EO

Aansprakelijkheid beperken bij uitvoeringsfouten

19 oktober 2021 om 07:04 uur

Een uitvoeringsfout is bij het verrichten van werkzaamheden als engineer nooit 100% uit te sluiten. Dat betekent dus dat er, hoe klein ook, altijd een kans bestaat dat er een keer sprake is van een uitvoeringsfout. In dat geval zijn de financiële gevolgen vaak niet te overzien als je aansprakelijk wordt gesteld voor de geleden schade. Net als dat je uitvoeringsfouten wilt voorkomen, wil je ook geen schadeclaim aan de broek krijgen.

 

Door: Team Lequal

 

Een CAR verzekering biedt dan uitkomst mocht je wel in een dergelijke situatie terechtkomen.

 

CAR verzekering

Een CAR verzekering ofwel een Construction Allrisk verzekering biedt dekking om werk tegen schade te verzekeren. Er is sprake van een dekking tegen brand, storm, vandalisme en diefstal. Een CAR verzekering is echter nog veel uitgebreider, omdat er eveneens sprake is van een dekking tegen schade die ontstaan is als gevolg van verkeerd werken. Een uitvoeringsfout is een voorbeeld van verkeerd werken. Schade door verkeerd werken valt doorgaans niet onder een standaard gebouwenverzekering. Daarom is het zo belangrijk om de financiële gevolgen van schade door een uitvoeringsfout apart af te dekken met het afsluiten van een CAR verzekering.

 

Uitvoeringsfouten

Uitvoeringsfouten kunnen zich in allerlei variaties voordoen, waarbij verkeerd werken tot grote schade kan leiden. Denk maar aan het maken van een uitvoeringsfout bij het werken aan een weg of bij het realiseren van een gebouw of brug. Het gaat hierbij vaak om grote projecten en een schadeclaim als gevolg van verkeerd werken, leidt tot enorm financiële gevolgen. Het is zelfs mogelijk dat de claim zo groot is dat het bedrijf dat aansprakelijk is gesteld moet ophouden te bestaan. Uitvoeringsfouten brengen daarom een groot risico met zich mee. Het is dan ook belangrijk de aansprakelijkheid zoveel mogelijk te beperken als er een claim volgt door een uitvoeringsfout.

 

Wat is niet verzekerd?

Het is niet zo dat met een CAR verzekering alle risico's zijn uit te sluiten. Een dergelijke verzekering voorziet bijvoorbeeld niet in een dekking waarbij er sprake is van verkeerd werken zonder beschadiging. Een voorbeeld daarvan is als de verrichte werkzaamheden niet tot volle tevredenheid zijn van de opdrachtgever en dat het werk daarom opnieuw gedaan moet worden. Ook is er geen dekking voor aansprakelijkheid voor schade aan anderen ofwel derde. Daar zijn andere soorten verzekeringen geschikt voor. Er is verder geen sprake van een dekking voor schade die buiten de bouwperiode ontstaat waar je voor bent verzekerd.

 

Wat is wel verzekerd?

Naast verzekering tegen schade als gevolg van uitvoeringsfouten voorziet een CAR verzekering in dekking voor schade aan het werk zelf en aan spullen van de opdrachtgever. Ook schade aan persoonlijk bezit valt onder de dekking net als dat geldt voor bezit van eventueel personeel. In aanvulling daarop is er sprake van dekking voor schade als gevolg van reparatie van materialen of kosten voor aankoop ter vervanging. Zo voorziet een CAR verzekering ook nog in een dekking van gemaakte kosten die er zijn om directe schade zoveel mogelijk te beperken. Er is dus sprake van een veel uitgebreidere dekking dan alleen tegen uitvoeringsfouten.

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Güdel Benelux
Güdel Benelux

Lineaire aandrijf componenten en oplossingen

Orfa Visser BV
Orfa Visser BV

Gespecialiseerd in Forceren, Dieptrekken, Flenswalsen, Lassen en Apparatenbouw.

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tevema
Tevema

Leverancier van technische standaardveren en normdelen, leverbaar uit voorraad.

Alle vacatures


 

Vacatures_alle vacatures

 

 

 

 

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden