Categories: Actueel

Elektrisch vliegtuig met Siemens technologie neergestort in Hongarije

Siemens werkt samen met Airbus, Magnus Aircraft en een aantal andere partners om elektrische aandrijftechniek voor de luchtvaartsector te ontwikkelen. Elektrische systemen van Siemens gaan de basis vormen voor deze aandrijfsystemen. Deze techniek wordt getest in de Magnus eFusion vliegtuigen, waarvan er op 31 mei één is verongelukt in Hongarije.

Hybride aandrijftechniek

De Magnus eFusion is een hybride vliegtuig. Siemens.leverde de elektrische motor SP55D en een FlyEco dieselmotor. Deze combinatie maakt het mogelijk met weinig geluidsproductie op te stijgen en te landen, terwijl tegelijkertijd het bereik van het vliegtuig wordt vergroot.

In een reactie bevestigt Siemens dat het verongelukte vliegtuig één van de experimentele vliegtuigen met elektrische aandrijving was. Magnus Aircraft bevestigt dat de Magnus eFusion ten tijde van het ongeluk een proefvlucht maakte. Het vliegtuig steeg op 31 mei op van een vliegveld in de omgeving van de Hongaarse hoofdstad Budapest en stortte kort na het opstijgen neer.

Oorzaak is onduidelijk

Het bedrijf wil geen uitspraken doen over de mogelijke oorzaak van de crash of de omstandigheden waaronder het ongeluk hebben plaatsgevonden. Siemens geeft aan nauw samen te werken met de autoriteiten om meer duidelijkheid te krijgen over de toedracht van het ongeluk. Zowel de Hongaarse politie, de Hongaarse luchtvaartautoriteiten als het Hongaarse Transportation Safety Bureau zijn bij het onderzoek betrokken. Een team van Siemens is voor het onderzoek afgereisd naar Hongarije.

Na de crash zijn de overige Magnus eFusion vliegtuigen stilgezet; de vliegtuigen zullen niet meer vliegen tot de oorzaak van de vliegtuigcrash is achterhaald.

Redactie Engineersonline

Recent Posts

Atlas is met pensioen – leve de nieuwe Atlas! (video’s)

De beroemde humanoïde robot Atlas is met pensioen gegaan. De hydraulische versie tenminste, want zijn…

16 uur ago

Nieuwe opleiding crop biotechnology en engineering zoekt samenwerking met bedrijven

Er komt geld voor vier jaar onderzoek door promovendi op het gebied van biotechnologie en…

18 uur ago

Flexibele elektronica uit de foundry?

De massaproductie van siliciumchips vindt plaats in foundries. Volgens KU Leuven en imec is dit…

18 uur ago

Nieuwe condensator kan elke seconde opladen, gedurende 300 jaar

Pacemakers, defibrillatoren, radartechnologie en elektrische voertuigen hebben allemaal condensatoren nodig. Deze elektrische componenten moeten veel…

19 uur ago

Waarom de fiets een hightech hoogstandje is

Het verstandshuwelijk van fiets en trein. Daarover gaat het promotieonderzoek van de 70-jarige Jan Ploeger.…

19 uur ago

Meer Heilind in Europa

Heilind Electronics Europe wil zijn  aanwezigheid in West-Europa uitbreiden. De verdeler van elektromechanische componenten, verbindings-…

1 dag ago