Engineers hebben maar weinig te zeggen als het gaat om de inkoop van elektronische componenten. Dit stelt distributeur Farnell op basis van zijn eerste ‘Buyer Survey’. De resultaten zijn samengevat in Shaping the procurement future – Key Insights from Buyers.

Inkopers hebben een aanzienlijke autonomie bij het selecteren van distributeurs. De meerderheid van de bedrijven (65%) laat de inkoopbeslissingen over aan de inkoper en daarbij wordt persoonlijke keuze als primaire factor genoemd. Bij 18 procent van de 900 ondervraagde Europese bedrijven zijn de ondervraagde inkopers verplicht om te kiezen uit een lijst met goedgekeurde leveranciers.
Weinig in te brengen
Hoewel engineers verantwoordelijk zijn voor het definiëren van de technische vereisten en meestal het te gebruiken onderdeel selecteren, hebben ze geen significante invloed op de leverancier van wie het onderdeel wordt gekocht. Slechts in 11 procent van de onderzochte bedrijven bepalen zij bij welk distributeur wordt ingekocht.
Bij kleine bedrijven speelt de eigenaar nauwelijks een rol bij het bepalen van de leverancier. Bij maar 2 procent van de ondervraagde bedrijven is dat wel het geval.
Onderzoek
Het onderzoek is gebaseerd op een steekproef van 941 inkopers uit heel Europa, die een breed scala aan industrieën en bedrijfsgroottes vertegenwoordigen. Het werd uitgevoerd tussen mei en juli 2024 en analyseert de houding en aankoopstrategieën van kopers van elektronische componenten op e-commerce platforms. De respondenten zijn ingedeeld op basis van het primaire doel van hun aankopen – voor onderhoud, onderzoek en ontwikkeling (R&D) of productie – en op bedrijfsgrootte.
Beschikbaarheid en prijs
Het onderzoek is uitgevoerd in een periode met beperkte beschikbaarheid van elektronische componenten. Meer dan de helft van de respondenten noemde daarom de beschikbaarheid van producten als de grootste uitdaging, grotendeels als gevolg van een wereldwijd tekort aan elektronische componenten. Leveranciers met voorraden profiteerden van de situatie door de prijzen te verhogen. Naarmate de toeleverketens stabiliseren, zullen de uitdagingen op het gebied van prijsstelling en efficiëntie naar verwachting groter worden.
Prijs kwam naar voren als de op één na grootste uitdaging, met 21 procent van de respondenten die het als hun grootste zorg aangaven. Inkopers hadden te maken met financiële druk. Leveranciers verhoogden mogelijk hun prijzen verhoogden vanwege beperkte voorraden. Hoewel de beschikbaarheid zou kunnen verbeteren, zouden prijsuitdagingen kunnen blijven bestaan, vooral als de inflatie aanhoudt.
