Europese cybersecuritymaand: test je vaardigheden met een quiz

In het kader van de Europese Cybersecuritymaand kun je je vaardigheden op cybersecurity testen met een quiz. Deze test staat op de website van ENISA, het Europese Agentschap voor cybersecurity. Ook staan er richtlijnen (Cyber First Aid) op de website over hoe om te gaan met een cyberaanval.

De game leidt spelers door gesimuleerde IT-avonturen en test hun vaardigheden bij dagelijkse online-acties, zoals het beantwoorden van een e-mail, die verborgen valkuilen kan bevatten. Na elke quiz leren spelers over de risico’s en de valstrikken die ze moeten vermijden. Het doel van de quiz is om de cyberhygiëne onder spelers te vergroten, hen aan te moedigen waakzaam te blijven en na te denken voor ze ergens op klikken (#ThinkB4UClik).

Cyber First Aid

Ook staan er op de site richtlijnen (Cyber First Aid) over hoe om te gaan met een cyberaanval. Cyber First Aid begint met een video over de ervaring van een eigenaar van een klein bedrijf die een ransomware-aanval meemaakte.

‘Cyber First Aid’ omvat:

  • Denk na voor je ergens op klikt: als je een bericht ontvangt dat van een socialemediaprovider lijkt te komen, controleer dan eerst de bron van het e-mailadres;
  • Beveilig online accounts met een multi-factor authenticatie (MFA) en met sterke, unieke wachtwoorden;
  • In het geval van een cyberaanval direct de social media provider(s) informeren en melden bij de relevante lokale autoriteiten, lokale bronnen zoeken met behulp van de interactieve kaart;
  • Betaal nooit losgeld aan cybercriminelen, want er is geen garantie dat ze zullen toegeven en het betalen van losgeld moedigt hen alleen maar aan om hun criminele activiteiten jegens anderen voort te zetten.

Meer informatie