Energie oogsten uit golven

Studententeams presenteren aankomende donderdag 24 juni twee revolutionaire ‘groene’ ontwerpen: een oogstmachine voor energie uit golven en de draagbare windturbine. De presentaties zijn onderdeel van het 13e symposium Ontwerp/Synthese (OS) oefening, dat jaarlijks wordt georganiseerd voor derdejaars studenten Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek.

Op dit symposium presenteren eenentwintig groepen van tien derdejaarsstudenten de resultaten van tien weken ontwerpen. In het verleden bracht de OS Oefening al grensverleggende ontwerpen voort, zoals de Wasub, een mensaangedreven onderzeeër, de Delfly, een microvliegtuigje dat de vliegtechniek van een libelle gebruikt, en de Roboswift, een robotzwaluw met vleugels die van vorm kunnen veranderen.  

Energie uit golven

71% van ons aardoppervlakte bestaat uit water, het is duidelijk dat dit een interessant gebied is om te kijken naar alternatieve manieren om energie te winnen. De studenten hebben een machine ontworpen van maximaal 20.000 euro, die nu gebouwd kan worden als demonstratiemodel. Het team heeft als uitgangspunt voor het ontwerp de Gyro Wave Converter gebruikt; dit concept maakt gebruik van een gyroscoop.

Draagbare windturbine

De tien studenten van groep 5 staan versteld van hun eigen ontwerp: zij hebben een draagbare windturbine ontworpen die 25 kilogram weegt en 330 watt levert. Doordat het een opblaasbare windturbine is en weinig weegt kan de turbine de hele wereld over reizen in een rugzak en eenvoudig worden neergezet voor het winnen van energie voor de lokale gemeenschap. Het geheim zit in spinnende cilindrische bladen van de turbine, die door middel van het topspin effect energie opwekken.

Oefening

Alle 21 ontwerpen worden beoordeeld door een jury van experts uit binnen- en buitenland. De studenten sluiten met dit project de bacheloropleiding Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek van de TU Delft af. De deelnemers moeten bewijzen dat zij in staat zijn om in teamverband, in een multidisciplinaire omgeving, een luchtvaart- of ruimtevaarttuig te ontwerpen. Daarbij dienen ze speciale aandacht te besteden aan het aspect ‘duurzame ontwikkeling’. In de eerste plaats is het een oefening voor de studenten en geen wedstrijd.

Het symposium wordt gehouden in het gebouw van de Faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek, Kluyverweg 1, Delft. Het programma start om 10.00 uur, de prijsuitreiking vindt plaats om 17.00 uur. Klik hier voor het programma van het symposium.