Esef Awards voor drone en keramisch glijlager

Tijdens de officiële opening van de Esef en TechniShow 2016 maakte de jury de winnaars bekend gemaakt van de Esef Awards.

De award in de categorie Engineering & Design ging naar Machinefabriek Boessenkool. Hun Drone4Agro is ontwikkeld voor het besproeien van gewassen. De drone heeft de potentie om te kunnen groeien tot de toekomstige manier van gewasbesproeiing. Mede vanwege het autonome karakter levert inzet van de Drone4Agro een forse kostenbesparing op en neemt het saai werk over. Pluspunt van het systeem is ook dat er ten opzichte van besproeiing met een tractor geen grondverdichting plaats vindt. Volgens de jury biedt doorontwikkeling de mogelijkheid voor diverse agrotoepassingen.

De winnaar categorie Innovatieve Materiaaltoepassingen is Ceratec Technical Ceramics.

Met een geïntegreerd hydrodynamisch glijlager van siliciumcarbide-keramiek heeft Ceratec een oplossing ontwikkeld voor toepassingen in de machinebouw voor de procesindustrie. De jury ziet het keramische glijlager van Ceratec als een oplossing die grote besparingen op kan leveren zowel qua tijd, energiekosten en grondstoffen. Ten opzichte van gangbare niet-geïntegreerde glijlagers levert het compacte glijlager bovendien een forse ruimtebesparing op.

De andere nominaties

  • Fysium is een draagbare unit die wordt ingezet om appels tijdens de opslag te conserveren. De mobiele unit produceert een gas, dat leidt tot een biochemische reactie, waardoor het rijpingsproces wordt uitgesteld. De jury vindt dat ACE Ingenieurs- & Adviesbureau de laboratoriumopstelling heeft uitgewerkt tot een degelijk en goed vormgegeven unit met een slim doseersysteem, dat de manier van fruitconditionering sterk vergemakkelijkt.
  • De Heatfun is een compacte unit waarin infraroodverwarming, ledverlichting en akoestiek in één systeem zijn geïntegreerd om het klimaat op de individuele werkplek te verbeteren, zonder dat bouwkundige aanpassingen nodig zijn. Juist de eenvoud van het systeem en het feit dat het daardoor overal inzetbaar is, is volgens de jury een zeer sterk punt. Dat de ontwikkelaars van Pillen Products drie functionaliteiten in één integraal systeem hebben geïntegreerd is uniek en heeft zeker een hoge marktpotentie.

Nawoord van de jury

De jury heeft de inzendingen beoordeeld op innovativiteit, marktwaarde, marktpotentie en functionaliteit, waarbij de inzendingen van Machinefabriek Boessenkool en die van Ceratec Technical Ceramics de meeste punten scoorden. De inzendingen waren stuk voor stuk van hoge kwaliteit en bestonden zowel uit slimme combinaties van bestaande technologieën als toepassingen van geheel nieuwe materialen. De breedheid en de variatie in onderwerpen maakten het voor de jury interessant en tegelijk ook moeilijk om daaruit de winnaars te kiezen.

De jury voor de Esef Award bestond dit jaar uit:

Prof. A. Eger, (Universiteit Twente tevens jury voorzitter)

W.J. Jouwsma (Bronkhorst High‐Tech )

T.F.J.L. Lenssen (De Kat Tooling & Moulding en Tecflow International)

J. Oonk (Metaal Magazine)

K. Koevoets (Nederlandse Orde van Uitvinders)

Ir. L. de Ridder (freelance vakredactuer)

J. van de Werken (Koninklijke Metaalunie)

M. van Dord (Nederlandse Rubber- en Kunststofindustrie)