Elektrische stadsauto krult op na parkeren (video)

De Armadillo-T is een kleine, lichte elektrische auto die is ontwikkelt voor gebruik in een stedelijke omgeving. En omdat parkeerplaatsen schaars zijn, maakt het microautootje optimaal gebruik van de ruimte en laat ook nog een plekje vrij voor ander. Hoe? Door zich na het parkeren op te krullen – inderdaad zoals een gordeldier – zodat de lengte bijna wordt gehalveerd.

De elektrisch aangedreven auto helpt zo niet alleen de uitstoot van kooldioxide te beperken bij het filerijden op overvolle toegangs- en rondwegen naar en om de stad. Je hebt met de Armadillo-T ook nog eens minder ruimte nodig om te kunnen parkeren. Juist die twee grootstedelijke problemen – uitstoot en het gebruik aan (parkeer)ruimte – hebben de aanzet gegeven voor de ontwikkeling van de microauto, die is ontwikkeld aan het Korea Advanced Institute of Science and Technology (KAIST).

  

Vierwielaandrijving

De Armadillo-T is ontwikkeld door een groep onderzoekers onder leiding In-Soo Suh, universitair hoofddocent aan de Graduate School for Green Transportation aan het KAIST. De tweezitter weegt 450 kg. Alle wielen worden onafhankelijk aangedreven. De motoren bevinden zich in de wielen. De lithium-ion-accu’s met een capaciteit van 13,6 kWh leveren genoeg vermogen voor een topsnelheid van 60 km/h. Tien minuten aan de sneloplader is goed voor een actieradius van 100 km.

  

Smartphone-bediening

In normale toestand is de microauto 2,80 m lang. Eenmaal opgekruld meet de Armadillo-T nog maar 1,65 m. Voor Korea betekent dit dat in een regulier parkeervak drie van deze stadsautootjes passen. Het opkrullen wordt in gang gezet met behulp van een afstandsbediening die bediend wordt via een smartphone. Via de smartphone kan daarna de tweezitter ook nog 360 graden worden gedraaid, zodat de auto ook in de krapste ruimtes kan worden gemanoeuvreerd. Angst voor je spiegels hoef je daarbij niet hebben, die zijn vervangen door camera’s die zich in de auto bevinden.

  

T-Ford

In-Soo Suh verwacht dat de stedeling tezijnertijd een voorkeur zullen ontwikkelen voor kleine, licht elektrische auto’s als vervanging voor grote benzineauto’s. De Armadillo-T kan dan een alternatief zijn – voor ritten in en om de stad. Hij ziet ook toepassingen binnen het openbaarvervoer waarbij de auto kan dienen voor transfervervoer tussen grote vervoersknooppunten in de stad.

In-Soo Suh: "In de komende jaren zullen we zien dat er meer megasteden komen en de milieuproblemen zullen toenemen. Bovendien vergrijst de wereldbevolking. We moeten echt – weer – ‘outside the box’ gaan denken om een gemakkelijke en ecovriendelijke methode van vervoer te vinden, zoals de T-Ford in de jaren twintig, om met het klimaat, energie en de beperkte olievoorraden om te kunnen gaan."

bron: KAIST