En van je bierafval maak je…? Condensatoren!

De zoektocht naar overvloedige, goedkope materialen voor energieopslagtoepassingen, kan ingenieurs naar de drank doen grijpen. Maar als je achter de schermen kijkt, vind je misschien een afvalproduct dat zich leent voor het ontwerp van condensatorelektroden.

Bierbostel vertegenwoordigt een biologische hulpbron voor de fabricage van elektrochemische energieopslagsystemen. Foto: Christian Leibing/Friedrich Schiller Universiteit Jena

Onderzoekers van de Friedrich Schiller Universiteit in Jena (Duitsland), de Basque Research and Technology Alliance (Spanje) en de Basque Foundation for Science (Spanje) hebben uit bierbostel, een afvalpruduct van bierbrouwerijen, koolstofhoudende materialen geproduceerd die geschikt zijn voor dit gebruik. Nadat het materiaal 48 uur bij 80°C was gedroogd, werden de monsters vermalen tot afmetingen van 0,2 mm tot 4 mm en geanalyseerd, waarbij een ligninegehalte tussen 35% en 45%, cellulose en hemicellulose van 40% tot 50% en 5 % van het asgehalte.

Geactiveerde koolstof- en harde koolstofelektroden bereid uit de verwerkte bierbostel werden getest in elektrische dubbellaagse condensatoren (EDLC’s) en lithium-ioncondensatoren. Zoals gemeld in Electrochimica Acta, werd een hoog capaciteitsbehoud en een specifieke capaciteit van 46 Farads/g gedocumenteerd voor de EDLC’s, terwijl de lithium-ioncondensatoren zeer hoge energie- en vermogensdichtheden en 85% capaciteitsbehoud vertoonden na 200 uur floattesten.

Proost!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (3)

  1. Correctie op aanduiding condensatorcapaciteit: geen Farads (meervoud) per gram afvalprodukt maar Farad/g.