EO

Van achterlicht tot naambadge: wots next?

20 januari 2016 om 18:21 uur

De kogel is nog niet helemaal door de kerk, maar het zit er dik in dat de traditionele beursgadget voor de WOTS deze keer een stukje re-engineering wordt. Het betreft namelijk de 8Rlicht-badge, een programmeerbare naambadge, die is gebaseerd op 8Rlich5, het slimme fietsachterlicht dat SallandElectronics al eerder bedacht en nota bene op de vorige WOTS aan het grote publiek liet zien.

 

 kan mij nog goed het aanstekelijke enthousiasme herinneren waarmee dit sympathieke product werd gepresenteerd en had een goed gevoel over de haalbaarheid van het project. Via onder andere Kickstarter werd geprobeerd het benodigde geld op te halen voor een eerste seriematige productie. Dat viel echter vies tegen; er spelen blijkbaar andere mechanismen dan alleen technisch enthousiasme als het aankomt op het trekken van de portemonnee.

 

Het siert de betrokkenen dat ze niet direct de stekker uit het project hebben gehaald. Integendeel, nog meer ontwikkelinspanningen hebben geleverd om het product nog beter te maken, de samenwerking hebben gezocht met een fietsverlichtingsfabrikant om 8Rlicht in te bedden in een duurzaam veiligheidsconcept. Op een TEDx-bijeenkomst in Zwolle, vorig jaar, lieten ze met een proto leenfiets, de smart bike, met naast het slimme achterlicht 2.0 ook een automatische koplamp en richtingaanwijzers, zien waar dat toe kan leiden. Via een app kun je de fiets overal in de stad huren, vinden, van het slot halen en weer inleveren. En ze gaan nog verder, door ook sensoren in te bouwen die de luchtkwaliteit meten. Verder maken ze gebruik van het gossip-protocol om de fietsen onderling te laten communiceren. En omdat die fietsen door de hele stad te vinden zijn, zo is de gedachte, kan je hiermee zonder extra kosten een heel stadsnetwerk opbouwen dat weer met allerlei andere sensoren en systemen kan communiceren. IoT van de bovenste plank. En wie weet nu echt kansrijk, want las ik in de krant, de OV-fiets is populairder dan ooit.

 

De weg naar de klant zal bij de naambadge een stuk gemakkelijker zijn, want die krijgt iedere bezoeker van World of Electronics die de gadget aanvraagt. De badge kan via een ledmatrix niet alleen de naam van de drager tonen, maar ook andere geprogrammeerde berichten. De badge bestaat uit een PCB met SMD led's, een bluetooth-chip, batterij, twee knopjes en een micro-USB aansluiting om de batterij te laden. Voor degenen die er verder mee willen experimenteren kunnen enkele soldeerpads worden aangebracht waarmee de badge ook via UART kan worden aangestuurd.

 

De badge zal voorafgaand aan de beurs worden geproduceerd, mits er voldoende sponsors worden gevonden om het project mogelijk te maken - en men ervan overtuigd is dat een efficiënt productieproces kan worden gerealiseerd. En anders maak je toch gewoon wat achterlichten...

 

Richard Bezemer

r.bezemer@mybusinessmedia.nl

 

 wotsdetail

 

Gratis registratie

 Schrijf nu in voor een bezoek aan de WoTS 2016

registreren

 

 

WoTS 2018

 

De volgende WoTS wordt gehouden in oktober 2018, in de Jaarbeurs Utrecht.