Ervaren werknemer ernstig gewond bij reinigen transportband

Een ervaren werknemer van een recycling fabriek in Engeland raakte ernstig gewond bij een ongeval in de fabriek. Zijn rechter onderarm werd afgerukt tijdens het reinigen van een transportband.

De werknemer van de recyclingfabriek in Port Talbot, South Wales, VK moest een transportband reinigen, die geblokkeerd was geraakt door een kleverige zwarte substantie. Het personeel had een eigen reinigingssysteem ontwikkeld voor het reinigen van transportbanden in de fabriek. Ze hadden van bovenhand geen alternatieve, correcte maatregelen opgelegd gekregen.

Eigen reinigingsystematiek

Bij het reinigen van de band stond een werknemer bij de aan/uitschakelaar van de transportband terwijl de andere werknemer met een lange stok de kleverige substantie weg schraapte. De laatste resten werden weggehaald door een arm in de transportband te steken en de resten met de hand weg te schrapen. Om de gehele transportband schoon te maken, moest deze steeds even aan- en uitgezet worden om overal bij te kunnen en alles te kunnen schoonmaken. 

Tekortkomingen

Op de 11e mei 2011 was de ervaren werknemer, Stephen John, bezig met het schoonschrapen van de band met behulp van zijn arm en hand terwijl hij de stok aan een andere werknemer gaf. De collega die de schakelaar bediende, interpreteerde dit abusievelijk als een signaal om de transportband opnieuw te starten. Hierbij kwam de rechterarm van John vast te zitten en werd deze onder de elleboog afgerukt. Chirurgen slaagden er niet om zijn arm er weer aan te zetten. 
Het bedrijf kreeg een boete van £ 90,000 opgelegd na een onderzoek door de Engelse arbeidsinspectie (Health and Safety Executive (HSE)). De inspectie constateerde dat het bedrijf op een aantal niveaus tekort was geschoten in het beschermen van hun werknemers tegen mogelijke ongevallen op het werk.
Na de hoorzitting zei HSE inspecteur Sarah Baldwin – Jones : "De heer John heeft een ernstig, blijvend letsel opgelopen. Het ongeluk had nog erger kunnen aflopen en had fataal kunnen zijn."
"Het bedrijf heeft nagelaten om de transportband volledig te bewaken en met name aan de uiteinden waardoor de medewerkers toegang hadden tot gevaarlijke onderdelen van de machine. Het risico op beknelling is goed bekend in de industrie en dit bedrijf had stappen kunnen nemen om een bewakingssysteem te installeren."
"Er was ook geen zichtlijn tussen de heer John en de werknemer die de aan-/uitknop bediende van de machine. Het bedrijf heeft nagelaten een risicobeoordeling uit te voeren toen de transportband werd geïnstalleerd. Ze hebben ook geen veilige manier bedacht om de transportrollen schoon te maken en om werknemers te instrueren over hoe ze die veilig konden reinigen."
Bron: HSE, UK