Categories: Actueel

Engineering met een virtuele tweeling

Om je uit het blote hoofd een voorstelling te maken van de geometrie en afmetingen van verschillende combinaties van bijvoorbeeld motoren en reductoren in een machine, moet je een geoefend constructeur zijn. Maar wanneer geavanceerde softwareapplicaties en rijk uitgeruste robots aan de mix worden toegevoegd, ontstijgt de complexiteit het menselijk begrip.

Simulatieprocessen en 3D-modellen op beeldschermen bieden dan de broodnodige diepere inzichten in complexe verbanden. Maar er ontbreekt één heel belangrijk ingrediënt: ervaring uit eerste hand. Virtual reality voorziet in deze behoefte.

Virtual reality tijdens projectfase

Leverancier Lenze wil het de technicus zo gemakkelijk mogelijk maken, voor material handling met een robot bijvoorbeeld. Hij kan dan aan de slag met de Lenze Fast-softwaretoolbox, die kant-en-klare softwaremodules en standaard functies voor tal van applicaties bevat, waaronder voor pick & place. Met deze modules maakt hij gebruik van meerassige robotkinematica zonder kennis van robotprogrammeertalen.

Maar welke uitwerking heeft een latere aanpassing van parameters of code op de applicatie in de echte wereld? Hoe verandert de beweging van de robotarm bijvoorbeeld als de onderlinge snelheden van motoren gaan verschillen? Inzicht in de gevolgen is essentieel voor de in Industrie 4.0-productie veelbesproken collaboratieve systemen, waarin mens en machine zij aan zij samenwerken

Digitale tweeling

Het toepassen van virtual reality tijdens de projectfase biedt uitkomst. De impact van wijzigingen op de werkelijkheid kan op voorhand worden ervaren met een door het Lenze-systeem gegenereerde ‘digitale tweeling’. Programma’s en parameters kunnen zonder enig risico worden aangepast, getest en geoptimaliseerd.

Door het bestuderen van de digitale tweeling in virtual reality worden machines niet alleen betrouwbaarder, maar ook veiliger. Storingen kunnen worden onderzocht en veiligheidsfuncties getest. Zowel ontwerpers als softwareontwikkelaars kunnen met virtual reality bijna levensechte antwoorden op dit soort vragen ervaren.

bron: Lenze

Redactie Engineersonline

Recent Posts

TU Delft houdt kritieke-grondstoffen-week

'Kritieke grondstoffen' in grote hoeveelheden nodig hebben in Europa - maar we halen ze uit…

1 dag ago

Helen Kardan van ASML naar TNO

Helen Kardan is TNO's nieuwe Director Science & Technology voor de High Tech Industry unit.…

1 dag ago

Control Techniques en KB Electronics nu Nidec Drives

Control Techniques en KB Electronics vormen sinds 1 mei 2024 Nidec Drives. Control Techniques en…

1 dag ago

Hitma Groep neemt KS Perslucht over

Hitma Groep heeft KS Perslucht overgenomen. Het in Haarlem gevestigde bedrijf sluit met zijn productassortiment en…

1 dag ago

Is hout de beste optie voor een windturbineblad?

De Duitse fabrikant van houten windturbinebladen Voodin Blade Technology heeft 's werelds eerste prototype-installatie aangekondigd…

2 dagen ago

FME: ‘Europees investeren in technologisch leiderschap is goed voor Nederland’

FME en Orgalim (de Europese koepel van de technologische industrie) pleiten voor het centraal stellen…

2 dagen ago