EO

Cloud en IoT voor machines bieden juist MKB kansen

09 oktober 2017 om 15:16 uur

Geurt van Bennekom

Machines zijn de ‘things’ die onderdeel zijn van het industriële Internet of Things. Ze communiceren met elkaar, al dan niet via de cloud, met centrale systemen, machinebouwer en gebruiker. Is IoT in de machinebouw vooral het terrein van de grote spelers in de markt? Ik ben ervan overtuigd dat er juist voor het MKB mooie kansen liggen. De vraag die bij veel kleinere machinebouwers en servicebedrijven op de lippen ligt is: “Hoe dan?”

 

Vrijwel alle industriële machines en componenten van vandaag zijn IoT-ready. Ze genereren een indrukwekkende datastroom waar veel informatie uit te halen is voor onderhoud, bedrijfsvoering en productieprocessen. Maar mijn inschatting op basis van vele jaren ervaring is dat momenteel nog geen 10 procent van het MKB echt zinvolle dingen met die data en verbindingen doet. Storingsmeldingen en statusmeldingen, daar houdt het wel zo'n beetje op.


Maar er is zoveel meer uit te halen. Je kunt bijvoorbeeld de stap zetten naar op data gebaseerde predictive maintenance. In plaats van op buikgevoel onderhoud te plegen. Als je storingen met grote mate van zekerheid kunt voorspellen, wordt planning effectiever en voorspelbaarder. Als alle machines en componenten die onder je hoede staan continu updates genereren, geeft dat een schat aan relevante informatie waarmee de bedrijfsvoering slimmer en kostenefficiënter kan worden. Je hebt bovendien niet alleen procesdata en machinegegevens continu op elke plek beschikbaar, maar bijvoorbeeld ook alle actuele handleidingen.


Waar laat je die enorme hoeveelheid data? Dat is ook een goede vraag. In gesprekken met ondernemers merk ik dat er huiver is om data naar de cloud te brengen. De indruk is dat dat vooral duur is. De praktijk is anders, juist omdat je betaalt voor gebruik en niet voor bezit. Is het veilig in de cloud? Ik schat in dat de cloud beter beveiligd is tegen hacks, ransomware of brand dan je eigen lokale servers. Bovendien is toegang tot data gekoppeld aan ieders rol en rechten.


Kortom: er is voor het MKB veel winst te behalen door gebruik te maken van het IoT en de cloud.

Geurt van Bennekom, productmanager Eaton

 

"Ik ga graag in gesprek met iedere ondernemer in machinebouw of onderhoud die daar nog aan twijfelt. De Technodag van Eaton over IoT op 12 oktober in Ede is misschien een mooie gelegenheid daarvoor!"

 

 

 

White papers

whitepapersDownload hier white papers over het thema Aandrijven, regelen en besturen

 

 

 

Het eDrive systeem: een eenvoudige oplossing voor het testen van hybride aandrijvingen

Deze white paper behandelt alle variabelen die van belang zijn voor het meten en testen van hybride voertuigen en laat zien dat het eDrive systeem een geschikte  oplossing is; zelfs voor de meest complexe testbanken voor hybride aandrijvingen.

Download de white paper van HBM

 

Hoe machines en installaties worden voorbereid op verbinding met het IoT

De industriële-automatiseringswereld is versmolten met de eerste generatie IT-technologie. Dit was een voorwaarde voor de volgende stap naar Industrie 4.0: het netwerk van intelligente componenten in het Internet of Things.

 Download de white paper van Eaton 

  

13 veel voorkomende oorzaken van motorstoringen

Deze white paper laat zien hoe de 13 meest voorkomende oorzaken van het defect raken van de isolatie van wikkelingen en van lagers van tevoren kunnen worden vastgesteld.

Download de white paper van Fluke

  

Machineautomatiseringsconcepten die innovatie voor een gedigitaliseerde productie mogelijk maken

Om de uitdagingen van de gedigitaliseerde industriële toekomst het hoofd te kunnen bieden, automatiseren we machines met volledig schaalbare en naadloos herbruikbare technologieën.

Download de white paper van Omron

 

Push-In Plus-techniek

Bij het bouwen van een besturingspaneel is het aanbrengen van de bedrading bijna altijd een tijdrovende en kostbare klus. Met de gepatenteerde ‘Push-in Plus' techniek van Omron wordt die bedradingstijd met 60% gereduceerd.  

Download de white paper van Omron

 

Inspectiesystemen voor producttraceerbaarheid

De mogelijkheid om individuele producten in de toeleveringsketen naar de consument te traceren, wordt steeds belangrijker voor producenten van voedingsmiddelen, dranken, tabak en farmaceutische producten, geassocieerde machinebouwers en engineeringbedrijven. Het doel is om de immense markt van namaakproducten te bestrijden en/of te voldoen aan de vraag naar informatie door consumenten (van ‘boer tot bord').

Download de white paper van Omron

 

Van werkvloer tot directieniveau

Voor producenten zijn er steeds meer redenen om besturingssystemen voor afzonderlijke productielijnen en -apparatuur te integreren. De technologische ‘magie' om dit te realiseren is sneller, eenvoudiger en intelligenter dan ooit.

Download de white paper van Omron

   

Kosten verlagen door elektrische problemen en motorproblemen in fabrieken op te lossen

Simpele storingen kunnen hele productielijnen stilleggen. Zelfs het simpelweg vervangen van een zekering kan een half uur duren. Alleen al productieverlies kan in sommige industrieën wel 1000 euro per minuut kosten, en ergens anders kan een storing in zelfs een relatief klein onderdeel betekenen dat een hele partij tijdens de productie verloren gaat. 

Download de  white paper van Fluke

  

IXM: sneller uitrollen  van netwerken

De nieuwste trend in moderne industriële omgevingen is de snelle inzet en flexibiliteit van een netwerktopologie. het opwaarderen van de firmware en het instellen van de configuratie is een uitdagende taak, voor zowel IT'ers als system integrators. Advantech introduceert de eerste serie switches om het uitrollen en configureren van netwerken sneller en efficiënter te maken.

Download de white paper van Advantech

  

Selectie van proportionele regelventielen

Proportionele ventielen bieden een prijsgustige en compacte oplossing voor het regelen van flow of druk bij relatief lage flow-snelheden. Er zijn veel verschillende ontwerpen en stijlen voor uiteenlopende drukken en stroomsnelheden, met elektrische of elektropneumatische aansturing. Bij het kiezen van het juiste ventiel voor een toepassing is het belangrijk om de vereisten voor die toepassing De white paper leidt je door de belangrijkste overwegingen die van toepassing zijn voor de selectie van proportionele ventielen, om zo een weloverwogen keuze te kunnen maken.

Download de white paper van Asco

 

Motoren beveiligen voor de IE3 revolutie

Wat de ErP betekent voor schakel- en beveiligingssystemen en elektromotoren (white paper van Eaton)