Categories: Actueel

Elk jaar 3000 NL doden door werken met gevaarlijke stoffen

Werken met gevaarlijke stoffen kan leiden tot ernstige ziekten zoals astma, COPD en longkanker. Jaarlijks sterven naar schatting 4.100 mensen door beroepsziekten, waarvan bijna 3.000 mensen door gevaarlijke stoffen. Ter vergelijking: het aantal verkeersdoden lag in 2017 op 613.

Uit cijfers van TNO, CBS en RIVM blijkt dat het jaren kan duren voordat de ziekteverschijnselen optreden: 80% van de sterfgevallen vindt plaats na het pensioen. Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Tamara van Ark: "Gevaarlijke stoffen zijn sluipmoordenaars. Maar gelukkig kun je er iets tegen doen. Daar gaat deze campagne over."

Hout, kwarts, diesel en lasrook

Veel gevaarlijke stoffen kun je niet eens zien of ruiken. Of je verwacht niet dat ze zo schadelijk kunnen zijn. Het gaat bijvoorbeeld om als kwartsstof en isocyanaten op bouwplaatsen, houtstof in meubelmakerijen, dieselrook in garages en lasrook in metaalbedrijven, maar ook om meelstof in bakkerijen.

Longarts Jos Rooijackers: "Gevaarlijke stoffen zijn vrijwel onzichtbaar, maar de stofdeeltjes komen wél in je longen terecht. Door het werken met gevaarlijke stoffen kun je allerlei aandoeningen krijgen. Denk aan astma, COPD, infecties, longfibrose en kanker. Het wisselt per aandoening of je er op korte termijn last van krijgt, zoals astma, of op de langere termijn, zoals met stoflongen. Daar gaan vaak jaren of decennia overheen voordat je de gevolgen merkt en je een beroepsziekte krijgt."

Hoeveiligwerkjij.nl

In de voorlichtingscampagne worden kennis en voorbeelden gedeeld via onder andere een reclamespot, een online test (www.hoeveiligwerkjij.nl), werkbezoeken en netwerkbijeenkomsten.

Van Ark: "Ik vind het schokkende, onacceptabele cijfers. We moeten duidelijk maken dat er vaak iets te doen is aan risico’s van werken met gevaarlijke stoffen. Het is geen gemakkelijke opgave, maar er zijn goede praktijkvoorbeelden waar we allemaal van kunnen leren."

Redactie Engineersonline

Recent Posts

Atlas is met pensioen – leve de nieuwe Atlas! (video’s)

De beroemde humanoïde robot Atlas is met pensioen gegaan. De hydraulische versie tenminste, want zijn…

7 uur ago

Nieuwe opleiding crop biotechnology en engineering zoekt samenwerking met bedrijven

Er komt geld voor vier jaar onderzoek door promovendi op het gebied van biotechnologie en…

9 uur ago

Flexibele elektronica uit de foundry?

De massaproductie van siliciumchips vindt plaats in foundries. Volgens KU Leuven en imec is dit…

10 uur ago

Nieuwe condensator kan elke seconde opladen, gedurende 300 jaar

Pacemakers, defibrillatoren, radartechnologie en elektrische voertuigen hebben allemaal condensatoren nodig. Deze elektrische componenten moeten veel…

10 uur ago

Waarom de fiets een hightech hoogstandje is

Het verstandshuwelijk van fiets en trein. Daarover gaat het promotieonderzoek van de 70-jarige Jan Ploeger.…

10 uur ago

Meer Heilind in Europa

Heilind Electronics Europe wil zijn  aanwezigheid in West-Europa uitbreiden. De verdeler van elektromechanische componenten, verbindings-…

16 uur ago