EO

Boerenverstand

01 maart 2014 om 00:45 uur

"Veiligheid komt toch altijd als laatste." Of woorden van gelijke strekking. Ik hoorde ze gisteren. Ik zeg niet waar. Ik zeg niet van wie ze kwamen. Maar in elk geval kwamen ze van iemand die als fabrikant/leverancier van componenten voor machinebeveiliging, volgens mij zeker recht van spreken heeft.

 

Je vraagt je af hoe een eindgebruiker van een machine dan nog moet kunnen beoordelen of een machine veilig is. Want eenvoudig is het allerminst en de regelgeving laat als ik het goed begrijp toch ook nog wel te wensen over. Je kunt bijvoorbeeld een besturinkje maken en dat moet veilig te gebruiken zijn als je het sec op de markt wilt brengen. Maar dat hoeft dan weer niet als het ‘weggemoffeld' zit in een groter geheel, dat als machine op de markt wordt gebracht.

Dan gaat het ineens om gevaren die aan het gebruik van die machine kleven. En niet om de componenten die zelf niet direct dat gevaar opleveren. Maar als die niet goed functioneren kunnen ze wel (mede)verantwoordelijk zijn voor het optreden van dat gevaar. Of dat het gevaar niet tijdig wordt opgemerkt. Natuurlijk is een machine vaak een complex geheel. Maar juist dan lijkt mij dat je er voor moet zorgen dat de verschillende onderdelen/componenten van zichzelf al deugen.

 

Toch is de eindgebruiker aan zet. Het is niet alleen maar een kwestie van boerenverstand, maar logisch nadenken kan je wel op weg helpen. Je moet weten wat een fabrikant je moet kunnen vertellen en welk ‘bewijsmateriaal' er overhandigd moet worden. Dat betekent dus wel dat niets je ontslaat van je eigen verantwoordelijkheid.

 

Robin Zander

 

Kennis: Safety

safetyOp het gebied van de Europese regelgeving worden nog steeds veranderingen doorgevoerd, niet alleen om onduidelijkheden tussen richtlijnen onderling te verhelderen, maar ook om uitbreidingen te maken, bijvoorbeeld op het gebied van energiezuinigheid, chemicaliënbeheer, afvalstroombeheersing en dergelijke.

 

Whitepapers

whitepapersDownload hier whitepapers over het thema Safety:

 

Industrie 4.0 - safe & smart

Flexibele productie kan helpen om het gebruik van industriële installaties te optimaliseren.
Lees de whitepaper van Pilz
 

Veiligheidsnormen voor elektrotechniek uitgelegd

Hoe pas ik de NEN 3140 voor veilig werken met elektrische installaties toe in de praktijk? En hoe zorg ik dat gereedschap veilig is? Wat houdt CE-markering in? 

Vindt de antwoorden  in de whitepaper

 

Noodstopschakelaars

Emergency Stop Switches (0.49 MB)

 

Machineveiligheid

Concepts in networked machine safety

 

Safety Engineering

Approaches to Safety Engineering

 

Meer whitepapers>>