Energyhub biedt bedrijven op de Waterlaat in Bergeijk energetische ruimte

Industrieterrein De Waterlaat in Bergeijk heeft zijn eerste pilot-batterij. Een Energyhub moet meer elektrisch vermogen beschikbaar maken voor de aangesloten bedrijven en de verduurzaming bevorderen door middel van lokale energiedeling.

Jan Rietdijk, Stef Luijten, Jaap Leeflang en Leon van Leeuwen bij Lemmens Metaalbewerking

Het vrijmaken van elektrisch vermogen gebeurt door het slim delen van energie en het plaatsen van extra vermogen in de vorm van batterijen. In de hub worden de deelnemende bedrijven elektrisch bemeten. Deze gegevens worden in de cloud opgeslagen. Dit resulteert in een geaggregeerd profiel, waarin duidelijk wordt dat de bedrijven nooit gelijktijdig hun hoogste pieken bereiken. Door te meten en voorspellen, komt meer vermogen beschikbaar dan op papier mogelijk lijkt bij de netbeheerder. In plaats van individuele contracten, beheert de uitbater van de hub één gezamenlijk contract richting de netbeheerder en individuele contracten voor de eigenaren van de aansluitingen.

Het project is een samenwerking tussen het Kempisch OndernemersPlatform (KOP), Energy Freedom, Alius, de gemeente Bergeijk en lokale ondernemers. Door het gezamenlijke initiatief maken deelnemers afspraken over hoe energie en vermogen onderling worden verhandeld, wat de efficiëntie en duurzaamheid van het industrieterrein vergroot.

Proof of concept

Het systeem heeft twee doelen: het biedt extra elektrisch vermogen voor het bedrijf en fungeert als een ‘proof of concept’ voor het toevoegen van vermogen voor meerdere bedrijven in de toekomst. Het pilot-batterijsysteem is geplaatst door installatiebedrijf Burgmans & Alewijns bij Lemmens Metaalbewerking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *