EU flagship Human Brain Project‘ krijgt 1 miljard subsidie, Nederland is aan boord

De Europese Commissie heeft het Human Brain Project (HBP) geselecteerd als een van de twee FET Flagship-projecten. Dit nieuwe project verenigt alle Europese inspanningen op het gebied van een van de grootste uitdagingen van de moderne wetenschap: het menselijk brein begrijpen.

Het doel van het Human Brain Project is alle bestaande kennis over het menselijk brein samen te brengen en het brein stukje bij beetje te reconstrueren via modellen en simulaties op een supercomputer. Met behulp van deze modellen kunnen nieuwe inzichten in het menselijk brein en hersenziekten worden verworven en kunnen compleet nieuwe computer- en roboticatechnologieën worden ontwikkeld.

Het Human Brain Project verbindt meer dan 80 Europese en internationale onderzoeksinstituten en zal naar verwachting tien jaar duren (2013 … 2023). De kosten worden geschat op 1,19 miljard euro. Aan dit project werken enkele belangrijke Noord-Amerikaanse en Japanse partners samen. De coördinatie zal plaatsvinden vanuit de Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) in Zwitserland en is in handen van neurowetenschapper Henry Markram en codirecteurs Karlheinz Meier van de universiteit van Heidelberg, Duitsland, en Richard Frackowiak van het Centre Hospitalier Universitaire Vaudois (CHUV) en de universiteit van Lausanne (UNIL).

Nederlandse bijdrage

Ook negen Nederlandse wetenschappers (VU, Erasmus, Groningen, Utrecht, CWI, Maastricht, Radboud Universiteit) brengen hun expertise in voor de stoutmoedige onderneming. Paul Tiesinga, hoogleraar Neuroinformatica en een directeur van het Donders Instituut van de Radboud Universiteit Nijmegen, is één van hen. "Wij gaan ons bezighouden met het beschrijven van de verbindingen in het brein.  Met honderd miljard neuronen die elk in contact kunnen staan met tienduizend anderen zijn dat er gigantisch veel. Er bestaat nog geen computer die dat aankan. We beginnen met het samenvoegen van bestaande data om tot statistische modellen van de connectiviteit te komen – een enorme klus op zich."

De selectie van het Human Brain Project als een FET Flagship (Future & Emerging Technologies) is het resultaat van meer dan drie jaar van voorbereiding en een zeer strenge beoordeling door een groot panel van onafhankelijke topwetenschappers die zijn geselecteerd door de Europese Commissie. In de komende maanden zullen de partners een gedetailleerde overeenkomst sluiten met de Gemeenschap voor de eerste opstartfase van tweeënhalf jaar (2013-midden 2016). Het project zal in de laatste maanden van 2013 van start gaan.

Leon Kenemans, wetenschappelijk directeur van het Nationaal Initiatief Hersenen en Cognitie: "Dit is een prachtige ontwikkeling voor het cognitieonderzoek in Nederland en Europa. Het HBP is een nooit eerder vertoonde poging om het brein en het daaruit voortvloeiende gedrag te begrijpen. Het sluit naadloos aan bij de NIHC-initiatieven om data samen te brengen, zowel op moleculair niveau als bij grote neuro-imaging verzamelingen. Een mooie kruisbestuiving ligt in het verschiet."