Elektronica-industrie komt met plan om Europa wereldwijd marktleider te maken in micro- en nano-elektronica

CEO’s uit de elektronica-industrie hebben Europees commissaris Neelie Kroes laten weten dat Europa tot 60% van de nieuwe elektronicamarkten in handen zou kunnen krijgen en dat zij de economische waarde van de halfgeleiderproductie binnen tien jaar kunnen verdubbelen.

Het gedetailleerde plan hiervoor is op verzoek van Kroes opgesteld door een groep van 11 elektronica-CEO’s, verenigd in de in 2013 opgerichte Electronics Leaders’ Group (ELG). De groep adviseert om de aandacht vooral te richten op:

  • Terreinen waar Europe sterk in is – automotive, energie, industriële automatisering en security. Het doel is een verdubbeling van de huidige productie in de komende tien jaar.
  • Nieuwe, snel groeiende gebieden, zoals Internet of Things (IoT) en de ontwikkeling van ‘Smart-X’ markten (bijvoorbeeld smart homes, smart grids en dergelijke). Het doel is een marktaandeel van 60% in deze opkomende markten in 2020.
  • Het terugwinnen van een sterke aanwezigheid in mobiele en draadloze communicatie. Het doel is hier om 20% van de verwachte groei in deze markten te veroveren.

Neelie Kroes zegt: "Ik wil dat wij aan de leiding gaan. De sector wil dat ook. Dus mijn boodschap is: we maken van Europa de plaats waar je innovatieve micro- en nano-elektronica maakt en koopt."

Ook stelt de groep een belangrijk initiatief voor: ‘Smart Everything Everywhere’  door de oprichting van centres of excellence en zones voor grootschalige, real-life testen van opkomende technologieën, verspreid over heel Europa.

Voor de toelevering ziet de groep duidelijke mogelijkheden om de capaciteit vanaf 2016/17 met 70 000 nieuwe wafers per maand te laten toenemen – een gemiddelde toename van 10% per jaar. Europa kan rekenen op een sterke materiaal- en apparatuurindustrie om concurrerend te blijven in de productie, inclusief de aankomende overgang naar kostenbesparende, grotere wafers.

In Europa zijn in het halfgeleider-ecosysteem zelf ongeveer 250 000 mensen werkzaam; in de gehele waardeketen zo’n 2,5 miljoen. Micro- and nano-elektronica componenten en systemen vertegenwoordigen tenminste 10% van het Europese bruto ninnenlands product, en de wereldwijde vraag stijgt jaarlijks met 9% (volume) en 5 … 6% (waarde).

De ELG gaat nu aan de slag om de gepresenteerde ideeën om te zetten in concrete actie.