Arjan Vromans is al meer dan 20 jaar werkzaam bij Shell als installatieverantwoordelijke en Electrical Manager. Naast zijn werk in Pernis heeft hij ook ervaring opgedaan in Siberië en het Midden-Oosten. Met zijn uitgebreide expertise op het gebied van veilig werken deelt hij zijn visie.

De petrochemische industrie heeft een belangrijke voorbeeldfunctie als het gaat om veiligheid. Netwerkbedrijven, aannemers en installateurs kijken naar deze sector voor richtlijnen en best practices. De industrie staat bekend om haar strenge veiligheidseisen.
Vromans: “Als het om veiligheid gaat doen we geen concessies, nooit. We hebben installaties variërend van 70 jaar oud tot hypermoderne varianten. De veiligheidseisen worden steeds strenger, wat invloed heeft op de manier waarop we werken. Maar als we een oudere installatie hebben die niet voldoet aan de laatste richtlijnen, dan is er maar één keuze: vervangen of aanpassen.” Dit is slechts één aspect van veilig werken. Zelfs als een installatie theoretisch veilig is, betekent dat niet dat er nooit iets mis kan gaan.
Aanpassen
“Zeker niet,” vervolgt Vromans. “Je hebt altijd te maken met mensen. Niemand begint zijn werkdag met de intentie om een regel te negeren of bewust een fout te maken. Hoe gaat het met de medewerker? In welke situatie bevindt hij zich? Dat zijn zaken waar wij op letten. Als iemand niet goed in zijn vel zit, bestaat de kans dat er iets over het hoofd wordt gezien, met mogelijk ernstige gevolgen.”
Daarnaast waarschuwt Vromans ervoor dat veiligheid nooit ten koste mag gaan van kwaliteit. Hij ziet dat opleidingen soms worden aangepast om aantrekkelijker te zijn voor een bredere doelgroep. “Dat kan nooit de bedoeling zijn. Je krijgt dan medewerkers die niet over de juiste kennis beschikken om bepaalde werkzaamheden uit te voeren.”
Onderzoek
Een belangrijke succesfactor in het verminderen van incidenten is volgens Vromans het doen van grondig onderzoek. “Zodra er een incident plaatsvindt, analyseren we het zorgvuldig. We spreken met medewerkers, bekijken de techniek en blijven onderzoeken totdat we exact weten wat de oorzaak was en hoe we een vergelijkbare situatie in de toekomst kunnen voorkomen. Veiligheid is een integraal onderdeel van je functie. Het is een verantwoordelijkheid die zo essentieel is dat je er niet omheen kunt. Zelfs als dat betekent dat je een hele fabriek moet stilleggen om een risico te elimineren. Dan zoeken we naar een oplossing, want er is altijd een manier om veilig te werken.”
Bron: STIPEL.nl