Categories: Actueel

En de MIT-robot sluit de kabels aan (video)

Het systeem maakt gebruik van een set zachte robotgrijpers met hooggevoelige tastsensoren om vrij bewegende kabels te manipuleren. MIT denkt dat hun toepassing kan worden gebruikt voor alles van industriële toepassingen tot huishoudelijke taken en dat het systeem op een dag in staat zal zijn om knopen te leggen, of hechtingen te vormen.

De robotgrijpers zijn licht van gewicht en bewegen snel, waardoor wendbare, realtime aansturing van kracht en positie mogelijk is. De toppen van de vingers zijn vision-based ‘GelSight’-sensoren gemaakt van zacht rubber met ingebouwde camera’s. De grijper is gemonteerd op een robotarm die beweegt als onderdeel van een besturingssysteem.

Het team creëerde vervolgens een perceptie- en controlekader om kabelmanipulatie mogelijk te maken. De sensoren worden gebruikt om de positie van de kabel tussen de vingers in te schatten en de krachten te meten terwijl de kabel glijdt.

Bij het testen kon de grijper een USB-kabel volgen vanuit een willekeurige grijppositie en de tweede grijper kon de kabel ‘hand over hand’ pakken om het uiteinde van de kabel te vinden. De grijper kan kabels van verschillende materialen en diktes aan.

In een andere demo stopte de robot oordopjes in een mobiele telefoon, schoof de kabel tussen de grijpers en stopte toen hij voelde dat de stekker zijn vingers raakte, paste de positie van de stekker aan en stak de stekker tenslotte in de aansluiting.

De volgende stappen zijn om meer complexe kabelmanipulatietaken te bestuderen, zoals kabelgeleiding en kabelinvoer door obstakels. Uiteindelijk wil CSAIL verkennen met behulp van autonome kabelmanipulatietaken in de auto-industrie.

Redactie Engineersonline

Recent Posts

Atlas is met pensioen – leve de nieuwe Atlas! (video’s)

De beroemde humanoïde robot Atlas is met pensioen gegaan. De hydraulische versie tenminste, want zijn…

32 minuten ago

Nieuwe opleiding crop biotechnology en engineering zoekt samenwerking met bedrijven

Er komt geld voor vier jaar onderzoek door promovendi op het gebied van biotechnologie en…

3 uur ago

Flexibele elektronica uit de foundry?

De massaproductie van siliciumchips vindt plaats in foundries. Volgens KU Leuven en imec is dit…

3 uur ago

Nieuwe condensator kan elke seconde opladen, gedurende 300 jaar

Pacemakers, defibrillatoren, radartechnologie en elektrische voertuigen hebben allemaal condensatoren nodig. Deze elektrische componenten moeten veel…

3 uur ago

Waarom de fiets een hightech hoogstandje is

Het verstandshuwelijk van fiets en trein. Daarover gaat het promotieonderzoek van de 70-jarige Jan Ploeger.…

4 uur ago

Fusie-energieapparaat bereikt temperatuur van 37 miljoen graden

Een kleinschalig en compact apparaat, Fuze, gebouwd door de Amerikaanse startup Zap Energy heeft plasma…

5 dagen ago