EO

Voldoen aan steeds strengere milieu-eisen door slimmer stroomgebruik

19 juli 2021 om 11:21 uur

Voldoen aan steeds strengere milieu-eisen door slimmer stroomgebruik

De rechtbank in Den Haag heeft Shell onlangs opgedragen om de CO2-uitstoot in 2030 met 45% terug te dringen ten opzichte van 2019. Het vonnis in deze zaak, aangespannen door onder meer Milieudefensie, maakte ook duidelijk dat Shell een inspanningsverplichting heeft ten opzichte van klanten en leveranciers. Steeds meer bedrijven komen onder druk te staan om hun milieuprestaties aan te scherpen.

 

Door: Jorlan Peeters, Managing Director, Hyteps

 

Zo werden dit jaar ook een nieuwe CO2-heffing en strengere uitstoot-voorschriften voor bedrijven geïntroduceerd. We zien deze trend ook op andere gebieden: de Bijna Energie Neutrale Gebouw eisen (BENG) geeft strengere regels voor energiegebruik van nieuwe gebouwen, en er wordt ook een nieuw energielabel gelanceerd voor utiliteitsgebouwen. Ook zijn er strengere regels geïntroduceerd voor schepen met als doel het terugdringen van de stikstofuitstoot. De scheepvaart zorgt jaarlijks voor een CO2-uitstoot van zo'n 940 miljoen ton. Volgens een studie naar broeikasgassen van de Internationale Maritieme Organisatie (IMO) zal de uitstoot van de scheepvaart tot 2050 met 50% tot 250% groeien als het beleid niet verandert. Zoveel uitstoot ondermijnt het Klimaatakkoord van Parijs en dus kunnen we meer strenge maatregelen verwachten.

 

Elektrische installaties onder de loep

Kortom: bedrijven en rederijen staan voor een enorme uitdaging: hoe verlagen we de uitstoot, zodat we voldoen aan alle overheidsnormen, zonder ingrijpende investeringen te doen? De meest voor de hand liggende manier om minder te vervuilen is minder energie en brandstoffen verbruiken. Maar hoe realiseer je dat zonder productieverliezen? Heel eenvoudig: door elektrische installaties onder de loep te nemen en deze optimaal te laten functioneren.

 

Door blindvermogen of harmonische vervuiling aan te pakken en het correcte spanningsniveau in te delen, bijvoorbeeld, kun je elektrische installaties ‘inbreiden' - dus meer capaciteit uit bestaande installaties halen met minimale ingrepen waardoor er minder CO2 onnodig wordt uitgestoten. Dit voorkomt ook overdimensioneren en overspecifiëren (bijvoorbeeld bij processen met continu hoge belasting).

 

Voorbeelden uit de praktijk

Als Power Quality-specialist worden wij regelmatig gevraagd om metingen en analyses uit te voeren op installaties die niet optimaal presteren. Daarbij komen interessante zaken boven water - en die kennis gebruiken we om de installatie in kwestie, maar ook andere installaties, schoner en efficiënter te laten werken. Zo hebben we ooit een booreiland voor de Engelse kust onder handen genomen. Zaken die essentieel zijn voor het personeel werkten niet naar behoren - zoals de keukenapparatuur, verlichting en entertainmentsystemen - maar ook een dure nieuwe kraaninstallatie vertoonde problemen. We gingen aan de slag met metingen en analyses, en maakten voor de klant een sluitende rapportage voor de klant met mogelijke oplossingen. Problemen met diverse machines werden naar tevredenheid opgelost. Nadat dat het booreiland een jaar lang zonder problemen had gedraaid hebben we samen met de TU /E een academicus negen maanden lang onderzoek laten doen, met interessante uitkomsten. Het aanbrengen van zorgvuldig gedimensioneerde filters zorgde ervoor dat stroomproblemen werden opgelost, maar ook dat de primaire generator fors meer stroom leverde en aanvullende generatoren minder snel hoefden te worden ingeschakeld - waardoor veel minder diesel werd verbruikt.

 

We zien ook vaak dat de fasebelasting van generatoren niet optimaal is: door dit slimmer in te stellen kunnen we voorkomen dat een generator eerder aanslaat dan nodig is - en dat betekent brandstofbesparing.

 

Grote uitdagingen

Ongeveer één derde van alle CO2 uitstoot in Nederland is afkomstig van de industrie. De overheid wil deze emissies in 2030 gehalveerd hebben en tegen 2050 CO2-neutrale industrie realiseren. Strengere uitstoot-regelgeving zal er toe leiden dat installateurs en ontwerpers van elektrische installaties voor grote uitdagingen komen te staan. Met name waar het gaat om systemen waar al de nodige beperkingen gelden, bijvoorbeeld aan boord van jachten.

 

Kortom: optimaliseren van de elektrische installatie zorgt niet alleen voor minder uitstoot en aantoonbare naleving van alle regelgeving en voorschriften, maar levert als bonus ook nog een flinke kostenbesparing op.

