Categories: Actueel

Elektronische tong herkent verschillende biersoorten

Bier is de oudste en meest geconsumeerde alcoholische drank ter wereld. Onderzoekers van de Universiteit van Barcelona hebben in een studie verschillende merken bier geanalyseerd met een nieuw concept voor analysesystemen, bekend als de elektronische tong. Het idee hiervoor is gebaseerd op het menselijke smaakzintuig.

Sensorenmatrix

Onderzoeksleider Manel del Valle legt uit: "De elektronisch tong gebruikt een sensorenmatrix voor generieke smaken. Anders gezegd: een serie sensoren die reageren op de desbetreffende verschillende chemische samenstellingen, wat leidt tot en breed spectrum aan informatie met geavanceerde tools voor verwerking, patroonherkenning en zelfs kunstmatige neurale netwerken."

In dit geval bestond de sensormatrix uit 21 ion-gevoelige elektroden, waarvan sommige reageren op kationen (ammonium, natrium),andere op anionen (nitraat, chloride enz.) en elektroden met een niet-gespecificeerde respons op de onderzochte variëteiten.

De onderzoekers registreerden de ;  ‘multidimensionale’ respons die werd gegenereerd door de sensormatrix en hoe deze werd beïnvloed door het soort bier dat werd onderzocht. "Met krachtige tools – supervised learning – en lineaire discriminantanalyse lukte het om onderscheid te maken tusen de belangrijkste categorieën bier die we onderzochten: schwarzbier, lager, dubbel mout, pils, Elzasbier en alcoholarm", aldus Del Valle, "en dat met een succesfactor van 81,9%."

Robots met smaak

Voor het rangschikken van de biersoorten op basis van hun alcoholgehalte moesten de wetenschappers een schatting mken met een numeriek model dat was ontwikkeld met een kunstmatig neuraal netwerk. "Deze toepassing kan worden beschouwd als een sensor in software, omdat de aanwezige ethanol geen directe respons geeft op de gebruikte sensoren: die meten aleen de ionen in de oplossing."

De wetenschappers stellen dat met deze tools robots ooit kunnen worden voorzien van smaak. Ze zouden dan zelfs proefpanels in de voedingsindustrie kunnen vervangen om de kwaliteit en betrouwbaarheid van consumptieproducten te verbeteren.

Xavier Cetó, Manuel Gutiérrez-Capitán, Daniel Calvo, Manel del Valle. "Beer classification by means of a potentiometric electronic tongue". Food Chemistry

Redactie Engineersonline

Recent Posts

De Fransen introduceren een e-bike zonder … accu

De Pi-Pop is een e-bike zonder de gewone energiecellen. Hij werkt op kracht zonder lithium-ion,…

1 dag ago

Kwantumuitdaging wordt anderhalve kilometer onder de grond opgelost

Straling vanuit de ruimte is een uitdaging voor kwantumcomputers, omdat hun rekentijd beperkt wordt door…

2 dagen ago

Max van Haastrecht nieuwe directeur KSB Nederland

Na meer dan 40 jaar voor KSB te hebben gewerkt, gaat directeur Nico Gitz binnenkort…

2 dagen ago

3T Electronics & Embedded Systems breidt uit met nieuwe locatie in Drachten

3T Electronics & Embedded Systems, onderdeel van de Kendrion Group, heeft een nieuwe locatie in…

2 dagen ago

Beveiligingssysteem schiet onbekenden de tuin uit met paintballs – of traangas (video)

Een nieuw huisbeveiligingssysteem schiet indringers de tuin uit met paintballs of traangas. Het is te…

2 dagen ago

7 projecten krijgen subsidie voor de productie van volledig hernieuwbare waterstof

Om ervoor te zorgen dat er steeds meer hernieuwbare waterstof wordt geproduceerd in Nederland en…

2 dagen ago