Europese Raad keurt Chips Act goed

De Europese Raad heeft de Europese Chips Act goedgekeurd. Dit betekent dat er waarschijnlijk 43 miljard euro beschikbaar komt om Europa’s afhankelijkheid van Azië en de VS op het gebied van halfgeleidertechnologie te verminderen. Alleen het Europese Parlement moet de wet nog goedkeuren.

Tags:
Staafdiagram van het Europese aandeel in de Chips productie in 2020
Het Europese aandeel in de Chips productie in 2020

Met de Chipswet wil de EU haar wereldwijde marktaandeel in halfgeleiders verdubbelen van 10% tot minstens 20% in 2030 om de toekomstige technologische soevereiniteit van de EU te waarborgen.

Jozef Síkela, Tsjechische minister van Industrie en Handel: “Chips behoren tot de belangrijkste geavanceerde technologieën die vandaag de dag bestaan, maar de EU heeft momenteel niet voldoende capaciteit om haar eigen volwassen en geavanceerde chips te ontwerpen en te produceren. De EU moet de zijn te grote afhankelijkheid van wereldwijde leiders op het gebied van halfgeleiders in Azië en de VS, en met de Chips Act neemt het het heft in eigen handen.”

De Chipwet zal zich richten op drie pijlers:

  1. het Chips for Europe-initiatief, ter ondersteuning van technologische capaciteitsopbouw en aanverwant onderzoek en innovatie
  • een nieuw kader om voorzieningszekerheid en veerkracht te waarborgen door meer investeringen aan te trekken
  • een mechanisme om de toeleveringsketen van halfgeleiders te bewaken en acties in crisissituaties te coördineren
Tags:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *