EU steunt ontwikkeling van slimme materialen die voelen en reageren

Een slimme placemat as dieetcoach, een armband als medicatie-alarm of een krachtgevoelige handgreep om te laten zien hoeveel stress je ervaart. Dat zijn enkele van de potentiële toepassingen van ‘smart materials’ uit het EU-gesubsidieerde project ‘Light.Touch.Matters’, dat de komende 3,5 jaar gaat lopen en waarvoor 3,98 miljoen euro beschikbaar is.

In dit project slaan ontwerpers en materiaalkundigen de handen ineen om een nieuwe generatie van intelligente materialen te ontwikkelen die aanraakgevoeligheid combineren met lichtgevendheid. De basistechnologieën daarvoor zijn aan de ene kant de ‘piëzo plastics’ die onlangs aan de TU Delft zijn ontwikkeld, voor de aanraakgevoeligheid. Aan de andere kant zorgen organische led’s voor de uitstraling van licht. Omdat ze beide dun, flexibel en vervormbaar zijn, kunnen de nieuwe gecombineerde materialen het product-interface-ontwerp sterk verbeteren, zodat uiteindelijk "het product zelf de interface wordt". 

Zorg & welzijn

Tijdens het project worden diverse ‘technology demonstrators’ ontwikkeld voor zorg & welzijn, waar intuïtief te bedienen producten zeer relevant zijn. Spin-off naar andere domeinen (bijvoorbeeld auto’s) komt ook aan de orde.

Samenwerking

‘Light.Touch.Matters’ is een samenwerking tussen productontwerpers en materiaalkundigen, met 17 partners uit 9 EU-lidstaten. Hieronder vallen acht toonaangevende ontwerpbureaus, vier universiteiten, één onderzoeksinstituut en vier additionele partners. Onder de wetenschappelijke staf bevinden zich gerenommeerde wetenschappers zoals de hoogleraren Roberto Verganti, Pim Groen en Mark Miodownik. Twee externe panels – één voor materiaalproducenten en één voor eindgebruikers van de kennis en materialen (industrie én ontwerpers) – garanderen een snelle opname van de projectresultaten. 

Consortiumleden

1.     TU Delft (coördinator), faculteiten Industrieel Ontwerpen en Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek, Nederland
2.     Studio Edelkoort, Frankrijk
3.     Diffus Design IS, Denemarken
4.     Fuelfor Design and Consulting SL, Spanje
5.     Fjord Spain SLU, Spanje
6.     Pilotfish GmbH, Duitsland
7.     Lamb Industries Ltd, Verenigd Koninkrijk
8.     Minima Design Ltd., Verenigd Koninkrijk
9.     Grado Zero Espace Srl, Italië
10.  Van Berlo Design BV, Nederland
11.  Aito Interactive Oy, Finland
12.  Material ConneXion Italy Srl, Italië
13.  Bax & Willems, Spanje
14.  Holst Centre, Nederland
15.  Brunel University, Human Centred Design Institute and Wolfson Centre for Materials Processing, Verenigd Koninkrijk
16.  University College London, Institute of Making, Verenigd Koninkrijk
17.  Mälardalens högskola, Zweden