EU-project wil perovskiet zonnecellen marktrijp maken

De Europese Unie (EU) gaat een project financieren waarin leidende spelers op het gebied van zonnecellen van perovskiet worden verzameld. Bedoeling is om te komen tot een marktrijp product.

Op perovskiet gebaseerde pv-panelen zijn interessant door onder andere de lage materiaalkosten en de grote efficiënte. Eerder is al aangetoond dat deze panelen 20% efficiënter kunnen werken dan dunne-film panelen met bijvoorbeeld koper-indium-galliumselenide (CIGS) en cadmuimtelluride.

Beperkingen overwinnen

Het project ‘ESPResSO’ (Efficient Structures and Processes for Reliable Perovskite Solar Modules) wil de technologie doorontwikkelen tot een schaalbare, stabiele en goedkope technologie die op de markt kan worden gebracht. Het project is gericht op het overwinnen van de beperkingen van de huidige generatie perovskiet zonnecellen, het doorontwikkelen van deze technologie en het demonstreren van de mogelijkheden hiervan in praktische toepassingen. Er wordt eveneens gezocht naar alternatieve kosteneffectieve materialen en nieuwe celconcepten en -architecturen.

Op termijn moet het project leiden tot een perovskiet zonnecel met een efficiëntie van meer dan 24% (op 1cm2) en minder dan 10% terugloop in cel-efficiëntie na thermische stress bij 85°C, 85% RH voor een periode van 1000 uur. De EU heeft vijf miljoen euro beschikbaar gesteld.

Deelnemers

Een flink aantal partijen zijn betrokken bij het project, waaronder de respectievelijk Zwitserse en Italiaanse onderzoeksinstellingen Ecole Polytechnique Federale de Lausanne (EPFL) en Consiglio Nazionale delle Ricerche (CNR). Het Belgische Imec, Italiaanse Universita degli Studi di Roma Tor Vergata en Duitse Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems (ISE) dragen bij aan het project met kennis over het opschalen van peroskiet zonnecellen en het industrialiseren hiervan. Imec fungeert bovendien als trekker. Daarnaast zijn de experts in duurzame energie CSGI uit Italië en de Universiteit van Cyprus betrokken bij het project. Het Britse Dycatec Materials, Zweedse Dyenamo en Franse Corning SAS gaan zich richten op de ontwikkeling van materialen. Het Poolse Saule Technologies is gespecialiseerd in de ontwikkeling van technologie voor perovskiet zonnecellen, terwijl het Spaanse Onyx Solar Energy zich richt op het bouwen van geïntegreerde fotovoltaïsche panelen.