reden voor ons om te adviseren. Want hoe kun jij ervoor zorgen dat jij en je collega’s veiliger werken?

 

Advertorial door Manutan 

 

Uit het onderzoek van Manutan blijkt dat onder andere een hoge werkdruk (47%) en vermoeidheid (39%) zorgen voor het bewust negeren van de voorschriften. Hierdoor ontstaan weleens fouten en gevaarlijke situaties. Jan Piet van Dijk, Director Operations Benelux en Veiligheidscoördinator bij Manutan zegt hierover het volgende: "Als het nut van de veiligheidsvoorschriften niet voldoende duidelijk is, gaan medewerkers ze als onnodig ervaren. Zeker wanneer onder tijdsdruk gewerkt wordt, schuift men voorschriften die tijd kosten makkelijker aan de kant."

 

Creëer openheid over risico's

67% van de ondervraagde geeft aan weleens na te denken over mogelijke gevaren en 52% stelt dat onderschatting van risico's, ongevallen kan veroorzaken. Inzicht in de mogelijke risico's is dus een belangrijk stap richting het verbeteren van de veiligheid. Het hebben van een preventiemedewerker kan daarbij uitkomst bieden. Deze persoon is opgeleid om veiligheidsrisico's in kaart te brengen en daarin te adviseren.

 

Helaas is enkel een preventiemedewerker niet voldoende. Bijna de helft van de medewerkers in het onderzoek geeft namelijk aan gemaakte fouten niet altijd te rapporteren. Het bespreekbaar maken van mogelijke risico's is dus even belangrijk.

 

Veel voorkomende gevaren

Uitglijden, struikelen of een andere manier van vallen is volgens het CBS de meest voorkomende oorzaak van bedrijfsongevallen met langer verzuim. Niet gek dus dat een rommelige werkplek voor een van de meest voorkomende gevaarlijke situaties zorgt. Worden spullen niet meer gebruikt? Berg ze dan op in een gereedschapwagen zodat je ze tevens gemakkelijk terug kunt vinden.

 

Volgens Arbo-online staat intern transport op plek 3 van de top 5 arbeidsongevallen van maart 2018. Onoverzichtelijke bochten, haastige chauffeurs en relatief hoge snelheden zorgen hierbij voor de grootste gevaren. Het plaatsen van veiligheidsspiegels en signing kunnen voor extra zichtbaarheid zorgen. Een andere tip is om de snelheid van het intern transport te verlagen. Dat kan met behulp van transportwagens. Deze zorgen ervoor dat een lading veilig en met minder hoge snelheid van plek A naar plek B kan wordt gebracht.

 

Neem verantwoordelijkheid

De verantwoordelijkheid van een veilige werkomgeving ligt natuurlijk gewoon bij jezelf. De randvoorwaarden en materialen moeten inderdaad door de werkgever worden verzorgd maar breng je bewust je eigen veiligheid in gevaar? Dan breng je ook de veiligheid van collega's in gevaar.

Het slotwoord is aan Jan Piet van Dijk: "Wij hebben veel ervaring en kennis op het gebied van veiligheid waardoor we leidinggevenden, veiligheidsmedewerkers en werknemers goed kunnen adviseren. En dan hebben we het niet alleen over de juiste veiligheidsproducten, want die kent men meestal wel, maar ook over het bewust omgaan met alle aspecten van veiligheid.

 

Heb je zelf ideeën voor een veilige werkvloer? Laat dan een reactie achter onder het artikel.

*) Onderzoek in opdracht van Manutan onder 865 werknemers die betrokken zijn bij veiligheid in de kantooromgeving en op de werkvloer in fabrieken, werkplaatsen en op buitenlocaties in Nederland.

 

Kennis: Safety

safetyOp het gebied van de Europese regelgeving worden nog steeds veranderingen doorgevoerd, niet alleen om onduidelijkheden tussen richtlijnen onderling te verhelderen, maar ook om uitbreidingen te maken, bijvoorbeeld op het gebied van energiezuinigheid, chemicaliënbeheer, afvalstroombeheersing en dergelijke.

 

Whitepapers

whitepapersDownload hier whitepapers over het thema Safety:

 

Veiligheidsnormen voor elektrotechniek uitgelegd

Hoe pas ik de NEN 3140 voor veilig werken met elektrische installaties toe in de praktijk? En hoe zorg ik dat gereedschap veilig is? Wat houdt CE-markering in? 

Vindt de antwoorden  in de whitepaper

 

Noodstopschakelaars

Emergency Stop Switches (0.49 MB)

 

Machineveiligheid

Concepts in networked machine safety

 

Safety Engineering

Approaches to Safety Engineering

 

Meer whitepapers>>