Elektrische duikboot wint innovatieprijs (video)

Het bedrijf Ortega Submersibles, ontwikkelaar van een elektrisch aangedreven duikboot voor twee personen, heeft de tweede Piet de Jong Innovatieprijs gewonnen.

Filip Jonker en Eric van den Berg van Ortega namen de prijs in ontvangst tijdens de Maritiem & Offshore Innovatiedag van TNO op de RDM-Campus in Rotterdam.

Piet de Jong

De prijs is een eerbetoon aan oud-duikkapitein en -premier Piet de Jong, die wordt beschouwd als een lichtend voorbeeld in het samenbrengen van militaire precisie en maatschappelijk nut. Met dat in gedachten riep de maritieme sector vorige jaar een prijs in het leven voor de meest innovatieve oplossing met maatschappelijke impact. Er wordt daarbij in het bijzonder gekeken naar innovaties die een brug slaan tussen de maritieme industrie en de marine. In 2016 overleed Piet de Jong op de respectabele leeftijd van 101 jaar.

Ortega Submersibles

Ortega gaat zich met de nieuwste generatie duikboten vooral op de marine richten. Op deze manier willen ze een belangrijke bijdrage leveren aan de veiligheid van ons land. Een belangrijk aspect bij het ontwerp is dat Ortega gebruik maakt van de Oculus Rift Virtual Reality bril. Zo wordt het ontwerp van de duikboten visueler en kunnen ze vóór de productie al testen of de ergonomie klopt.

De jury van de Piet de Jong Innovatieprijs is het erover eens dat deze vorm van productontwerp een belangrijke stap is en een belangrijk exportproduct van de B.V. Nederland kan worden.

Naast Ortega Submersibles waren dit jaar LG Sonic en Goltens Green Technologies genomineerd. LG Sonic heeft een technologie ontwikkeld om bio-fouling op schepen te voorkomen door gebruik te maken van ultrasone technologie. Goltens Green Technologies is erin geslaagd om duurzame ballast water treatment systemen, ontwikkeld voor de civiele scheepvaart, aan boord te krijgen van 10 marineschepen.