28 juni 2017 om 15:23 uur
Het landschap van 3D printen is veel interessanter geworden dan iemand had kunnen verwachten. Terwijl de consumentenmarkt rondom 3D printen stagneerde, is het tot een onontbeerlijk hulpmiddel uitgegroeid voor ingenieurs en ontwerpers. Zij gebruiken 3D-printtechniek om design workflows te verbeteren in een breed scala aan toepassingen, van geavanceerde techniek tot prototyping in diverse materialen. Wij zijn ervan overtuigd dat 3D printing in de komende vijf jaar zich blijft ontwikkelen als een belangrijk ingenieursinstrument, vergelijkbaar met CAD/CAM-software in de jaren negentig. Daarnaast zal het gebruik van 3D printing voor productie van kleine aantallen ook gaan toenemen.
Voorafgaand aan de periode waarin CAD/CAM-software wijd beschikbaar kwam, maakten ingenieurs gebruik van pen en papier om te ontwerpen. Voor technici die zijn opgeleid in het afgelopen decennium, is dit moeilijk te voorstellen. Opgroeien met 3D-software betekent het sneller vertalen van ideeën naar een 3D-model. In educatie zijn 3D printers tegenwoordig een standaard onderdeel van het curriculum met als gevolg dat ingenieurs die vandaag afstuderen, geloven dat een 3D-printer een belangrijk onderdeel vormt van hun design toolbox. Zodra een ingenieur gewend is om zijn ontwerp tastbaar te maken, zal elke werkomgeving zonder 3D printer, onvoldoende aanvoelen.
Een ander effect van de toenemende robuustheid en betrouwbaarheid van 3D printers op de markt is dat het de haalbaarheid van productie van kleine partijen eindproduct sterk verbetert. In de afgelopen jaren bleef 3D-printen een proces waarbij vaak handmatig moest worden ingegrepen. Maar binnen de komende vijf jaar zal de echte geboorte van 3D printing voor kleine batchproductie plaatsvinden. Nu worden 3D-geprinte producten nog verhandeld als zijnde 3D-geprint, maar in enkele jaren zal het net zo normaal zijn als spuitgieten.
Met deze ontwikkeling kunnen productontwikkelaars sneller innoveren en producten maken in kleinere batches. Het starten van een nieuw product vereist geen dure bewerking van spuitgieten. We verwachten dat de productie geleidelijk in de hogelonenlanden zal worden uitgevoerd, gezien het lage aantal arbeidsuren.
Concluderend kunnen we zeggen dat de afgelopen vijf jaar in 3D-printing een ware revolutie heeft plaatsgevonden. In de komende vijf jaar zal het eerder gaan om een evolutie. De technologie rijpt, machines worden steeds betrouwbaarder, en 3D-printing zal zijn positie verder versterken als een onontbeerlijk hulpmiddel voor prototyping en productie.
Sander Adam, Leapfrog
Met de recentelijk geïntroduceerde 3D printer Bolt Pro ontwikkelde Leapfrog een machine die volledig is gericht op het efficienter maken van het printen van kleine productiebatches. Het makkelijk te verwisselen printbed draagt daar onder andere duidelijk aan bij. Leapfrog verwacht dat de grootste toename zal plaatsvinden in het segment van professionele desktopprinters, vandaar het antwoord op deze markt met de Bolt Pro. Deze makkelijk te gebruiken, robuuste en betrouwbare printer helpt ingenieurs en andere professionals hun werk zo goed mogelijk uit te voeren. |
Video's
De gehele crew van Boston Dyniamics heeft zich ingezet om ons een swingend begin te geven van het…
Sinds 2001 is Casper Burkhardt de Nederlandse importeur voor accordeonbouwer Pigini en reparateur…
Het team de Amerikaanse tech-site CNet heeft een selectie gemaakt van de beste producten op de…
Het exoskelet van Iron Man, Hawkeye met zijn superieure zicht en Collosus die zijn lichaam in…
Het Chinese Liaoning General Aviation Research Institute gaf zijn elektrische vierzitter RX4E in…
Laatste nieuws
's Werelds eerste volledig elektrische vierpersoons passagiersvliegtuig heeft een testvluchtvergunning gekregen. De Hy4 is ontwikkeld in Duitsland en vliegt op waterstof, aangevuld met extra power uit een li-ion…
De mens denkt tegenwoordig vooral aan robots als het gaat om het overnemen van vervelende taken, maar wat blijkt? De rat is ook heel geschikt. Als je hem beloont met lekkere zoete ontbijtgranen, rijdt hij bijvoorbeeld…
Onderzoekers hebben een efficiënte manier gevonden om uit de lucht afgevangen koolstof om te zetten in vliegtuigbrandstof. Zo kunnen vliegtuigen dus deels vliegen op hun eigen uitstoot.
Techvertorials
Agenda
25 februari 2021, 24, 25 en 26 februari 2021
15 maart 2021, Utrecht
TechniShow is ingedeeld in verschillende sectoren waar productietechnieken, fases en toebehoren van het...
24 maart 2021, Brussel
Maak- en engineeringtechnologie in levende lijve en met fysieke interactie ontdekken.
Kennis meest gelezen