 

White papers

whitepapersDownload hier white papers over het thema Aandrijven, regelen en besturen

 

 

 

Strategische keuze: een PLC of embedded controller

In deze whotepaper legt Engineering Spirit uit wanneer het beter is om voor een PLC te kiezen en wanneer voor een embedded controller.
Download de whitepaper van Engineering Spirit 

 

Heeft uw machine het benauwd?

In deze whitepaper bespreekt Festo het belang van de filtratie van perslucht, zowel vanaf de compressor als bij het punt waarop de lucht de componenten van de applicatie in gaat.

Download de whitepaper van Festo

 

Draadloos Mobiel Besturingspaneel: TUV gecertificeerd 10.1" panel met OPC/UA en safety functies

Is een draadloze HMI een goede keuze voor mijn applicatie? We leggen u uit wat de specifieke voordelen zijn van een draadloos multi-touch bedieningspaneel en waar u rekening mee moet houden bij het koppelen van een HMI aan een machine.
Download de whitepaper van SigmaControl

 

Het eDrive systeem: een eenvoudige oplossing voor het testen van hybride aandrijvingen

Deze white paper behandelt alle variabelen die van belang zijn voor het meten en testen van hybride voertuigen en laat zien dat het eDrive systeem een geschikte  oplossing is; zelfs voor de meest complexe testbanken voor hybride aandrijvingen.

Download de white paper van HBM

 

Hoe machines en installaties worden voorbereid op verbinding met het IoT

De industriële-automatiseringswereld is versmolten met de eerste generatie IT-technologie. Dit was een voorwaarde voor de volgende stap naar Industrie 4.0: het netwerk van intelligente componenten in het Internet of Things.

 Download de white paper van Eaton 

  

13 veel voorkomende oorzaken van motorstoringen

Deze white paper laat zien hoe de 13 meest voorkomende oorzaken van het defect raken van de isolatie van wikkelingen en van lagers van tevoren kunnen worden vastgesteld.

Download de white paper van Fluke

  

Machineautomatiseringsconcepten die innovatie voor een gedigitaliseerde productie mogelijk maken

Om de uitdagingen van de gedigitaliseerde industriële toekomst het hoofd te kunnen bieden, automatiseren we machines met volledig schaalbare en naadloos herbruikbare technologieën.

Download de white paper van Omron

 

Push-In Plus-techniek

Bij het bouwen van een besturingspaneel is het aanbrengen van de bedrading bijna altijd een tijdrovende en kostbare klus. Met de gepatenteerde ‘Push-in Plus' techniek van Omron wordt die bedradingstijd met 60% gereduceerd.  

Download de white paper van Omron

 

Inspectiesystemen voor producttraceerbaarheid

De mogelijkheid om individuele producten in de toeleveringsketen naar de consument te traceren, wordt steeds belangrijker voor producenten van voedingsmiddelen, dranken, tabak en farmaceutische producten, geassocieerde machinebouwers en engineeringbedrijven. Het doel is om de immense markt van namaakproducten te bestrijden en/of te voldoen aan de vraag naar informatie door consumenten (van ‘boer tot bord').

Download de white paper van Omron

 

Van werkvloer tot directieniveau

Voor producenten zijn er steeds meer redenen om besturingssystemen voor afzonderlijke productielijnen en -apparatuur te integreren. De technologische ‘magie' om dit te realiseren is sneller, eenvoudiger en intelligenter dan ooit.

Download de white paper van Omron

   

Kosten verlagen door elektrische problemen en motorproblemen in fabrieken op te lossen

Simpele storingen kunnen hele productielijnen stilleggen. Zelfs het simpelweg vervangen van een zekering kan een half uur duren. Alleen al productieverlies kan in sommige industrieën wel 1000 euro per minuut kosten, en ergens anders kan een storing in zelfs een relatief klein onderdeel betekenen dat een hele partij tijdens de productie verloren gaat. 

Download de  white paper van Fluke

  

IXM: sneller uitrollen  van netwerken

De nieuwste trend in moderne industriële omgevingen is de snelle inzet en flexibiliteit van een netwerktopologie. het opwaarderen van de firmware en het instellen van de configuratie is een uitdagende taak, voor zowel IT'ers als system integrators. Advantech introduceert de eerste serie switches om het uitrollen en configureren van netwerken sneller en efficiënter te maken.

Download de white paper van Advantech

  

Selectie van proportionele regelventielen

Proportionele ventielen bieden een prijsgustige en compacte oplossing voor het regelen van flow of druk bij relatief lage flow-snelheden. Er zijn veel verschillende ontwerpen en stijlen voor uiteenlopende drukken en stroomsnelheden, met elektrische of elektropneumatische aansturing. Bij het kiezen van het juiste ventiel voor een toepassing is het belangrijk om de vereisten voor die toepassing De white paper leidt je door de belangrijkste overwegingen die van toepassing zijn voor de selectie van proportionele ventielen, om zo een weloverwogen keuze te kunnen maken.

Download de white paper van Asco

 

Motoren beveiligen voor de IE3 revolutie

Wat de ErP betekent voor schakel- en beveiligingssystemen en elektromotoren (white paper van Eaton)