Elektrische raceauto van University Racing Eindhoven krijgt vleugels

Studententeam University Racing Eindhoven (URE) van de TU Eindhoven presenteerde onlangs zijn tiende raceauto. Het meest opvallende verschil met de auto van vorig jaar zijn de grote vleugels, die moeten gaan zorgen voor betere grip in scherpe bochten. De auto heeft een fenomenale acceleratie: hij gaat van 0 tot 100 in 2,7 seconden, sneller dan elke standaard Lamborghini of Ferrari. URE neemt komende zomer deel aan races op Silverstone, Hockenheim en Barcelona-Catalunya.

University Racing Eindhoven is een team van ongeveer zestig studenten van de TU Eindhoven, dat deelneemt aan de internationale Formula-Studentcompetitie. Deelnemende teams moeten zelf een raceauto ontwerpen en bouwen, die qua grootte zit tussen een Formule-1-auto en een kartwagen. De auto’s worden niet alleen beoordeeld op bijvoorbeeld hun acceleratie, maar ook op zaken als het technische ontwerp, de kosten, de efficiëntie en het rijden van een 22 kilometer lange ‘endurance’. URE neemt voor het tiende jaar deel waarvan het vijfde jaar met een elektrische raceauto.

Downforce

De reden waarom de vleugels van de auto zo groot zijn, is dat de snelheden waarmee gereden wordt, relatief laag zijn. Daarom is er een uitzonderlijk groot oppervlak nodig om voldoende extra downforce te krijgen. Bij 60 km/u leveren de vleugels zo’n 70 kilo aan extra downforce. Die zijn vooral van belang in lange bochten van de autocross. Nieuw op de auto is ook het digitale CAN-netwerk en de verbeterde traction control. Verdere specificaties: de auto heeft zo’n 130 pk, een topsnelheid van 130 km/u, en weegt 210 kg.

Top-5

Teambaas en TU/e-student Bart Kienhuis hoopt met deze auto in de top-5 te eindigen. "Daarmee zouden we de snelste tweewielaangedreven auto zijn in de competitie. Het is moeilijk de vierwielaangedreven auto’s te verslaan. Daarom gaat URE komend jaar ook een auto ontwikkelen met aandrijving op alle wielen", aldus Kienhuis.

Het Eindhovense team neemt van 9 tot 13 juli deel aan de Formula Student competitie op Silverstone, Engeland. Van 29 juli tot 3 augustus is het team op de Duitse Hockemheimring – het officieuze wk – en de seizoensafsluiter voor URE zijn de wedstrijden op het circuit van Barcelona-Catalunya, van 28 tot 31 augustus.

Meer over URE is te lezen op http://www.universityracing.nl/

25 raceauto’s in kolonne door Helmond

Donderdagavond rijdt een kolonne van 25 raceauto’s uit de Formula Studentcompetities door de binnenstad van Helmond. Het zijn deelnemers aan de ‘Eindhoven Open’, een onofficiële Formula Studentwedstrijd, georganiseerd door oud-leden van University Racing Eindhoven. Op dit toernooi komen teams met hun auto’s van voorgaande jaren. De deelnemers zijn onder meer URE, DUT uit Delft en verder vooral veel Duitse teams. In totaal komen nemen zo’n 15 teams deel met in totaal 250 mensen.

De races vinden plaats op de Luitenant-generaal Bestkazerne (de voormalige Luchtmachtbasis De Peel nabij Venraij), van 30 mei tot 1 juli. Dat terrein staat niet open voor publiek, maar om de auto’s toch te tonen, rijden ze op donderdag 29 mei vanaf 19:00 uur een stuk door Helmond. Ze vertrekken vanaf de kop van de Torenstraat, rijden over de Oostende, en dan via de Kanaaldijk Noordoost naar het Kasteel, waar ze rond 19:15 uur zullen aankomen.