EO

Edge computing onmisbaar voor de digitale transformatie in de voedingsindustrie

20 oktober 2021 om 10:06 uur

Volgens een recent MIT Tech Review-onderzoek heeft slechts 13% van de organisaties hun datastrategie op orde.

De voedings- & genotmiddelenindustrie digitaliseert in een rap tempo processen om de meest voorkomende uitdagingen in deze sector aan te pakken. Denk bijvoorbeeld aan het verbeteren van de supply chain met behulp van dataverzameling, zichtbaarheid en traceerbaarheid en implementatie van Clean-In-Place-procedures om het proces van marktintroductie te optimaliseren en de algehele productkwaliteit te verbeteren. Dit is mogelijk door gebruik te maken van slimme apparaten en sensoren die data van apparatuur en processen verzamelen. Om de verschillende soorten IIoT-data te verzamelen, beheren en analyseren, zijn edge computing-oplossingen nodig.

 

Door: John Coppens, marketing manager Industry, België en Nederland, Schneider Electric

 

Edge computing ondersteunt digitalisering door rekenkracht, opslag en analyse dicht bij data en gebruikers te plaatsen. Het vermindert vertraagde overdracht van data (latency) en maakt het beheer van enorme hoeveelheden IIoT-data in realtime mogelijk. Edge computing helpt organisaties efficiënter te werken bij elke stap van de supply chain, van de boerderij tot productie en van distributie tot de winkelvloer.

 

Voordelen van digitale transformatie

Volgens een recent MIT Tech Review-onderzoek heeft slechts 13% van de organisaties hun datastrategie op orde. Dat is zonde, want er zijn grote voordelen te behalen als bedrijven in de food & beverage-industrie serieus werk maken van digitaliseren:

 

Maximaliseren van de waarde uit assets

Het investeren in IoT-technologie en data-analyses helpt uitgaven te verminderen door de levenscycli van activa te verlengen. Sensoren die op systemen en apparatuur zijn geplaatst, zorgen voor een continue stroom van data over de status en prestaties, waardoor voorspellend onderhoud mogelijk is. Dit maakt het mogelijk om de levenscyclus van apparaten te verlengen en hen optimaal te laten presteren.

 

Verbeteren van de bedrijfsvoering

Organisaties in de F&B-industrie registreren vaak enorme hoeveelheden data o.a. vanwege het snelgroeiende aantal te beheren voorraadhoudende eenheden. Veel van deze data vereisen realtime verwerking. Daarom zijn digitale technologieën onmisbaar om de efficiëntie, winstgevendheid en opbrengst te verbeteren.

 

Waarborgen van kwaliteit en compliance

Data die worden verzameld uit supply chain-processen zijn van cruciaal belang voor het volgen van de productkwaliteit en naleving van de regelgeving. Bedrijven dienen volledig transparant zijn over hun voedselbronnen en dit vereist gedetailleerde traceerbaarheid in de hele supply chain. Uit onderzoek blijkt dat 53% van de producenten van voedingsmiddelen van plan is om nieuwe technologieën te implementeren om hun supply chain te beheren.

 

Hoe industriële edge computing-oplossingen gedigitaliseerde processen mogelijk maken
De voordelen van procesdigitalisering zijn duidelijk, maar er zijn ook enkele uitdagingen. De grootste heeft betrekking op het in realtime verwerken en analyseren van data om de kwaliteit en naleving van de regelgeving te handhaven. Organisaties krijgen verbeterd inzicht in de zichtbaarheid en traceerbaarheid dankzij industriële edge computing-oplossingen.


Het volgen van de supply chain van begin tot eind is absoluut cruciaal. Een melkveebedrijf bijvoorbeeld wil het proces kunnen volgen vanaf de boerderij tot transport en levering. Dankzij digitale technologieën zoals barcodes, sensoren en RFID-lezers kunnen ze het hele traject volgen, zodat de producent snel kan bijsturen als dat nodig is. Een knelpunt in de productie kan dan snel gecorrigeerd worden. Als de consumptie van chocolademelk stijgt, kan het bedrijf de productie verhogen.


Digitalisering verhoogt ook de productiviteit door processen te stroomlijnen en verlaagt de kosten door middel van voorspellend onderhoud. Op het gebied van onderhoud kunnen operators geholpen worden door beschikbare productiedata om adequaat te reageren op storingen. Op die manier kunnen ze onderhoud plannen voordat een machine uitvalt en dit doen zonder de productie te onderbreken. Deze preventieve aanpak zorgt er ook voor dat bedrijven niet meer afhankelijk zijn van onderhoudsschema's, wat kan leiden tot het uitvoeren van niet-noodzakelijke onderhoudswerkzaamheden.

 

Edge computing is in dit soort situaties onmisbaar. Met zoveel data die vanuit de supply chain binnenkomen, duurt het te lang om alles via de cloud te verwerken wanneer realtime beslissingen nodig zijn.

 

Uitdagingen op het gebied van IT-infrastructuur

Het vinden van ruimte voor de benodigde IT-apparatuur en -infrastructuur is niet altijd eenvoudig, maar edge computing-oplossingen kunnen dit probleem aanpakken. Ze zijn van nature flexibel en daardoor gemakkelijk aan te passen aan de beschikbare ruimte. Afhankelijk van de opstelling kunnen oplossingen decentraal naast machines op de fabrieksvloer staan of zich in een aparte ruimte in de buurt van de productieruimte bevinden.


Naarmate er steeds meer edge computing-locaties zijn, hebben ze dezelfde beschikbaarheid, flexibiliteit en redundantie nodig als een traditioneel datacenter omdat ze kritieke data verwerken. Zorg daarom dat edge computing-oplossingen gestandaardiseerd, herhaalbaar en eenvoudig te implementeren en configureren zijn. Daarnaast is het belangrijk om de oplossingen op afstand te kunnen beheren om de performance, beveiliging en beschikbaarheid eenvoudig te bewaken.
Hopelijk laat een volgend onderzoek zien dat de adoptie van digitale transformatie in de food & beverage-industrie er een stuk beter uit ziet, omdat deze industrie hierbij zo gebaat is.

 

Meer informatie over edge computing-oplossingen voor digitale transformatie vind je hier.

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Güdel Benelux
Güdel Benelux

Lineaire aandrijf componenten en oplossingen

Orfa Visser BV
Orfa Visser BV

Gespecialiseerd in Forceren, Dieptrekken, Flenswalsen, Lassen en Apparatenbouw.

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tevema
Tevema

Leverancier van technische standaardveren en normdelen, leverbaar uit voorraad.

Alle vacatures


 

Vacatures_alle vacatures

 

 

 

 

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden