EU investeert in verbetering van biometrische veiligheidssystemen (video)

Gezichts-, spraak en vingerafdrukidentificatie, is steeds meer mogelijk met moderne apparatuur zoals smartphones en tablets. Het Tabula Rasa consortium, dat wordt gesteund met EU-investeringen, heeft onderzocht hoe ‘goed’ deze nieuwe softwaretoepassingen werken. Het consortium richt zich vooral op het groeiende fenomeen ‘Spoofing’, het gebruikmaken van materialen zoals make-up, foto’s en spraakopnamen om biometrische systemen om de tuin te leiden.

Biometrische systemen zijn tegenwoordig een van de meest efficiënte beveiligingsoplossingen. Toch bestaan er nog steeds ‘bugs’. Het Tabula Rasa consortium heeft met twaalf verschillende organisaties in zeven landen, drie jaar lang samengewerkt om zoveel mogelijk zwakke punten op te sporen en maatregelen voor te stellen zodat er nieuwe en veiligere biometrische systemen ontwikkeld kunnen worden.   

Spoofing challenge

In het kader van het onderzoek zette Tabula Rasa een ‘Spoofing Challenge’ op, waarbij onderzoekers uit de hele wereld werden uitgenodigd om aanvalsplannen te ontwikkelen en te proberen om verschillende biometrische systemen te misleiden. Deelnemers lieten zien dat er veel verschillende en creatieve manieren zijn om de systemen aan te vallen. Bij de meest vindingrijke aanval in de wedstrijd werd succesvol gebruikgemaakt van make-up om een 2D gezichtsherkenningssysteem voor de gek te houden. Andere deelnemers gebruikten bekende methodes, zoals foto’s, maskers of vervalste vingerafdrukken (‘gummy fingers’) om de systemen succesvol te misleiden.

Dr. Sébastien Marcel, coördinator van het Tabula Rasa project, zegt hierover: "Het zou zonder de investering van de Europese Unie onmogelijk zijn geweest om op zo’n grote schaal onderzoek te doen en samen te werken met zo veel EU-partners. De verbeterde software zorgt voor veiligere apparaten en betrouwbare informatie, maar ook voor snellere log-ins voor IT-apparatuur en snellere, nauwkeurigere grens- en paspoortcontroles. We zijn ervan overtuigd dat veel verschillende organisaties geïnteresseerd zullen zijn in ons onderzoek, waaronder technologiebedrijven, banken, fabrikanten van mobiele apparaten en online dienstverleners." 

Tegenmaatregelen.

Het Tabula Rasa onderzoeksproject heeft een uitgebreide lijst van mogelijke misleidingsscenario’s gemaakt en heeft tegenmaatregelen ontwikkeld. Deze sporen bijvoorbeeld tekens van leven op (zoals knipperen van oogleden, zweten) en verbeteren daarmee de veiligheid van biometrische systemen. Tabula Rasa heeft al vijf van deze tegenmaatregelen overgedragen aan bedrijven. De uitgebreide kennis over misleidingsaanvallen zorgt ervoor dat Europese organisaties op dit gebied hun leiderschap behouden door bestendigheid van biometrische sensoren steeds verder te verbeteren.

Verwacht wordt dat het project nieuwe banen zal creëren in de Europese MKB-sector als de resultaten in commerciële toepassingen worden geïntegreerd. Zo heeft het Zwitserse KeyLemon al gezichtsherkenningssoftware, ontwikkeld door Tabula Rasa, in een eindproduct verwerkt. De deskundigheid die is ontwikkeld met het Tabula Rasa project hielp KeyLemon om een top investering van €1,5 miljoen binnen te halen  en daarmee nieuwe banen binnen het bedrijf te creëren. Morpho (Safran), de wereldleider in biometrische toepassingen, is met zijn onschatbare deskundigheid en marktvisie ook intensief betrokken bij het consortium.

Ryan Heath, woordvoerder van de Europese Commissie en verantwoordelijk voor de digitale agenda en digitale technologieën: "Veel mensen bewaren persoonlijke en vertrouwelijke informatie op hun smartphones en tablets, dus moeten we met zekerheid kunnen vertrouwen op deze biometrische toepassingen. De Europese Commissie is verheugd met het succes dat Tabula Rasa tot nu toe heeft. Geen enkele andere onderzoeksgroep heeft tot dusver zulke geavanceerde resultaten in de biometrie behaald."    

EU-gesubsidieerd onderzoek op dit gebied

De Europese Commissie steunt op dit moment onderzoek naar cyberveiligheid en online privacy met behulp van de Framework Programmes (momenteel FP7) en het Competitiveness and Innovation Programme ICT Policy Support Programme. Voor de periode 2007-2013 werd hiervoor €350 miljoen geïnvesteerd, waarschijnlijk is ten minste €500 miljoen beschikbaar voor Horizon 2020. Met dit onderzoek wil de Commissie betrouwbare ICT-oplossingen ontwikkelen die moeten zorgen voor een veilige en betrouwbare digitale omgeving in Europa. Dit onderzoek richt zich op veiligheid, vertrouwen en privacy, van zowel technologische, economische, juridische als sociale perspectieven, om de innovatieve en economische groei in de EU te helpen bevorderen.

Tegelijkertijd beschermt het de Europese samenleving, economie, activa en fundamentele rechten. Het Europese Parlement en de Europese Raad beraden zich op dit moment over de Cyberveiligheidsstrategie voor de Europese Unie en een Voorschrift voor Netwerk- en Informatieveiligheid. Deze worden door de Europese Commissie in februari 2013 worden gepresenteerd om de online omgeving van de EU de veiligste ter wereld te maken.

Kijk voor meer informatie over Cybersecurity en Online Privacy ga naar in de Brochure over ICT-vertrouwen & Veiligheidsonderzoek in FP7 en de Digitale Agenda voor Europa website.

Over het Tabula Rasa Consortium

Het Tabula Rasa project brengt 12 onderzoeks- en branchegenoten samen uit 5 EU-lidstaten, Zwitserland en China. Het wordt geleid door het Idiap Research Institute (Zwitserland) en werkt samen met:

 • University of Southampton (VK)
 • University of Cagliari (Italië)
 • University of Oulu (Finland)
 • Universidad Autonoma de Madrid (Spanje)
 • Eurecom (Frankrijk), een hogeschool en onderzoekscentrum in communicatiesystemen
 • Morpho (Safran) (Frankrijk), de wereldleider in biometrische oplossingen
 • Starlab Barcelona (Spanje), een bedrijf dat wetenschap omzet in technologie
 • Academy of Sciences (China)
 • KeyLemon (Zwitserland), een bedrijf dat toegankelijke en veilige oplossingen biedt om toegang te krijgen tot bepaalde systemen, gebaseerd op gezichts- en spraakherkenning
 • BIOMETRY (Zwitserland), een bedrijf dat gelijktijdig verschillende biometrische beveiligingsmogelijkheden biedt, zoals het random challenge response
 • Centre for Science, Society and Citizenship (Italië)