EO

Uitdagingen in het tijdperk van connected devices

15 december 2015 om 15:21 uur

De 'future of making things'

Elke dag komen er nieuwe apparaten op de markt die ‘connected' zijn, van telefoons en huishoudelijke apparaten tot auto's en gebouwen. Ze kunnen het dagelijks leven van de consument efficiënter en gemakkelijker maken, maar ze zorgen ook voor nieuwe uitdagingen voor ontwerpers, ingenieurs, producenten en ondernemers.

 

De technologische industrie is bij uitstek de branche die in staat is om de manier waarop we denken over het ontwerpen van apparaten te veranderen. Dit kan wanneer ervaring en kennis wordt gedeeld met de makers.

 

Grenzen vervagen

De belangrijkste verandering in het tijdperk van connected devices: de grenzen tussen hardware en software en tussen fysiek en digitaal blijven verder vervagen. Steeds meer apparaten maken deel uit van het Internet of Things (IoT). De Nest-thermostaat was één van de eerste bekende voorbeelden. Meer en meer apparaten zullen een functioneel doel gaan combineren met de mogelijkheid om gegevens te verzamelen, analyseren en ernaar te handelen. Denk aan een product als Flair, dat het klimaat in een geheel huis optimaal en automatisch regelt en zo voor energiebesparing zorgt. In Nederland was er de nodige aandacht voor de Edyn, waarmee slim tuinieren mogelijk is. Het product meet de temperatuur, vochtigheid en nog een aantal andere factoren en geeft aan de hand daarvan advies over de behoefte aan water of mest.

 

edyn

Edyn app  

  

Steeds beter

Een apparaat dat met het internet verbonden is, kan natuurlijk meer dan gegevens naar de cloud en andere apparaten doorsturen. Het kan ook software-updates ontvangen van de fabrikant. Het resultaat is dat de producten van nu na verloop van tijd beter kunnen worden. Zo kan een fabrikant via WiFi een update sturen die ervoor zorgt dat een oudere afwasmachine zo efficiënt werkt als het nieuwste model. De verwachting van consumenten dat producten na verloop van tijd zullen verbeteren, betekent dat producten steeds meer een manier gaan worden om diensten te verkopen. Zoals bij het kopen van een stuk hardware als een smartphone. De aankoop ervan is slechts het begin. De consument begint meteen met aanpassen en personaliseren door apps en andere software toe te voegen.

 

Ontwerpen

Hoe moeten ontwerpers, met die trends in het achterhoofd, apparaten maken die zowel in een fysieke als digitale wereld bestaan en die onderdeel zijn van een groter ecosysteem? Hoe creëren ze innovatieve producten die zich kunnen aanpassen terwijl ze eenvoudig in gebruik blijven? Hoe maken ze producten die voortdurend leren van de gebruiker? Het is belangrijk om deze uitdagingen onder de knie te krijgen. Want we willen producten als ‘slimme sloten', ‘slimme thermostaten' en andere connected devices uit de hype-fase halen en er essentiële toevoegingen aan ons dagelijks leven van maken die tijdwinst, kostenbesparingen en andere voordelen met zich meebrengen.

 

Toegegeven, er is niet een enkele tool of oplossing die deze lastige uitdaging oplost. Maar net zoals ontwerpers nu hulpmiddelen gebruiken die we ons twintig jaar geleden niet voor hadden kunnen stellen, zal het nu belangrijk zijn om ontwerpers met software uit te rusten die geoptimaliseerd is voor het ontwerp van connected devices.

 

building

 Gebouwautomatisering

 

Het ondersteunen van een toekomst die connected is

Op dit moment gebeurt het al: start-ups, grote ondernemingen, studenten en particulieren over de hele wereld gebruiken innovatieve tools om de connected devices van vandaag en morgen te maken. Of het nu gaat om het ontwerpen van een consumentenproduct met cloud-gebaseerde werktuigbouwsoftware, een prototype van printplaten met een online app of om het op de markt brengen van een product dankzij nieuwe product lifecycle management tools.

 

Nu de ‘connected future' vorm krijgt, zijn er een paar belangrijke gebieden om op te concentreren:

  • Opleiding

Ontwerpers moeten nadenken over hoe ze apparaten bouwen voor een dynamische omgeving. Zij zullen kennis en inzicht nodig hebben om dat te kunnen doen. Het is belangrijk dat ze kennis en ideeën kunnen delen door middel van community-based learning en kenniscentra.

 

  • Ecosysteem

Industrieleiders moeten worden aangemoedigd om samen te werken met complementaire bedrijven en technologieën, om zo een ecosysteem van oplossingen op te bouwen. Het combineren van kennis uit verschillende hoeken zal innovatie versnellen en de industrie als geheel versterken.

 

  • Toegang tot technologie

Ontwerpmogelijkheden moeten in ieders handen kunnen komen door bijvoorbeeld onderwijsinstellingen en startups gratis toegang te geven. Grotere organisaties kunnen helpen met het democratiseren van de productie van connected devices. Dit kan door studenten en ondernemers te helpen met het vastleggen, analyseren en gebruiken van de gegevens van hun producten. Dit is een noodzakelijke stap die voor een enorme stimulans zal zorgen.

 

De toekomst wacht. Connectiviteit zorgt voor veranderingen in productontwerp. Connected products voor consumenten zullen een steeds groter deel van ons leven worden, op gebieden waar we nu nog niet eens aan denken. Het wordt spannend om te zien hoe software-tools gaan helpen met het inluiden van dit nieuwe tijdperk. Want de toekomst die wacht is connected.

