EO

Nearshoring: wat is het en waarom is het de juiste oplossing voor jouw personeelstekort

25 mei 2017 om 16:13 uur

Op zoek naar de juiste persoon op de juiste plaats voor een job? Geen antwoord op je vacatures of ongekwalificeerde mensen die zich aanbieden. Klinkt bekend in de oren? Dan kan nearshoring weleens de oplossing zijn. Wat is nearshoring en wat kan het voor je bedrijf betekenen?

 

Nearshoring is een vorm van outsourcing  waarbij de activeiten uitbesteed worden aan een bedrijf in een land dat relatief dichtbij gelegen is.  Nearshoring vormt vooral een oplossing voor die sectoren waar het moeilijk is om de juiste werknemers te vinden. IT is daar een mooi voorbeeld van.  IT-personeel met de juiste kwalificaties vinden blijft een moeilijke opgave en volgens de Nationale Onderwijsgids in Nederland zal dit probleem de komende jaren nog blijven bestaan.  Ook in België zal dit tekort blijven aangroeien. Volgens het Belgische mediabedrijf Bloovi zou er tegen 2020 een tekort zijn van 30 000 IT-mensen.

 

Oekraïne, een vat vol IT-talent

Een populaire nearshoring-bestemming is Oekraïne. Waarom? Een grote reden is dat het niveau van het IT-personeel daar over het algemeen hoger ligt dan Centrale en Oost-Europese nearshoring bestemmingen. De lonen liggen in Oekraïne ook lager, wat dus betekent dat je output krijgt van een hogere kwaliteit tegen een lagere prijs. Wie zegt daar nu nee tegen?
Innovatie lijkt daar ook in het bloed te zitten. Het is geen toeval dat internationale start-ups zoals Snapchat en Grammarly roots hebben in Oekraïne.
Ja, in Oekraïne dragen ze innovatieve ideeën en continue verbeteringen hoog in het vaandel.


De valkuilen van nearshore outsourcing

Nee, outsourcing is niet altijd rozengeur en manenschijn. Je werkt met een team in een ander land. Je krijgt  te maken met een andere taal of een andere cultuur. Meestal lukt het wel om alle communicatie in het Engels te laten verlopen. Maar enkel communiceren in het Engels is niet voldoende, al de relevante documenten moeten ook worden vertaald. Het juiste team vinden in het buitenland dat aan jouw specifieke noden voldoet is ook niet altijd simpel. Daarom kan het  handig zijn om je te laten begeiden door een partner, die je door het proces loodst.
Kiezen voor een offshore oplossing kan wat moeilijkheden met zich meebrengen door de verschillende regelgevingen in verschillende landen. Wanneer je kiest voor een land binnen de EU, dus voor nearshoring, wordt dit deels opgevangen door de gestroomdlijnde regelgeving binnen de regio.

 

Nearshore outsourcing biedt heel wat voordelen mits met de juiste begeleiding, en dat hebben ondertussen heel wat bedrijven begrepen.

Expertblog door Alumnos

 

Meer weten? www.alumnos.be

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden