EO

Elektricien gezocht voor … innovatief waterbedrijf

17 mei 2021 om 12:05 uur

Elektricien gezocht voor … innovatief waterbedrijf

Waar is de tijd dat ik een papieren factuur ontving van mijn telecombedrijf… dat me, op de minuut en per telefoongesprek, aanrekende hoeveel ik gebeld had. Die tijd is voorbij. Ik kan nu, via een online platform, een van de tientallen formules kiezen waarbij het aantal gebelde minuten zelfs irrelevant is. Meer nog, via mijn mobiele platform krijg ik nu toegang tot allerhande commerciële aanbiedingen bij de bol.com’s van deze wereld, die me dan ook nog eens extra belminuten opleveren.

 

Door: Walter Eevers, directeur O&O bij de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek VITO

 

Een twintigtal jaar later zie ik eenzelfde omslag bij mijn de elektriciteitsleverancier gebeuren. Als consument betaal ik niet langer alleen voor de elektronen die uit mijn stopcontact vloeien. Ondertussen produceer ik zelf ook via mijn zonnepanelen en zijn er steeds meer verbruiksposten die ik comfortabel kan monitoren/sturen en mijn leven aangenamer maken. Meermaals per jaar wordt ook ik opgebeld door mijn energieleverancier die mij extra diensten wil leveren gaande van verzekeringen voor kleine herstellingen van apparaten tot volledige ontzorging van mijn verwarmingsapparatuur.

 

De digitalisatie, die eerder al in de telecomsector de zaken compleet veranderde, is nu bezig aan de verovering van de energiesector en zal in de komende jaren het energielandschap nog verder grondig veranderen. Innovatieve bedrijven zijn nu al volop aan de slag om diensten en producten te ontwikkelen die hier furore zullen maken. We herkennen dit ook aan de geldstromen naar dit soort bedrijven en het groot aantal groene fondsen dat volop inzet op deze energietransitie naar een duurzamere en groenere energie. Ook investeerders willen genieten van toekomstige groei. De globale component in deze is daar zeker ook niet vreemd aan. De energietransitie gebeurt overal, tegelijkertijd en heeft dus schaal. Precies dat maakt deze markt zeker interessant om nieuwe opportuniteiten verder te ontwikkelen en deze ook globaal aan te bieden. Het is dus zeker niet vreemd dat grote dino's uit de oliewereld hier hun toekomstig brood in zien en actief innovators opkopen om zo hun eigen toekomst te verzekeren.

 

Maar weet u welke sector ook dringend aan deze omslag toe is? De drinkwatersector. In elk huis vinden we nog altijd ergens een ouderwetse koperen kraan met een ondergestoft analoog tellertje. Nog niet zo lang geleden werd dat overigens nog jaarlijks afgelezen door man-in-pak-met-kepie. Dat de omslag ook in de drinkwatersector een business opportuniteit is, staat als een paal boven water. De klimaatwijzigingen leiden nu al tot problemen in de watervoorziening. Het staat in de sterren geschreven dat het kraantje ook hier bij ons in Vlaanderen dit jaar op sommige plekken in de zomer geen druppel meer zal loslaten. Maar terwijl de kraan droog blijft, vinden we wel op onze waterfactuur een groeiende en al opvallend grote post voor de behandeling van afvalwater. En ondertussen laten we drinkwater massaal gewoon weglopen en betalen we er steeds meer voor.


Neem het ontbreken van digitalisatie in de drinkwatersector, gecombineerd met een afwezigheid van diensten en producten die de consument - en in de toekomst ook producent - comfort geven en aangevuld met de oplopende kosten van water en de volgende disruptie, deze keer in de watersector, is een feit. Dat de schaal van de watermarkt in de toekomst niet moet onderdoen voor de energiesector lijkt een vanzelfsprekendheid: watertekorten doen zich bijna overal ter wereld voor. Schaalbaarheid zal dus ook in deze geen probleem vormen.

 

Bekijken we de investeringsfondsen die specifiek op water inzetten, dan zien we dat die het over de hele wereld goed doen. Op dit moment zijn ze weliswaar nog veel kleiner dan hun tegenhangers in de energiesector. Dat is spek naar de bek van elke entrepreneur of innovator: vroegtijdig vernieuwen en markten aanboren waar de concurrentie nog niet massaal is opgesprongen. De voorgaande markten die eerder in disruptie gingen, zijn daarbij belangrijke leerscholen. Uit de fouten die bij de omslag van de elektriciteitssector zijn gemaakt, kunnen innovators en overheden die zich begeven op de watersector veel leren. Niet alleen op het vlak van communicatie, maar ook bij de marketing kan de energiesector als harde, maar belangrijke leermeester dienen, niet alleen voor innovators, maar ook voor het beleid. Het is dus sterk aan te raden dat de waterinnovators van vandaag nu al "elektriciens" aan boord halen om het succes van hun toekomst te helpen plaveien.

 

Ze moeten dat niet alleen doen. De hele waterproblematiek krijgt gelukkig sinds kort ook aandacht van een heleboel actoren. In H202 bijvoorbeeld, de transitiearena water, brainstormen een aantal frisdenkers uit alle maatschappelijke geledingen over een systemische langetermijnvisie op water in Vlaanderen en in de wereld.

