Europese ‘Digitale Vrouw van het Jaar’

Op de ICT 2013 in Vilnius, Litouwen, zijn de uitzonderlijke vrouwen, meisjes en organisaties in Europa bekendgemaakt die een verschil maken in de digitale wereld. De winnaars van de eerste Digital Woman Awards die tot dusver in Europa zijn uitgereikt, worden geprezen om hun leiderschap, ondernemersgeest en creativiteit op het gebied van digitale studie en werk en om hun bewezen inzet om meer meisjes en vrouwen in Europa te interesseren voor een ICT-studie en -loopbaan.

Neelie Kroes is beschermvrouwe van de prijzen, die worden georganiseerd door Zen Digital als onderdeel van zijn steun voor de grote coalitie voor ICT-banen van de EU

De prijswinnaars van 2013 zijn:

Digital Woman of the Year: Sasha Bezuhanova, Bulgarije. Sasha is oprichter en voorzitter van het Bulgaars Centrum van vrouwen in de technologie. Zij is een rasechte ondernemer en succesvolle zakenvrouw die zich actief inzet voor de vorming van de volgende generatie digitaal vrouwelijk talent. In 2012 heeft Sasha de ‘Where Leaders Meet’-gesprekken op touw gezet, waar succesvolle vrouwelijke rolmodellen hun persoonlijke en professionele verhalen delen met een uitsluitend vrouwelijk publiek. Deze evenementen hebben tientallen Bulgaarse vrouwen geïnspireerd om een studie in wetenschap, technologie, techniek of wiskunde en een digitale loopbaan te overwegen.

Digital Girl of the Year (10 jaar en jonger): Lune Victoria van Eewijk, België. Lune ontwikkelt haar eigen games en interactieve films, ontwerpt robots en droomt ervan ingenieur te worden. Met negen jaar is zij al een echte digitale visionair en heeft zij al laten zien dat zij meisjes van haar leeftijd enthousiast kan maken voor digitale projecten.

Digital Girl of the Year (11-14 jaar): Amy Mather, VK . De 13-jarige Amy is al sinds drie jaar bezig met coderen en heeft mensen van alle leeftijden geïnspireerd met haar toespraken op de Raspberry Jamboree, Campus Party EU en Wired: Next Generation. Zij leert in de middagpauzes en met de Manchester Girl Geeks oudere leerlingen om te coderen.

Digital Impact Organisation of the Year: HTW Berlin, Duitsland . De Hochschule für Wirtschaft und Technik is de grootste universiteit van Berlijn voor toegepaste wetenschappen. In 2009 opende de HTW een innovatief bachelorprogramma alleen voor vrouwen, Frauenstudiengang Informatik und Wirtschaft, om het leiderschap van vrouwen in de technologie te stimuleren. Het programma laat elk jaar veertig kandidaten toe en leverde in 2012 de eerste lichting afgestudeerden af. De HTW wordt gewaardeerd om deze vernieuwende aanpak, die beste praktijken bevordert voor het aantrekken van meer meisjes en vrouwen in de technologie, en fungeert als een breed navolgbaar model voor het opbouwen van de vaardigheden en de gemeenschap die nodig zijn om meer vrouwen ertoe aan te zetten te kiezen voor een digitale studie en loopbaan.

Neelie Kroes licht toe: "De wereld van morgen zal worden gedreven door digitale technologie, en voor wie beschikt over digitale vaardigheden ligt een schat aan mogelijkheden open. Toch voelen vrouwen zich traditioneel niet aangetrokken tot digitale banen. Daarom ben ik zo blij dat ik deze talentvolle vrouwen en meisjes mag feliciteren die uitzonderlijke dingen in de ICT hebben bereikt, en ik hoop dat zij andere vrouwen zullen blijven inspireren om uit te vinden wat de digitale sector hun te bieden heeft."

Uit een recente studie in opdracht van de Europese Commissie blijkt dat als er meer vrouwen in de digitale sector in de EU zouden werken, het BBP met 9 miljard euro per jaar zou toenemen. Momenteel werken er zeven miljoen mensen in de informatie- en communicatiesector in Europa, maar slechts 30 % daarvan is vrouw. De Europese Commissie zet zich ervoor in meer vrouwen te interesseren voor een baan in de ICT en studies en loopbanen in de Stem (wetenschap, technologie, techniek en wiskunde).

Ada Lovelace

De Europese Digital Woman-prijs voor 2013 is georganiseerd door Zen Digital in samenwerking met de Council of European Professional Informatics Societies (Cepis), DigitalEurope , het Europees Centrum voor Vrouwen en Technologie (ECWT) en EUSchoolNET . De prijzen worden wel liefkozend de ‘Ada’s’ genoemd, naar Ada Lovelace, de eerste computerprogrammeur en auteur van het algoritme voor de mechanische computer van Babagge. Door erkenning te geven aan meisjes en vrouwen die zich onderscheiden in digitale studies en loopbanen, en aan organisaties die bijdragen aan vergroting van het aantal meisjes en vrouwen in de digitale sector, willen de prijzen het aantal meisjes en vrouwen met digitale vaardigheden in Europa vergroten en helpen de kloof op het gebied van ICT-vaardigheden in Europa kleiner te maken.

Vrouwen zijn ondervertegenwoordigd op alle niveaus in de ICT-sector, en vooral op besluitvormingsposities. De ICT-sector groeit snel: elk jaar komen er zo’n 120 000 banen bij. Maar vanwege de verschillen tussen de vraag en het aanbod van vaardigheden kan er in 2015 – ondanks de hoge werkloosheid- sprake zijn van een tekort aan 900 000 gekwalificeerde ICT-krachten.

De Ada-prijzen werden voor het eerst aangekondigd op de conferentie over de digitale agenda in juni 2013 als toezegging aan de grote coalitie voor digitale vaardigheden en banen, en de wedstrijd liep tot eind september dit jaar. De nominaties voor de Digital Girl, Digital Woman en Digital Impact Organisation Awards kwamen uit de hele Europese Unie en zijn een afspiegeling van een breed spectrum van digitale gebieden – de academische wereld, onderzoek, industrie, ondernemingen en creatieve en sociale sectoren.

Meer informatie:

Strategie van de Commissie voor vrouwen in de ICT

digitalwomanaward.com , digitalgirlaward.com , digitalimpactaward.com/

Grote coalitie voor digitale banen

Neelie and the Clikkers: more girls digital