 

Diego Tamburini, Senior Industry Program Manager Manufacturing, Autodesk (vertaling: Wisse Kommunikatie)

 

 

 

Kennis: IE Motoren

ie4Het realiseren van concrete energiebesparing en CO2-reductie door het toepassen van efficiënte aandrijfsystemen is een hot topic. Elektromotoren bepalen nu circa 69% van het elektriciteitsgebruik in de industrie. Door inzet van efficiënte elektrische aandrijfsystemen wordt geschat, dat het energieverbruik met 20 tot 30 procent kan worden verlaagd. Om dit te realiseren zijn op Europees niveau richtlijnen in werking getreden. De richtlijn voor energiezuinige elektromotoren (LOT 11) is al sinds 16 juni 2011 van kracht. Hiermee werd een eerste stap gezet naar een hoger efficiency-niveau voor IE motoren. Sinds januari 2015 is de EU- richtlijn verder aangescherpt en per januari 2017 volgt de volgende stap. 

 

White papers

whitepapersDownload hier white papers over het thema Aandrijven, regelen en besturen

 

 

 

Het eDrive systeem: een eenvoudige oplossing voor het testen van hybride aandrijvingen

Deze white paper behandelt alle variabelen die van belang zijn voor het meten en testen van hybride voertuigen en laat zien dat het eDrive systeem een geschikte  oplossing is; zelfs voor de meest complexe testbanken voor hybride aandrijvingen.

Download de white paper van HBM

 

Hoe machines en installaties worden voorbereid op verbinding met het IoT

De industriële-automatiseringswereld is versmolten met de eerste generatie IT-technologie. Dit was een voorwaarde voor de volgende stap naar Industrie 4.0: het netwerk van intelligente componenten in het Internet of Things.

 Download de white paper van Eaton 

  

13 veel voorkomende oorzaken van motorstoringen

Deze white paper laat zien hoe de 13 meest voorkomende oorzaken van het defect raken van de isolatie van wikkelingen en van lagers van tevoren kunnen worden vastgesteld.

Download de white paper van Fluke

  

Machineautomatiseringsconcepten die innovatie voor een gedigitaliseerde productie mogelijk maken

Om de uitdagingen van de gedigitaliseerde industriële toekomst het hoofd te kunnen bieden, automatiseren we machines met volledig schaalbare en naadloos herbruikbare technologieën.

Download de white paper van Omron

 

Push-In Plus-techniek

Bij het bouwen van een besturingspaneel is het aanbrengen van de bedrading bijna altijd een tijdrovende en kostbare klus. Met de gepatenteerde ‘Push-in Plus' techniek van Omron wordt die bedradingstijd met 60% gereduceerd.  

Download de white paper van Omron

 

Inspectiesystemen voor producttraceerbaarheid

De mogelijkheid om individuele producten in de toeleveringsketen naar de consument te traceren, wordt steeds belangrijker voor producenten van voedingsmiddelen, dranken, tabak en farmaceutische producten, geassocieerde machinebouwers en engineeringbedrijven. Het doel is om de immense markt van namaakproducten te bestrijden en/of te voldoen aan de vraag naar informatie door consumenten (van ‘boer tot bord').

Download de white paper van Omron

 

Van werkvloer tot directieniveau

Voor producenten zijn er steeds meer redenen om besturingssystemen voor afzonderlijke productielijnen en -apparatuur te integreren. De technologische ‘magie' om dit te realiseren is sneller, eenvoudiger en intelligenter dan ooit.

Download de white paper van Omron

   

Kosten verlagen door elektrische problemen en motorproblemen in fabrieken op te lossen

Simpele storingen kunnen hele productielijnen stilleggen. Zelfs het simpelweg vervangen van een zekering kan een half uur duren. Alleen al productieverlies kan in sommige industrieën wel 1000 euro per minuut kosten, en ergens anders kan een storing in zelfs een relatief klein onderdeel betekenen dat een hele partij tijdens de productie verloren gaat. 

Download de  white paper van Fluke

  

IXM: sneller uitrollen  van netwerken

De nieuwste trend in moderne industriële omgevingen is de snelle inzet en flexibiliteit van een netwerktopologie. het opwaarderen van de firmware en het instellen van de configuratie is een uitdagende taak, voor zowel IT'ers als system integrators. Advantech introduceert de eerste serie switches om het uitrollen en configureren van netwerken sneller en efficiënter te maken.

Download de white paper van Advantech

  

Selectie van proportionele regelventielen

Proportionele ventielen bieden een prijsgustige en compacte oplossing voor het regelen van flow of druk bij relatief lage flow-snelheden. Er zijn veel verschillende ontwerpen en stijlen voor uiteenlopende drukken en stroomsnelheden, met elektrische of elektropneumatische aansturing. Bij het kiezen van het juiste ventiel voor een toepassing is het belangrijk om de vereisten voor die toepassing De white paper leidt je door de belangrijkste overwegingen die van toepassing zijn voor de selectie van proportionele ventielen, om zo een weloverwogen keuze te kunnen maken.

Download de white paper van Asco

 

Motoren beveiligen voor de IE3 revolutie

Wat de ErP betekent voor schakel- en beveiligingssystemen en elektromotoren (white paper van Eaton)