 

Ik zet alvast een deel van mijn centen in op de toekomstige spelers in de watersector. Kwestie van mijn klimaatinvesteringen alvast goed te spreiden.

 

White papers

whitepapersDownload hier white papers over het thema Aandrijven, regelen en besturen

 

 

 

Strategische keuze: een PLC of embedded controller

In deze whotepaper legt Engineering Spirit uit wanneer het beter is om voor een PLC te kiezen en wanneer voor een embedded controller.
Download de whitepaper van Engineering Spirit 

 

Heeft uw machine het benauwd?

In deze whitepaper bespreekt Festo het belang van de filtratie van perslucht, zowel vanaf de compressor als bij het punt waarop de lucht de componenten van de applicatie in gaat.

Download de whitepaper van Festo

 

Draadloos Mobiel Besturingspaneel: TUV gecertificeerd 10.1" panel met OPC/UA en safety functies

Is een draadloze HMI een goede keuze voor mijn applicatie? We leggen u uit wat de specifieke voordelen zijn van een draadloos multi-touch bedieningspaneel en waar u rekening mee moet houden bij het koppelen van een HMI aan een machine.
Download de whitepaper van SigmaControl

 

Het eDrive systeem: een eenvoudige oplossing voor het testen van hybride aandrijvingen

Deze white paper behandelt alle variabelen die van belang zijn voor het meten en testen van hybride voertuigen en laat zien dat het eDrive systeem een geschikte  oplossing is; zelfs voor de meest complexe testbanken voor hybride aandrijvingen.

Download de white paper van HBM

 

Hoe machines en installaties worden voorbereid op verbinding met het IoT

De industriële-automatiseringswereld is versmolten met de eerste generatie IT-technologie. Dit was een voorwaarde voor de volgende stap naar Industrie 4.0: het netwerk van intelligente componenten in het Internet of Things.

 Download de white paper van Eaton 

  

13 veel voorkomende oorzaken van motorstoringen

Deze white paper laat zien hoe de 13 meest voorkomende oorzaken van het defect raken van de isolatie van wikkelingen en van lagers van tevoren kunnen worden vastgesteld.

Download de white paper van Fluke

  

Machineautomatiseringsconcepten die innovatie voor een gedigitaliseerde productie mogelijk maken

Om de uitdagingen van de gedigitaliseerde industriële toekomst het hoofd te kunnen bieden, automatiseren we machines met volledig schaalbare en naadloos herbruikbare technologieën.

Download de white paper van Omron

 

Push-In Plus-techniek

Bij het bouwen van een besturingspaneel is het aanbrengen van de bedrading bijna altijd een tijdrovende en kostbare klus. Met de gepatenteerde ‘Push-in Plus' techniek van Omron wordt die bedradingstijd met 60% gereduceerd.  

Download de white paper van Omron

 

Inspectiesystemen voor producttraceerbaarheid

De mogelijkheid om individuele producten in de toeleveringsketen naar de consument te traceren, wordt steeds belangrijker voor producenten van voedingsmiddelen, dranken, tabak en farmaceutische producten, geassocieerde machinebouwers en engineeringbedrijven. Het doel is om de immense markt van namaakproducten te bestrijden en/of te voldoen aan de vraag naar informatie door consumenten (van ‘boer tot bord').

Download de white paper van Omron

 

Van werkvloer tot directieniveau

Voor producenten zijn er steeds meer redenen om besturingssystemen voor afzonderlijke productielijnen en -apparatuur te integreren. De technologische ‘magie' om dit te realiseren is sneller, eenvoudiger en intelligenter dan ooit.

Download de white paper van Omron

   

Kosten verlagen door elektrische problemen en motorproblemen in fabrieken op te lossen

Simpele storingen kunnen hele productielijnen stilleggen. Zelfs het simpelweg vervangen van een zekering kan een half uur duren. Alleen al productieverlies kan in sommige industrieën wel 1000 euro per minuut kosten, en ergens anders kan een storing in zelfs een relatief klein onderdeel betekenen dat een hele partij tijdens de productie verloren gaat. 

Download de  white paper van Fluke

  

IXM: sneller uitrollen  van netwerken

De nieuwste trend in moderne industriële omgevingen is de snelle inzet en flexibiliteit van een netwerktopologie. het opwaarderen van de firmware en het instellen van de configuratie is een uitdagende taak, voor zowel IT'ers als system integrators. Advantech introduceert de eerste serie switches om het uitrollen en configureren van netwerken sneller en efficiënter te maken.

Download de white paper van Advantech

  

Selectie van proportionele regelventielen

Proportionele ventielen bieden een prijsgustige en compacte oplossing voor het regelen van flow of druk bij relatief lage flow-snelheden. Er zijn veel verschillende ontwerpen en stijlen voor uiteenlopende drukken en stroomsnelheden, met elektrische of elektropneumatische aansturing. Bij het kiezen van het juiste ventiel voor een toepassing is het belangrijk om de vereisten voor die toepassing De white paper leidt je door de belangrijkste overwegingen die van toepassing zijn voor de selectie van proportionele ventielen, om zo een weloverwogen keuze te kunnen maken.

Download de white paper van Asco

 

Motoren beveiligen voor de IE3 revolutie

Wat de ErP betekent voor schakel- en beveiligingssystemen en elektromotoren (white paper van Eaton)